Головна » 2017 » Лютий » 1 » Йорданська купіль на Ружинщині
08:55
Йорданська купіль на Ружинщині

Хрещення Господнє, або Богоявлення – одне із давніх та найбільших християнських свят. Перші згадки про нього датуються другим століттям. Свято приурочене одній із ключових подій у земному житті Христа – його хрещенню у річці Йордан.

 

 

Саме цього дня, як встановили  вчені, вода набуває цілющих властивостей. І уже стало доброю традицією саме 19 січня омитися цілющою водою  на Водохреща. 
У минулі роки у райцентрі любителі зимового купання вирубували ополонку на озері у лісі. Нинішнього року ви-рішили змінити місце обряду. На Заріччі, на леваді, облаштували намет для перевдягання, розпалили багаття, на якому варився смачний куліш та розігрівався глінтвейн, а рятувальники допомогли вирубати ополонку для занурення у цілющу воду. 
Священики УПЦ отець Володимир (Бринзюк) та отець Богдан (Бабич) освятили купіль, а рятувальники, які постійно чергували біля водойми, провели відповідний інструктаж. 
Чоловіки та жінки, хлопці та дівчата, люди похилого віку та зовсім юні долучилися до таїнства купелі у Хрещенській воді.  Вийшовши з води, кожен мав змогу зігрітися гарячим глінтвейном та скуштувати справжньо-го козацького кулішу. 
Козацький куліш з глінтвейном, намет для перевдягання організували для учасників дійства приватний підприємець Віктор Пасічник та депутат Ружинської селищної ради Сергій Безкоровайний.
В.Василенко

* * * 


Свято Йордан – Водохреще з давніх-давен було найочікуванішим для кожного населеного пункту. Цього дня водою освячують оселі, членів родини, домашню живність. Люди вірять, що це приводить до очищення, зцілення та Божої благодаті. Це останнє із різдвяних свят. 
Зазвичай це свято в Ягнятині святкували скромно. Люди зранку ішли до церкви, аби взяти участь у ранішній службі, освятити воду та продукти харчування. Цьогоріч свято набуло нових відтінків. Прихожани церкви разом з новим настоятелем Свято Михайлівського храму священиком Іваном за кілька днів обійшли оселі мешканців Ягнятина, освятивши їх. Отець Іван з перших днів служби вселив у прихожан довіру і надію. Аби провести свято Водохреща за старою традицією, священик звернувся за допомогою до сільського голови Володимира Тимошенка, який підтримав ідею отця. 
На сільському водоймищі створили крижане містечко, за допомогою молоді вирізали великий хрест та прикрасили ялинками все довкола, а перед ополонкою встановили крижану арку. Для святкування обрали улюблене місце ягнятинців – сільський парк: мальовниче ошатне містечко на березі річки Роставиця, серед величезних природних гранітних скал, які, немов гриби, виросли на березі річки. 

Зранку 19 січня розпочалася ранкова служба в місцевій церкві,  де зібралося багато мешканців та гостей села. Після служби прихожани церкви хресною ходою вирушили до парку. До хресної ходи приєдналися учні та вчителі Ягнятинської школи, вихователі та вихованці дитячого садка, працівники сільської ради та Будинку культури. Під час хресної ходи церковний хор виконав новорічні колядки та церковні пісні. Зі слів учасників хресної ходи: «Відчувалося піднесення та велика святість і тепло в душі і тілі».
Першим після освячення води в річці скупався сільський голова Володимир Тимошенко. Після нього до ополонки стали іти як молодь, так і старше покоління. Таким чином люди протягом всього дня освячували своє тіло і душу в студеній воді. Після купання всі охочі мали можливість зігрітися гарячим чаєм, який готували активісти села.
Отець Іван подякував сільському голові за організацію святкування, та, в знак вдячності, прихожани церкви виконали пісню «Многая літа!». 
У відповідь сільський голова привітав всіх жителів Ягнятина та гостей з великим святом та пообіцяв, що і далі буде підтримувати почин прихожан. Також подякув всім, хто допоміг провести свято.
На третій день після Водохреща, як маленький святий промінчик, народився в отця Івана та матушки Любові син, якого назвали Серафим. Тому ягнятинська громада, прихожани церкви вітають молоду родину, зичать їм миру, добра, здоров’я та Божого благословення новонародженому і многії, многії літа.
Володимир ТИМОШЕНКО

 

 

Переглядів: 1582 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100