Головна » 2010 » Грудень » 16 » Добровільне пенсійне страхування громадян України, які проживають на її території та за кордоном
09:41
Добровільне пенсійне страхування громадян України, які проживають на її території та за кордоном
Згідно з діючим пенсійним законодавством, громадяни України мають право на призначення пенсії за віком після досягнення чоловіками 60 років, жінками 55 років і наявності страхового стажу не менш п’яти років. Крім цього, у Законі витримується норма про мінімальну пенсію. Право на неї з’являється, коли людина має страховий стаж: у чоловіків – 25, а у жінок – 20 років. Тому, якщо людина має страховий стаж менше п’яти років, або йому не вистачає необхідного стажу для нарахування мінімальної пенсії то є сенс укласти Договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

По раніше чинному законодавству у виробничий стаж зараховувались окремі періоди (час навчання в навчальних закладах, період відпустки по догляду за дитиною до 6 років і т.д.) без сплати страхових внесків, у законодавстві, яке діє на теперішній час, такі статті не передбачені. Тобто, студенти «гублять» 5-6 років страхового стажу, але цього можна уникнути, уклавши договір про добровільне страхування.
Право добровільної участі визначено ст.12 Закону України №1058-ІV від 9.07.2003 р. «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – закон).
Договір цей можна укладати з 16-річного віку. Укладаючи договір з управлінням Пенсійного фонду за місцем проживання, учасник сам для себе визначає розмір страхових внесків. Необхідно звернути увагу на те, що розрахунок розміру страхових внесків за місяць не повинен виходити за межі заробітної плати, згідно з законом: від мінімального 922 грн до максимального 13830 грн, тобто мінімальний розмір страхових внесків на 1.12.2010 р. становить 306,1 грн (від 922х33,2%), максимальний – 4591,56 (13830х33,2%).
Якщо під час укладання договору з’явиться бажання сплатити за визначений період з 2004 року (саме тоді почало діяти положення про добровільну участь), то потрібно визначити розмір суми, яку варто сплатити у фонд у вигляді внесків. Вона заноситься в договір і сплачується однією сумою протягом 10 днів із дня підписання договору.
Особам, які бажають укласти договір, необхідно звернутися в Пенсійний фонд і мати при собі наступні документи (копії й оригінали):
– довідку про присвоєння ідентифікаційного номера;
– трудову книжку;
– документ, що засвідчує особу.
10 березня 2009 року вийшла постанова Пенсійного фонду № 10-1, у якій визначається порядок добровільної участі в пенсійному страхуванні громадян України, що працюють за рубежем. Цей порядок – спрощений за своєю суттю механізм чинного закону: українці, що працюють за кордоном, можуть платити страхові внески, не виїжджаючи із країни проживання, і виробничий стаж їм буде зараховуватися на батьківщині. Для цього тому, хто перебуває в іншій країні, потрібно подати заяву в органи Пенсійного фонду України через Інтернет або через Контакт-центр. На сайті Фонду www.pfu.gov.ua варто взяти форму заяви й бланк договору, заповнити їх і відправити електронною або звичайною поштою. За адресою, що буде зазначена у договорі, Фонд направить підписаний договір і довідкову інформацію із вказівкою контактів, за якими можна одержати відповіді на всі питання, пов’язані з такою добровільною участю. До речі, за тих, хто працює за кордоном, договір з Пенсійним фондом можуть оформити родичі: вони також можуть і сплачувати тут страхові внески.
Як було сказано вище, розмір внесків фіксується в договорі й визначається самим громадянином. Сплачувати їх можна, перераховуючи гроші на окремі рахунки Фонду. Облік внесків, сплачених в іноземній валюті, здійснюється в гривнях за курсом НБУ.
Договір укладається на період не менше одного року. Якщо внески в наступному за договірним роком продовжують надходити безперервно, договір автоматично продовжується. А головне, період участі в пенсійному страхуванні зараховується в страховий стаж.
Окремо варто зупинитися на пункті, що дозволяє почати сплату страхових внесків до повідомлення органам Пенсійного фонду про намір укласти договір про добровільну участь. Сам договір потрібно підписати в строк не пізніше одного року з дати здійснення першого платежу.
Особам, які беруть добровільну участь у пенсійному страхуванні, пенсія призначається відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
Добровільне страхування дозволить Вам придбати повний страховий стаж і збільшити майбутній розмір пенсії, тому не втрачайте такої можливості.
Докладнішу інформацію Ви можете одержати в будь-який час в управлінні Пенсійного фонду в Ружинському районі за адресою: смт Ружин, вул. Леніна,36, а також за телефоном 3-28-31.
Ми чекаємо Вас і завжди раді Вам допомогти!
Н.М.РУДЕНКО

Переглядів: 1118 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100