Головна » 2011 » Жовтень » 20 » Де росянисті ранки квітнуть ружами
20:45
Де росянисті ранки квітнуть ружами
Де росянисті ранки квітнуть ружами
...або нашого цвіту по всьому світу

Святкування 420-річчя Ружина стало подією, що зібрала в одну родину тих, кого доля поєднала з нашим селищем. Когось виростила і викохала благословенна ружинська земля, когось сюди привели життєві стежки-дороги, одних пов’язує із селищем історична і культурна спадщина, інших – бізнес, ще когось – спорт. Так чи інакше, але усіх, хто прийшов, приїхав, прилетів привітати Ружин з ювілеєм, об’єднує особливе ніжне почуття до містечка, де росянисті ранки квітнуть ружами.

День перший: урочистий

Дводенна програма святкування, 14-15 жовтня, містила ряд різнопланових заходів: урочисту сесію селищної ради, концерт, спортивні змагання, різноманітні розваги.


У п’ятницю, 14 жовтня, у День Покрову Богородиці, у храмах Ружина та Заріччя священики звершили святкові богослужіння, після яких відбулись подячні молебні.
У районному будинку культури відбулась урочиста сесія селищної ради, в роботі якої взяли участь заступник голови Житомирської обласної ради, почесний громадянин Ружина Михайло Чигир, голова районної державної адміністрації Володимир Бондарчук, голова районної ради Борис Ходаківський, віце-консул Республіки Перу в Україні Хуан Олівас Корнехо, війт партнерської гміни Улан-Майорат Республіки Польщі Ян Лаский з делегацією, почесні громадяни Ружина Степан Руденко, Владислав Туранський, народний депутат України 4-х скликань Валентина Семенюк та багато інших почесних гостей.


У вітальному слові селищний голова Віталій Жарський зауважив:
–ііііі Через призму історичної минувшини хочемо зробити соціальний зріз теперішнього. Мудрі і мужні, щедрі і щирі ружинці завжди в своїй історії мали і могли, знали і знаходили. Ружин – це місто трьох культур: українське переплелось з польським та єврейським. Сьогодні ми намагаємось відродити колишню славу Ружина.
Рішенням ХІІІ сесії селищної ради VI скликання звання «Почесний громадянин Ружина» присвоєно голові правління-генеральному директору ВАТ «Фармак» Філі Іванівні Жебровській за вклад у реставрацію костелу – історичної пам’ятки архітектури а також фінансовому директору ТОВ «Медіа-Актівіті» Володимиру Кенсориновичу Маркитанову за внесок у будівництво Свято-Нікольського храму та дзвіниці.


Відзнакою «За заслуги перед громадою» нагороджено Миколу Йосиповича Козіка, який з 1985 року викопав 120 криниць; Леоніда Петровича Маслюка, який з 1971 року працював головою спортивного товариства «Колос» і до сьогодні залишився відданим цій справі; Володимира Панасовича Матвійчука, трудовий стаж якого розпочався у 1961 р. в Ружинській школі; Якова Яковича Рожка, у трудовій книжці якого перший запис зроблено у Ружинському РЕМ у 1961 році; Любов Пилипівну Хитру – директора районного будинку культури, автора слів Гімну Ружина, депутата 3-х скликань селищної ради.
Привітав земляків зі славним святом заступник голови обласної ради Михайло Чигир, який зауважив, що уся громада працює над тим, аби облаштувати селище красивим і затишним. М.А.Чигир зачитав вітання ружинцям від голови обласної ради В.Й.Запаловського та голови облдержадміністрації С.М.Рижука. Він також вручив Грамоту обласної ради депутату 3-х скликань селищної ради, підприємцю Юрію Григоровичу Дудару, а селищному голові, який очолює громаду вже 25 років, Віталію Івановичу Жарському та керівнику ДП «Ружин-молоко» Андрію Яковичу Цехмейструку – Подяки голови обласної ради.
За висновками конкурсної комісії, Дипломи «Моя квітуча садиба» одержали Тетяна Алєксанченко, Сергій Безкоровайний, Олександр Гуляс, Сергій Далібук, Микола Зозуля, Оксана Конончук, Марина Мельничук, Сергій Романчук, Володимир Талько, Євгенія Шабельнікова. Також нагороди за зразковий порядок на території підприємств отримали начальник Ружинської дільниці Попільнянського УЕГГ Віталій Гейдор, голова СВК «Ружинський» Олександр Колібаба та керівник КРЕП Степан Ковбасюк.
За участь у конкурсі письмових творів на тему «Мій рідний Ружин» Дипломами нагороджено учнів Ружинської гімназії Олега Мороза, Мілану Гашимову та Ольгу Рябу; ученицю Зарічанської ЗОШ І-ІІ ступеня Юлію Бенедюк.
За краще дитяче фото нагороду отримала учениця Зарічаської школи Анастасія Безкоровайна. За кращі вироби декоративно-прикладного мистецтва нагороджено гуртківців будинку дитячої творчості Ольгу Григорчук, Лідію Дмитренко.
За краще аматорське фото Диплом одержав Анатолій Богуш. Подяки селищного голови за участь у фотоконкурсі отримали Василь Кащук, Ольга Молявчик, Катерина Грозовська, Аліна Зінькова, Анна Оксемчук, Оксана Конончук, Ольга Хмельницька та Юлія Чумак.
Дипломами за кращий малюнок нагороджена Галина Молчанова (Махиня), за кращу вишивку – Галина Калініна, за кращий виріб з дерева – Іван Любарський.
Усі нагороджені отримали пам’ятні подарунки: книгу Г.Махоріна «Ружин і ружинці», ювілейні календарі, значки.
Подарунки отримали також подружжя, які відзначали золоте та срібне весілля цього дня: Петро і Марія Сторожуки та В’ячеслав і Алла Лабенські. Не залишилися поза увагою і найстарші жителі селища: Текля Михайлівна Мормель 1915 р.н. та Іван Микитович Шуляк 1919 р.н.
В урочистій атмосфері вперше отримали паспорти юнаки і дівчата: Віра Бринзюк, Аліна Галушко, Марина Гладишко, Анна Дмитренко, Ольга Садловська, Олена Ільніцька, Богдан Кацут, Ярослав Кузьомко, Олександр Ліщук, Сергій Миколайчук, Віталій Молявчик, Ярослава Нікітюк, Анна Панченко, Наталя Погребицька, Анна Сосуля та Галина Онищук.
Пам’ятні сувеніри отримали усі почесні гості свята – вихідці з Ружина й Заріччя, які досягши життєвих висот, не забувають про джерела батьківської землі.
З щирими вітаннями й подарунками прибули на свято делегації сусідніх Погребищанського та Сквирського районів, гості з обласного центру та столиці нашої держави.
Селищний голова також подякував за допомогу в проведенні заходів з відзначення 420-річчя Ружина меценатам – місцевим приватним підприємцям Віктору Зайчуку, Віктору Пасічнику, Сергію Шкурлатівському, Ярославу Ковальчуку, Миколі Рябому, Марії Данюк, Олександру Колибабі, Андрію Цехмейструку. Їм в подяку було піднесено запашний коровай, випечений Ніною Михайлівною Куцемахою.
Після урочистої частини присутні переглянули першу частину фільму Анатолія Богуша «Містечко моєї весни», яка охоплює історію Ружина від давніх часів до Великої Вітчизняної війни. Друга ж частина, за словами автора, буде відображати історичні події від повоєнних років і до наших днів, а перші кадри третьої частини фільму були відзняти саме 14 жовтня 2011 року під час святкування ювілею селища.
Урочистості цього дня закінчилися яскравим, запальним концертом вихованців Житомирського училища культури і мистецтв ім. Огієнка, яким керує наш земляк Микола Покропивний.

День другий: спортивний


Унікальні кубки «Ружину-420» розіграли 15 жовтня місцеві та запрошені спортсмени.
О десятій ранку попри дощову й холодну погоду на спортивному комплексі «Ружинський» відбувся футбольний турнір серед дитячих та дорослих команд.
Серед дорослих боролись за кубок чотири команди: «Юність» (с. Заріччя) і ружинські «Статус», «Ветеран» та «Медик». Володарем кубку стали гравці «Ветерана».
Дитячі команди – «Ружин ДЮСШ», зарічанська «Юність» та зарудинецька «Магелан» – у прагненні до перемоги змагались за круговою системою. Відтак, кубок «Ружину-420» у цій віковій категорії завоювали гравці «Юності».


Кубки, пам’ятні подарунки та грошові премії переможцям і учасникам змагання вручив селищний голова Віталій Жарський.
До речі, вітаючи спортсменів, війт гміни Улан-Майорат Ян Лаский запросив найсильнішу команду Ружина зіграти з польськими колегами на новозбудованому гмінному стадіоні. Після того з візитом-відповіддю до селища завітають польські футболісти.
Участь у силовому багатоборстві, яке відбулось у другій половині дня на площі біля відділення зв’язку, взяли ружинські та козятинські стронґмени: Олександр Лопатюк, Михайло Джифаров, Михайло Волинчук, В’ячеслав Вітко, Артур Римша, Сергій Голосай, Микола Скрипнюк, Віталій Олея, Сергій Куценко та Руслан Демчук.


Хлопці випробовували свої м’язи у низці конкурсів, під час яких вони піднімали вагу від 65 до 200 кілограмів, перекидали колеса, тягнули пожежну машину, переносили на плечах «коромисло» вагою 250 кг.


Змагання зі стронґмену підтвердили те, що ружинська земля плекає справжніх героїв – сильних і міцних духом, справжніх богатирів. Як от Микола Скрипнюк, який переміг суперників у затятій боротьбі і виборов ювілейний Кубок.


У перерві між конкурсами на глядачів чекали приємні сюрпризи: виступи ансамблю «Родослав», шоу-балету «Клем», фокусників тощо.


Святкове дійство завершилося феєрверком. Його яскраві вогні розквітли у нічному небі над Ружином, наче зібрані в букети далекі зорі, які несуть радість і сподівання на те, що кожен наступний день обов’язково буде кращим за попередній.










Ольга МОЛЯВЧИК




Переглядів: 2811 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100