Головна » 2010 » Грудень » 16 » Бережіть здоров’я
10:15
Бережіть здоров’я
Згідно прогнозу ВООЗ, українців очікує епідемія грипу з домінуванням вірусу пандемічного грипу A (H1N1) за одночасної циркуляції вірусів сезонного грипу. Очікують залучення близько 30% населення до епідемічного процесу. Тому питання профілактики захворюваності серед мешканців Ружинщини стало основним під час колегії райдержадміністрації, яка відбулась нещодавно. У роботі колегії взяли участь очільники територіальних громад та керівники сільських медичних закладів.

Світовий досвід свідчить, що найбільш ефективним профілактичним захистом проти захворювання на грип залишається вакцинація населення. Як повідомив головний лікар ЦРЛ М.П.Зозуля, вакцини в район поступово надходять. Крім того, у районній лікарні є склад, де депоновано достатньо медичних препаратів, рекомендованих Міністерством охорони здоров’я для боротьби із захворюваннями. 
Головний санітарний лікар району П.П.Куцан повідомив, що в Україні зареєстровано і дозволено для використання таких вакцин: Ваксігрип (виробник Франція), Інфулуак (Нідерланди), Гриппол НЕО (Росія), Флуарикс (Німеччина). Реалізовують вакцину за ціною від 59,76 грн до 73,5 грн за дозу.
У Ружинському районі щонайперше потрібно щепити 992 людини – це ті, хто становить групу ризику: школярі, студенти коледжу, персонал закладів освіти, торгівлі, транспорту, медпрацівники, працівники сфери обслуговування, особи з хронічними захворюваннями серцево-судинної та дихальної систем.
Начальник відділу охорони здоров’я РДА В.В.Ніколайчук порадив: для того, аби вберегтися від хвороби варто не лише проводити вакцинацію, а й дотримуватися оптимальних умов праці, температурного режиму в приміщеннях. У кожній установі, організації, на підприємствах повинні бути аптечки із жарознижуючими, протизапальними, антимікробними препаратами. Хворим фахівці радять не ходити на роботу, аби не заразити інших працівників.
Заслухавши доповідачів, колегія райдержадміністрації прийняла відповідне рішення.
Зі збереженням здоров’я мешканців Ружинщини було пов’язане й інше питання, порушене під час колегії. А саме, контроль якості питної води у криницях загального користування. За даними районної санітарно-епідеміологічної служби, станом на 1 грудня надано лише 145 проб води на хімічний та бактеріологічний аналіз з 336 запланованих. Найбільше турбує те, що не надано для проведення аналізу проби води з криниць, звідки беруть воду для породіль. Адже невідомо, яку воду п’ють мами та, відповідно, що може потрапити в організм новонароджених дітей.
Також під час засідання розглянули питання врегулювання діяльності закладів первинної медико-санітарної допомоги. Нагадаємо, що з початку нового року усі сільські медичні заклади перейдуть у підпорядкування районної лікарні. Як поінформував В.В.Ніколайчук, для цього необхідно прийняти ці заклади у спільну власність територіальних громад, провести передачу майнових комплексів. Головним розпорядником коштів тепер буде відділ охорони здоров’я РДА. Усі рекомендації розроблено відповідно до Бюджетного Кодексу.

Ольга МОЛЯВЧИК
Переглядів: 712 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100