Головна » 2011 » Січень » 20 » Багата і щедра на таланти Ружинщина
15:24
Багата і щедра на таланти Ружинщина
Визначено переможців конкурсу художньої самодіяльності «Таланти твої, Ружинщино». Із майже сотні художніх номерів різних жанрів, представлених на районній сцені 16 січня, журі обрало тих, хто візьме участь у обласних мистецьких змаганнях. 


Нагадаємо, що учасниками другого туру  конкурсу стали переможці зональних оглядів, які відбулись наприкінці минулого року. Конкурс-огляд колективів художньої самодіяльності «Таланти твої, Ружинщино» проводиться згідно з розпорядженням голови районної державної адміністрації. Дорослі й діти презентували свої артистичні здібності у шести номінаціях. Змагалися між собою вокальні колективи, солісти, дуети, тріо, квартети, танцювальні колективи, інструментальні ансамблі, читці-декламатори. Тож, як коштовні перлини нанизують у багате намисто, так і конкурсанти один за одним представляли самобутні художні номери, що сяяли усіма барвами талановитої української душі.


Учасники з Ружина, Малої Чернявки, Верхівні, Немиринців, Топорів, Зарудинців, Чорнорудки і Жовтневого, Ягнятина, Бистрика, Заріччя, Мовчанівки, Вчорайшого, Карабчиєва, Княжиків і Сахнів, Плоски, Біли-лівки і Дерганівки, Вербівки, Вільнопілля, Роставиці, Голубівки й Черемухи, Прибережного, Бистріївки, Малих Низгірців і Березянки переконували глядачів, що ружинська земля багата і щедра на талановитих людей, які люблять щирий спів, запальний танець, ліричну мелодію.
Конкурсантів привітали й побажали перемоги голова райдержадміністрації Володимир Бондарчук та голова районної ради Борис Ходаківський. А оцінювали співаків, танцюристів, декламаторів та музикантів члени журі, до складу якого увійшли заступник голови РДА Наталія Петрик, начальник відділу освіти Володимир Федорчук, начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спору Ніна Пилипчук, начальник відділу культури й туризму Олексій Хитрий, викладачі Житомирського училища культури і мистецтв ім. І.Огієнка Віталій Карпенко й Ніна Скорик, а також заступник директора обласного Центру народної творчості Галина Шубіна.
Цього дня за право на участь у обласному конкурсі боролись аматори і професіонали різного віку, професій, посад. Виходили на сцену учні й вчителі Ружинської і Білилівської гімназій та загальноосвітніх шкіл, вихованці музичної школи та їх наставники, піднімалися працівники сільських закладів культури, учасники художньої самодіяльності, були й голови сільських громад. Підкорити серце глядачів і журі вони намагалися народними піснями, піснями з репертуару українських та російських естрадних виконавців, творами класиків української й зарубіжної літератури, національними танцями, хореографічними композиціями. Усього й не перелічиш. Та завоювати перемогу й прихильність журі вдалося небагатьом. 
Так, серед вокальних



ансамблів перше місце розділили народні самодіяльні ансамблі української пісні будинків культури сіл Княжики та Карабчиїв, які полонили глядачів виконанням ліричних та жартівливих українських пісень. Друге й третє місце вибороли жіночі вокальні групи закладів культури сіл Березянка і Прибережне відповідно.
Серед солістів-вокалістів перше місце розділили Людмила Кримовська з Білилівки та Станіслав Тремель з Плоски, яких без вагань можна назвати золотими голосами Ружинщини. Професійність і щирість виконання ними пісень не викликала жодного сумніву, а любов до рідного краю звучала у кожному їх слові. «Срібло» номінації отримали мешканки Малої Чернявки Тетяна Гурко та Катерина Соболь, які виконали пісні з репертуару естрадних співаків. «Бронзу» завоював Олексій Полунін з Мовчанівки, який зачепив не одну струну у серці відомою й улюбленою багатьма піснею «Офицеры».
У молодшій віковій категорії цієї ж номінації перемогу здобула вже відома ружинській публіці Аня Опалінська з Вільнопілля, чиї «Черевички» змушували рухатися в такт запальній мелодії і викликали бурхливі оплески аудиторії. Друге місце виборола Лілія Гук з Верхівні, яка представила прем’єру пісні «Крила». Слова і музика – Володимира Редюка. У трійку лідерів також увійшла і Діана Шокал з Роставиці з піснею «Родина».


Серед низки вокальних дуетів, тріо і квартетів кращими журі назвало дуети Людмили Кримовської та Людмили Буравської з Білилівки, Галини Стельмах і Людмили Чумак з Березянки, а також сімейний ансамбль з Роставиці, до якого увійшли Наталія Миколюк, Олександр та Ігор Гопанчуки.
Танцюристи району представили ряд хореографічних композицій, народні й сучасні танці. Та перетанцювали усіх своїх суперників учасники Зразкового танцювального колективу будинку культури з Вчорайшого. На пів па від них відстали колектив «Фантазія» з Малої Чернявки та танцівники з Топорів.
У номінації «Інструментальні ансамблі» перше місце журі віддало гармоністам з Березянки, друге ж – сопілкарям з Чорнорудки.


Багато зусиль і уміння потребує підготовка до виступу у розмовному жанрі. Тут кожна деталь відіграє значну роль. Майстер розказувати гуморески Павла Глазового Олександр Гайдук з Топорів виборов перше місце у номінації. Літературна композиція «Освідчення в коханні», яку українською, англійською та російською мовами виконали учениці Ягнятинської школи, об’єднала поетичні твори Ліни Костенко, Персі Бісі Шеллі та Анни Ахматової. Композиція зайняла другу сходинку в рейтингу номінації. Також серед лідерів журі назвало учнів Ружинської гімназії, які у театралізованій сценці розповіли про те, як козаки Покрову святкували.
Окрім того, Дипломами учасників конкурсу нагородили Марину Деркач та Оксану Онофрі-йчук з Верхівні, танцювальний ансамбль з Голубівки, Тетяну Чайку, яка представляла музичну школу, Андрія Коваля з Бистріївки, Анатолія Кравчинського із Зарудинців та його односельців – Романа Мазіліна й Олександра Парталу, які виступали дуетом, а також Зразковий дитячий хор із Жовтневого та Галину Ковальчук із Мовчанівки.
Конкурси завжди для одних солодкі перемогою, а для інших – гіркі поразкою. Та участь в них додає сил, енергії, азарту, дозволяє критично оцінити себе й суперників, навчитися чогось нового, а крім того – насолодитися спілкуванням з однодумцями й колегами. Тож кожному, хто відчуває у собі поклик до творчості, до сцени варто пробувати свої сили, розвивати свої здібності, удосконалюватися і ловити примхливу птаху удачі. Можливо, саме вас вона обере і на своїх крилах піднесе на олімп слави…
А усім тим, хто сьомого квітня вийде на сцену у обласному центрі, аби гідно представити мистецьку честь Ружинщини, побажаймо успіху, натхнення і здійснення мрій.
Ольга МОЛЯВЧИК


Переглядів: 1866 | Додав: kulunka | Рейтинг: 4.8/20
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100