Головна » 2011 » Лютий » 11 » Чи мають право рибалки ловити рибу в орендованих ставках?
20:57
Чи мають право рибалки ловити рибу в орендованих ставках?
У Житомирську міжрайонну природоохоронну прокуратуру надходять звернення громадян з приводу відповідності вимогам Закону статті, що розміщена в газеті «Ружинська земля», а саме: «Рибалки мають право ловити рибу в орендованих ставках».

У статті зазначено, що
відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства любительський і спортивний вилов риби для власних потреб дозволяється всім громадянам України у всіх водоймах України в межах норм (3 кг), затверджених Правилами рибальства.
Представник Головдержуправління рибоохорони у Житомирській області, коментуючи та оцінюючи норми чинного законодавства на власний розсуд, роз’яснює, що рибалки мають право на вилов аборигенних видів риб на орендованих ставках. У випадку порушення цього права орендарями ставків, громадянам рекомендовано звертатись в органи прокуратури.
З урахуванням наведеного, вважаю за необхідне довести до відома рибалок та орендарів ставків наступне.
Статтею 47 Водного кодексу України передбачене право загального водокористування. Згідно вимог цієї статті загальне водокористування здійснюється громадянами для задоволення їх потреб (купання, плавання на човнах, любительське та спортивне рибальство, водопій тварин, забір води з водних об’єктів без застосування споруд та технічних пристроїв та з криниць) безкоштовно, без закріплення водних об’єктів за окремими особами та без надання відповідних дозволів.
Відповідно до ст. 45 Водного кодексу України право загального водокористування може бути обмежено у порядку, передбаченому статтею 47 цього Кодексу.
Так, згідно ст., 47 ВК України, на водних об’єктах, наданих в оренду, загальне водокористування допускається на умовах, встановлених водокористувачем (орендарем ставка), за погодженням з органом, який надав водний об’єкт в оренду (наприклад, з райдержадміністрацією).
Орендар водного об’єкту зобов’язаний доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об’єкті, наданому в оренду.
Якщо водокористувачем не встановлено умов загального водокористування, то таке водокористування дозволяється без обмежень.
Умови загального водокористування передбачаються договором оренди або окремим додатком до нього.
А тому, громадяни, перед тим, як здійснювати рибальство в орендованому іншими особами ставку, повинні вияснити, чи є обмеження щодо загального водокористування на даному водному об’єкті, ознайомитись з цими обмеженнями.
В Ружинському районі водні об’єкти, згідно договорів оренди, передаються на умовах оренди для вирощування товарної риби (риборозведення) та рибництва, що пов’язане із штучним розведенням риби.
А це значить, що дія договорів підпадає під дію статті 48 Водного кодексу, тобто, спецкористування, в якій не передбачене любительське та спортивне рибальство.
Таким чином, твердження про те, що відповідно до правил любительського і спортивного рибальства вилов риби для власних потреб дозволяється всім громадянам України у всіх водоймах України не ґрунтується на Законі, оскільки вилов риби в орендованих ставках може бути обмежений, а то і заборонений, орендарем та орендодавцем відповідно до вищезазначеного порядку.
Орендарі ставків, з метою уникнення непорозумінь та конфліктів, повинні довести до відома населення всі обмеження загального водокористування. При цьому, такі обмеження обов’язково повинні бути погоджені із орендодавцем ставка.
При цьому, як громадянам, так і орендарям ставків слід пам’ятати наступне. Незаконне обмеження прав загального водокористування може потягти цивільно-правову (наприклад, розірвання договору оренди ставка), кримінальну (наприклад, самоправство чи перевищення службових повноважень) чи іншу відповідальність.
Незаконний вилов риби в орендованому ставку іншими особами може призвести до адміністративної чи кримінальної відповідальності, оскільки риба є власністю орендаря і її вилов може розцінюватись як крадіжка.


Сергій КОКА,
Житомирський міжрайонний природоохоронний прокурор, радник юстиції


Переглядів: 15741 | Додав: zmya | Рейтинг: 3.2/6
Всього коментарів: 2
2 corbie  
0
Де можна подивитись та отримати копії (Закон України "Про доступ до публічної інформації") договорів на оренду ставків:
1. У с. Бистрик.   (розвалюється місток, скоро впада в річку, хто ойого має ремонтувати)
2. неподалік від бистрицькго цвинтаря(дорога непроїздна весь час болото)

Куди звертатися з приводу неправомірних дій „орендарів“ (будуть у лапках поки не побачу, що вони і правда орендарі за договорами)

1 Bigfocus  
0
Перша адекватна відповідь!!!!!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100