Головна » 2011 » Березень » 25 » Екологічний податок в Податковому кодексі
14:00
Екологічний податок в Податковому кодексі
З 1 січня 2011року в Україні запроваджується екологічний податок, який введено на заміну збору за забруднення навколишнього природного середовища. Порядок нарахування екологічного податку визначено в розділі VІІІ Податкового кодексу
(ст.240-250).

Платниками цього податку є: суб’єкти господарювання,
юридичні особи, що не провадять господарську діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, постійні представництва нерезидентів під час провадження діяльності яких на території України здійснюються викиди забруднюючих речовин в повітря стаціонарними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях.
Платниками цього виду податку також є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, постійні представництва нерезидентів, а також громадяни, які здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферу пересувними джерелами забруднення у разі використання ними палива. При цьому податок такими суб’єктами господарювання утримується і сплачується до бюджету податковими агентами під час реалізації палива. Податковими агентами є суб’єкти господарювання ,які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю паливом (крім тих, які реалізують паливо придбане у суб’єктів господарювання – оптових постачальників).
Ставки податку за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами встановлено у гривнях за тонну реалізованого пального. Ставки податку за розміщення окремих видів небезпечних відходів встановлено в гривнях за одиницю (люмінесцентні лампи, обладнання та прилади, що містять ртуть).
За розміщення відходів на звалищах, які не забезпечують повного виключення забруднення повітря або водних об’єктів, ставки податку збільшено в 3 рази. У разі розміщення відходів у межах населеного пункту або на відстані менш як 3 км від населеного пункту , ставки податку збільшуються у 3 рази.
Сума податку обчислюється платниками щокварталу самостійно за фактичними обсягами викидів та ставок податку. Податкові агенти обчислюють суму податку, виходячи з кількості реалізованого палива та ставок податку.
За скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти сума податку вираховується виходячи з фактичних обсягів скидів, ставок податку та коригуючих коефіцієнтів.
Сума податку, яка справляється за розміщення відходів обчислюється платниками виходячи з фактичних обсягів розміщення відходів, ставок податку та коригуючих коефіцієнтів. Базовим податковим періодом є квартал. Декларації подаються протягом 40 календарних днів по закінченню звітного кварталу та сплачують податок протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації. Декларації подаються до податкового органу за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, за місцем знаходження пунктів продажу палива.
Якщо платник податку з початку звітного року не планує здійснення викидів чи скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів протягом звітного року, то такий платник повинен повідомити про це орган податкової служби та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку. В іншому разі платник податку зобов’язаний подавати податкову декларацію за встановленими термінами подачі.

Раїса НИЧИПОРУК

Переглядів: 1839 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100