Головна » 2011 » Липень » 15 » До Дня шахістів в Україні
08:37
До Дня шахістів в Україні
Кращий шахіст району

Упродовж багатьох років житель Ружина Олександр Іванович Дека був чемпіоном району з шахів. В його домашній колекції чимало грамот, дипломів, кубків та цінних подарунків, завойованих на різноманітних змаганнях. В нинішньому році він виборов друге місце в чемпіонаті району, недобравши пів очка, поступився майстру спорту з шахів О.М.Чеканову. Шахова федерація України офіційно присвоїла йому перший розряд.
Розпочиналося все з дитячої цікавості до шахів. У другому класі його друг Олександр Пилипончик показав ходи фігур на шаховій дошці, оскільки в нього були шахи і батько допоміг опанувати цю гру. З того часу потяглись його любительські шахові шляхи-дороги і він залишився вірним їм на все життя. Брав активну участь у шкільних змаганнях, виборював призові місця, навіть отримав третій шкільний розряд. І куди б не водили його життєві дороги, він завжди грав у шахи. Коли працював майстром цеху на великому заводі «Металіст» у Литві, на змаганнях з шахів завоював четверте місце. На прохання батьків повернувся додому у свій рідний Ружин і влаштувався на роботу інженером у сільгосптехніку. Тут він вирішив спробувати свої сили у змаганнях на районному рівні. Тоді найсильнішим шахістом був вчитель математики з Верхівні Ілля Гнатович Вершківський. Відтоді часто-густо у фіналі на багатьох змаганнях схрещувалися їхні інтелектуальні шпаги. По-різному траплялось, були успіхи і невдачі, перемоги і поразки, але хорошого було більше. Це незабутнє прекрасне почуття після виснажливої гри з сильним суперником, коли виникає патова ситуація, чи скажімо, радість від правильно зробленого вирішального ходу, жертвуючи важливу фігуру, але за яким суперник неминуче програє. Добре обдуманий вирішальний крок, декілька завершальних ходів, шах і мат. Щорічно у районі проводяться змагання з шахів, зокрема, на кубок імені Перших комунарів, присвячений М.М.Гибалу, чемпіонат району з шахів, кубок до дня Захисника Вітчизни, кубок пам’яті першого чемпіона району з шахів І.Г.Вершківського, який чимало зробив для розвитку гри у районі. Як тільки випадала така нагода він не пропускав жодного турніру. І як результат, тривалий час був чемпіоном району, завойовував призові місця, ставав призером на змаганнях.
– Я граю в шахи не заради слави і не тому, що хочу виграти чи отримати якусь нагороду, –говорить О.І.Дека, – я просто люблю цю гру, мені цікаво зустрітися з людьми, поспілкуватися, зібратися думками за шаховою дошкою, збудити в собі це непереборне бажання-жагу до перемоги, подумати над цікавими комбінаціями, відчути силу суперника, позмагатися з ним.
Гай-гай як давно це було, коли босоногим хлопчиськом з друзями Сашко безжурно бігав Ружином, ганяв м’яча, грав у футбол, був хорошим воротарем, купався у річці, бродив левадами, ходив до школи, здавав екзамени, а сьогодні уже 60 постукало у двері, і не зогледівся як швидко журавлиними ключами пройшли, пролетіли роки і на порозі стали. Як у калейдоскопі подій згадує своє дитинство О.І.Дека. І не віриться що все це було наяву і так швидко минуло.
Народився і виріс Олександр Іванович в Ружині, Тут здобув середню освіту. В Житомирському ПТУ №1 набув професію токаря. Пізніше закінчив Шауляйський політехнікум, що в Литві. Тривалий час працював на заводі «Модуліс» ( в перекладі «Металіст») майстром штамповочної дільниці. А коли повернувся до отчого порога, до рідного Ружина, влаштувався на роботу в сільгоптехніку інженером. Згодом підприємство припинило свою діяльність і Олександр Іванович став фермером, взяв десять гектарів землі й розпочав нову сторінку у своїй трудовій біографії. Має двох синів Сергія та Ігоря. Дочекався онука Богданчика, який часто навідується до дідуся. Ось так і живе домашніми клопотами та турботами кращий шахіст району О.І.Дека.
Василь КОПАЧ


З нагоди свята шахістів слід згадати про тих палких  прихильників древньої і вічно молодої гри, які стояли біля витоків організації шахових змагань в районі та упродовж багатьох років брали участь у них і виборювали призові місця, які перетнули межу життя і пішли у вічність. Це багаторічний чемпіон району І.Г.Вершкіський, М.І.Найчук, А.М.Ярич, М.А.Виборнов, О.І.Митюк, Л.Т.Махорін, Г.Ф.Слабоус, М.М.Гибало, В.С.Пасічник, І.П.Сябрай. 
Продовжують славні шахові традиції своїх попередників А.Г.Коломієць, О.І.Дека, О.М.Чеканов, А.С.Бугрій, М.М.Гуляс, О.В.Чиж, В.В.Павлівський, В.Л.Базилюк, М.А.Сівоздрав, М.М.Черненко, В.Ц.Туранський, В.Ю.Байда, Ю.Л.Махорін, Ю.В.Драган, В.М.Копач і багато інших. Всі вони внесли свій особистий вклад для розвитку шахової гри в районі. Зі святом вас шановні шахісти.

Переглядів: 738 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100