Головна » 2015 » Червень » 29 » Бистріївка відроджується
20:07
Бистріївка відроджується

Територія Бистріївської сільської ради становить  2 353,2 гектара, з яких 261 га займає населений пункт. В селі працюють чотири суб’єкти сільськогосподарського спрямування. Зокрема, Бистріївський відділок ТОВ «Сігнет-Центр», який орендує понад 1 000 га сільськогосподарських угідь, ФГ «Кухарук» – 400 га, СФГ «Аграрник» – понад 100 га, по 45-50 га обробляють СФГ «Вега» та СФГ «Матківський». Окремі жителі села самостійно обробляють свою землю. В особистих селянських господарствах утримуються корови, коні, а також телята, вівці, свині, кози.

Приватний сектор має у своєму користуванні тракторри, зернозбиральні комбайни, вантажні та легкові автомобілі.
Старожили села пам’ятають як у Бистріївці господарював колгосп «40-річчя Перемоги», який очолював В.Г.Чернега. За його керівництва в селі було підведено газ за новітньою французькою техноголією. Буквально за два місяці два французьких інженери газифікувили село, а нашим спеціалістам потрібно було б затратити щонайменше два роки. Тоді сільськогосподарське підприємство розвивалося динамічно і безумовно були прибутки. Але часи змінилися, колгоспи припинили своє існування, а люди віддали свої земельні паї новим власникам. Жителі Бистріївки і багатьох інших сіл району віддали свою землю орендарям сільгосппідприємства ПСП ім. Цюрупи. Спочатку все йшло добре, а пізніше виявилось, що новий власник неефективно господарює на орендованій землі, знизились надої молока, виробництво м’яса та рослинницької продукції, і відповідно, почало занепадати село. Тому люди задумались над тим, як відродити колишнє господарство, звичайно, на новій основі. Тому частина громади села звернулася до фермера І.І.Кухарука, який у Бистріївці орендує землю і добре господарює на ній, з проханням прийняти їх до свого сільгосппідприємства. Безумовно, увесь цей процес відбувався через суди, було багато паперової тяганини, але люди добилися свого і тепер господарюють самостійно.
Під час укладання договорів І.І.Кухарук запропонував жителям села, які здали йому в оренду свої паї без будь-яких судів, за письмовим попередженням в односторонньому порядку можна розірвати угоду, забрати свою землю і на власний розсуд розпоряджатися нею. Це дасть можливість людям бути вільними у своєму виборі. Якщо орендар погано господарює, чи обманює людей, то вони мають право кожного року попередити орендаря, забрати свій пай і обробляти його самостійно або віддати в оренду іншому господарю. 
Як задумали так і зробили. Тепер на тракторному стані колишнього колгоспу «40-річчя Перемоги» вся, хоч і старенька техніка стоїть на лінійці готовності. На території наведено порядок. Повикорчовували клени, відновили виробничі та окремі тваринницькі приміщення. У відновленій майстерні працюють токарний та фрезерний верстати, де виготовляють деталі для ремонту техніки. Велику моральну підтримку у відстоюванні прав сільської громади працювати самостійно надала районна рада, зокрема, В.Ц.Саківський. Чимало зусиль і праці, під час наведення порядку доклали молодий механізатор Богдан Цимбал, бульдозерист Леонід Дячук, механізатори зі стажем Юрій Дембрівський, Дмитро Григорук, Павло Горбатюк, Багато зробив для відновлення техніки зварювальник Михайло Артемчук. Під час весняно-польових робіт добре потрудився Василь Бойко, на оприскуванні під час захисту посівів від шкідників та хвороб Іван Ставничий. Всі трудилися з повною віддачею сил.
 – Люди на добровільних засадах накидали і перевозили перегній, – зазначив голова спостережної ради спілки майнових паїв Олександр Дерев’янко. – Розпочали з того, що розчистили територію. Тільки з одного свинарника вивезли понад 90 причепів перегною. З нуля розпочали будівництво сучасного приміщення для свиноматочного поголів’я. Поварили клітки, встаноли обладнання. Зараз роботи виконано на 90 відсотків. Розпочали вирощувати овець, розвели в’єтнамських свиней. Відремонтували склад зернотоку. Заготовили на зиму сіно. Одним словом, виконано великий обсяг робіт. І люди продовжують працювати, відновлювати своє колишнє господарство. До речі, у нас працюють спеціалісти не тільки ті хто уклав угоду з фермером Кухаруком, і не тільки з Бистріївки, але й інших сіл. Головне, щоб був добросовісним працівником і спеціалістом своєї справи.
Безумовно, на сьогодні в Бистріївці зроблено чимало. Складається враження, що повертаються старі добрі часи і колективний «дух» господарювання. Створюються нові робочі місця. Зрозуміло, що тут велика заслуга фермера Кухарука, який вкладає гроші у відновлення виробничих потужностей, і безумовно громади, яка повірила в нього і підтримала. Власне, Іван Іванович чимало допомагає сільській громаді у вирішенні соціальних питань. Щороку бере участь у благоустрої села, допомагає здійснювати ремонти адміністративних приміщень. Своїми діями він доказав, що на землі можна працювати, заробляти гроші і допомагаьти громаді вирішувати проблемні питання. Але співпраця повинна бути чесною на основі людяності і порядності.
Микола МИКОЛАЄНКО

 

Переглядів: 3065 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100