Головна » 2010 » Грудень » 23 » Хвороба, яка несе горе людям
17:46
Хвороба, яка несе горе людям
На сторінках газети неодноразово висвітлювалось питання захворювання та профілактики сказу тварин. Адже починаючи з 2000 року захворювання не покидає район, одного року більше випадків,
іншого – менше.

У цьому році зареєстровано 12 випадків захворювання на сказ тварин із них: два собаки, кіт, три лиси, два борсуки, кінь, дві корови і теля.
Відповідно, у всіх випадках ужито застережних мір: накладено карантин, проведено профілактичні щеплення собак і котів в усіх населених пунктах району, знищувались бродячі собаки, бездомні коти та лиси.
Усього щеплено 4001 собаку, 1562 коти. Знищено 217 бродячих собак, 12 бездомних котів, забито – 267 лисів. Незважаючи на проведену просвітницьку роботу з профілактики сказу через місцеві засоби масової інформації, у бесідах із жителями району на сходах сіл, фермах, у бригадах, школах, ситуація залишається складною.
Особливо хочеться розповісти про випадок захворювання на сказ теляти у Білилівці. Господар двору – В.І.Сьома. 12 грудня 2010 року Віктор Іванович звернувся до ветлікаря П.А.Ковальчука, поскаржився, що захворіло теля. Лікар запідозрив сказ. Детально роз’яснив господарю, що це за хвороба, але той вранці 13 грудня дорізав теля, так як у нього настала стадія паралічу і воно вже не вставало, і продав його приватному підприємцю із Козятина. О 8 годині, коли приїхали ветлікарі з районної ветеринарної лікарні теляти вже у хліві не було, а господарі поховались. Незважаючи на «хитрість» господарів, дорізане теля було повернуте, проведено дослідження головного мозку теляти у Житомирській ветлабораторії. Діагноз підтвердився – теля захворіло на сказ. Труп теляти було спалено, проведено профілактичне щеплення інших тварин господаря, а самі господарі і приватний підприємець з водієм направлені в Ружинську і Козятинську районні лікарні для профілактичного лікування.
З болем в душі хочеться відмітити, що господар теляти, знаючи про його хворобу, але не бажаючи втратити свій прибуток, продав теля, а приватний підприємець з метою вигоди дешево купив дорізане теля, без ветеринарної довідки, забувши про те, що несе дана хвороба їм і людям, які б купили м’ясо хворого теляти. Недарма люди кажуть, що мужик думає потім, як горе сталось.
Хочу застерегти тих, хто купує м’ясо за межами ринку, тих, хто без ветеринарного лікаря проводить забій тварини, застерегти від наслідків необережного рішення.
Нагадую, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, а таке захворювання, як сказ взагалі невиліковне.
Тадеуш Пеньківський,
начальник Ружинської районної державної лікарні
ветеринарної медицини

Переглядів: 723 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Kolega  
0
Просто жах! Це ж, щоб так вчинити совісті зовсім непотрібно мати. Свідомо наражати на небезпеку захворіти смертельною і невиліковною хворобою інших людей! Та за таке потрібно карати і карати дуже суворо, якщо не ув'язненням, то принаймні таким штрафом, щоб подібні цьому В.І. Сьомі господарі по пів життя його виплачували. Може хоча б тоді вони почнуть думати головами, а не гаманцем.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100