Головна » 2011 » Травень » 13 » «І живуть у пам’яті народу його вірні дочки і сини…»
12:45
«І живуть у пам’яті народу його вірні дочки і сини…»
Шістдесят шість весен тому відпалахкотіло полум’я Великої Вітчизняної війни, яке нищівною силою прокотилось окупованими землями, забрало життя мільйонів людей, посиротило сотні тисяч сімей. Довгим і важким був шлях до Перемоги, та наші діди і прадіди мужньо його подолали

Щороку, віддаючи данину поваги вели кому подвигу, героїзму і самовідданості фронтовиків, ми йдемо до Вічного Вогню. Аби висловити вдячність ще живим учасникам і свідкам тих подій та вшанувати пам’ять тих, хто поліг у боях. Як сказав поет, «…живуть у пам’яті народу його вірні дочки і сини, ті, що не вернулися з походів грізної, великої війни…»
Мешканці та гості Ружина зібрались на мітинг-реквієм на честь Дня Перемоги біля монумента Слави в центрі селища 9 травня.



Відкрив захід селищний голова В.І.Жарський:
– Це день честі і слави нашим батькам, дідам, які відчайдушно чинили опір ворогу на лінії фронту, в підпіллі, страждали у пеклі конц-таборів. Це день шани матерям, які винесли весь непомірно важкий воєнний тягар, невтомною працею наближали Перемогу. Сьогодні у нашому селищі проживає 23 фронтовики і учасники бойових дій.
Присутні ветерани підняли копію Прапора Перемоги — штурмового прапора 150-ї ордена Кутузова II степені Ідрицької стрілецької дивізії, який символізує собою перемогу радянських військ над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні. 1 травня 1945 року о третій годині ночі прапор був установлений над будинком рейхстагу в Берліні радянськими солдатами Олексієм Берестом, Михайлом Єгоровим та Михайлом Кантарією.
З вітальними словами звернувся до присутніх голова райдержадміністрації В.С.Бондарчук:
– У Великій Вітчизняній війні взяли участь понад 8 тисяч жителів району, з них 5741 – не повернувся з поля бою. За героїзм і мужність в роки війни 4,4 тисячі наших земляків відзначені державними нагородами. Звання Героя Радянського Союзу удостоєні В.В.Хрустицький, А.М.Кирилюк, Л.І.Рибачківський, В.М.Фіщук. Серед нагороджених 4 повні кавалери орденів Слави: П.М.Прилуцький, С.М.Бурман, А.М.Антонюк та Л.І.Жуковський. В боях, які точилися на ружинській землі, смертю хоробрих загинули 504 воїни. Дорогі ветерани, дозвольте від районної державної адміністрації, районної ради привітати вас з усенародним святом – Днем Перемоги. Бажаю вам, вашим рідним і близьким доброго здоров’я, миру, щасливого довголіття, злагоди і добробуту.



До вітальних слів долучився районний військовий комісар О.В.Гладишко, від молодого покоління слова вдячності ветеранам прозвучали з вуст гімназистки О.Рябої. З вітанням до присутніх звернувся ветеран Василь Григорович Оленич. Він також наголосив, що оцінювати події тих часів можуть тільки їх учасники, а переписувати історію – не варто, на його думку.
Цього урочистого і сумного дня данину шани складали усім, хто захищав рідну землю на фронтах, вдовам та дітям війни, які на своїх плечах несли тягар повоєнної розрухи. Добрим словом згадали і воїнів-інтернаціоналістів. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих.
Під мелодію пісні «Степом, степом» делегації установ, підприємств, організацій, усі присутні поклали гірлянди та квіти до підніжжя монумента Слави. Почесну варту впродовж усього мітингу тут несли учні Ружинської гімназії. Після покладання квітів пролунав військовий салют. Його дали запрошені військові та працівники місцевого райвідділу міліції.
У нинішньому році відбулись деякі зміни у звичному сценарії заходу. Поминальну службу відправили священики на центральному кладовищі, де також відбулось покладання квітів до братської могили та могил загиблих воїнів. На нове кладовище квіти віднесли лише представники делегацій установ та організацій і учні Зарічанської школи.
Варто зауважити, що нинішнього року, ушанувавши поважний вік ветеранів, їм на час мітингу поставили стільчики, аби ті могли си-діти. Крім того, до Дня Перемоги оновлено було і майданчик біля монумента Слави, відремонтовано гранітні плити. А по центральній вулиці розмістили новенькі банери із вітаннями з Днем Перемоги та символікою селища. Усе це було зроблено коштом селищної ради.
Щороку до селища вшанувати пам’ять своїх загиблих батьків та дідів приїжджають їх нащадки. Так, приміром, В.О.Курч з Ялти вже вдруге бере участь у мітингу 9 травня. А нинішнього року приїхали на могилу до батька сини Снісаревського Івана Івановича з с. Ковалівки, що на Черкащині. Петро й Микола з дітьми і внуками відвідали могилу солдата, який помер від ран у госпіталі. А вже 11 травня виконав волю покійної дружини воїна Довганя Клима Федоровича з с. Плесецьке Васильківського району внук солдата – Віктор Желепа. Жінка так і не встигла побувати на могилі чоловіка. Онук приїхав з сім’єю вшанувати пам’ять діда, який обороняв Вітчизну.
Берегти пам’ять про славний подвиг солдатів Перемоги – святий обов’язок нащадків. Вони ціною власного життя вибороли право на мирне сьогодення. Уклін Вам, ветерани!
Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 1156 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/12
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100