Головна » 2011 » Грудень » 15 » Із вдячністю цілуєм, мамо, Ваші руки
20:35
Із вдячністю цілуєм, мамо, Ваші руки

Світ починається з мами, з її очей, що світяться любов’ю, з ніжних рук, тихої колискової. Ми виростаємо і розлітаємось з родинного гніздечка, аби повернутись і з вдячністю поцілувати мамині руки, вклонитись їй за ті молитви, якими вона просить у Бога щастя своїм дітям, за те, що навчила шанувати і цінувати людей, працю і саме життя.

Народити дитину – означає узяти на  себе обов’язок за її виховання, здоров’я, розвиток. Що ж казати про тих жінок, які дали життя і добре виховали не одне чи двійко діток, а п’ятеро, семеро, дев’ятеро…Хіба це не материнський подвиг? Недарма держава встановила високу відзнаку для таких жінок – почесне звання «Мати-героїня». Свято з нагоди вручення цих нагород 45 мешканкам Ружинщини відбулось у привітному кафе в райцентрі 13 грудня.
Голова райдержадміністрації Володимир Бондарчук висловив сердечну вдячність матерям-героїням та побажав їм тривалих років життя:
– Більшого щастя немає, як знати, що тебе з дальньої дороги виглядає у віконці рідної хати ненька. Живіть довго, допомагайте своїм дітям щирим словом, порадою. Добра Вам, шановні матері, на довгі роки.
Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять усіх мам, які вже відійшли за межу вічності, про яких у серці дітей зостався лиш світлий спомин.
Ретельно над підготовкою документів, необхідних для представлення жінок до державної нагороди, працювали сільські голови та відділ у справах сім’ї, молоді та спорту РДА, очолюваний Ніною Пилипчук. Варто зазначити, що жодного пакета документів не повернули на доопрацювання. Ніна Миколаївна, вітаючи присутніх, зазначила, що почесне звання «Мати-героїня» не присвоюється автоматично тим жінкам, які народили п’ятеро і більше дітей. Враховується вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.
– У районі проживає 350 матерів, які народили п’ятеро і більше дітей, та підстави отримати почесне звання мають тільки 305 з них, – зауважила Н.Пилипчук. – Станом на 15 грудня державну нагороду вже мають 239 мешканок району. Вони отримали одноразову винагороду, що в грудні, залежно від прожиткового мінімуму, становить 9410 гривень. Варто зазначити, що у 2011 році виплата цієї допомоги здійснена за попередні роки, починаючи від 2008, чому сприяло керівництво району та області.
Голова РДА Володимир Бондарчук, заступник голови Іван Семенчук, начальник відділу у справах сім’ї, молоді й спорту Ніна Пилипчук, працівники відділу та сільські голови вручили матерям-героїням нагрудні знаки, посвідчення про присвоєння звання, квіти та подарунки.
Дехто приїхав за нагородою особисто, комусь передадуть донька, син чи чоловік, іншим – сільські голови, а хтось вже, на жаль, і не дожив до цього радісного дня. Та все ж, згідно з відповідними Указами Президента України, державні нагороди отримали: Ніна Антонівна Федюк, Марія Миколаївна Кобернюк, Ніна Данилівна Таулевич з Вербівки; Юлія Тадеушівна Ярошук з Роставиці; Ганна Дем’янівна Ямкова з Голубівки; Антоніна Іванівна Мельник з Малої Чернявки; Галина Юріївна Тимощук з Першотравневого (нині покійна); Юлія Степанівна Гудзь з Топорів ; Ганна Андріївна Барабаш, Ольга Павлівна Гайдамащук, Ніна Іванівна Міщук (покійна) з Ружина; Ганна Андріївна Гуляс, Надія Костянтинівна Онищук, Тетяна Устимівна Черниш, Марія Іванівна Ратушна (покійна) з Мовчанівки; Любов Кононівна Чумак, Олена Григорівна Сандрович, Марія Терентіївна Музика, Галина Йосипівна Контуш з Городка; Єфросинія Семенівна Федун (покійна) з Прибережного; Марія Олексіївна Віштак, Надія Тимофіївна Голець з Вчорайшого; Юлія Микитівна Поцубей з Чорнорудки; Ольга Павлівна Дзядок, Ольга Сидорівна Волинець, Ніна Гнатівна Стащук, Любов Миколаївна Сайко зі Шпичинців; Галина Антонівна Бондар, Ганна Іванівна Боярська, Олена Миколаївна Крута, Ганна Фадеївна Орловська з Березянки; Ганна Павлівна Олійник, Ганна Макарівна Щербатюк з Ягнятина; Тамара Василівна Байнак, Марія Михайлівна Гоюк, Ольга Мартинівна Обліцова, Харитина Миколаївна Хоцянівська із Зарудинців, Павліна Іванівна Дударова (покійна), Павліна Петрівна Миргородська, Раїса Василівна Загороднюк, Павліна Андріївна Кравчук, Ганна Михайлівна Дзюба з Дерганівки та Ніна Митрофанівна Якимець, Катерина Костянтинівна Зінчук, Ніна Іванівна Пасічник з Мар’янівки.
До вітань долучилась і начальник управління праці та соціального захисту населення РДА Ольга Розумович. Вона зауважила, що материнство сьогодні заохочується і охороняється державою, а саме: матері-героїні не лише отримують одноразову допомогу, а й мають право раніше отримувати пенсійне забезпечення, надбавки до зарплати чи пенсії.
Під час свята усіх присутніх пригостили солодощами та чаєм. Слова вдячності були адресовані спонсорам заходу: районній державній адміністрації, адміністрації кафе «Берізка», директору ринку Надії Пащенко та сільським головам.
«Не стидаймось грати на тонкій сопілці душі мамину пісню», - закликала ведуча свята директор районного будинку культури Любов Хитра. Тож вона разом з Любов’ю Нагорнюк, Тетяною Поважук, Олексієм Хитрим, Галиною Мартенюк і Михайлом Хуторним подарували присутнім букет пісенних вітань, у яких передали любов до мами, до дітей. Зворушливі мелодії викликали ніжний щем у серці, торкали найтонших струн у душах глядачів.
Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 1052 | Додав: zmya | Рейтинг: 4.3/10
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100