Головна » 2011 » Липень » 15 » Книга обліку доходів і витрат у підприємців – загальносистемників
08:34
Книга обліку доходів і витрат у підприємців – загальносистемників

В зв’язку з набранням чинності Податкового кодексу України, припинили працювати Інструкція про оподаткування фізичних осіб від заняття підприємницькою діяльністю в частині норм, що регулювали оподаткування та облік у підприємців на загальній системі, і Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб». Згідно з п.177.10 Податкового кодексу приватні підприємці-загальносистемники зобов’язані вести облік результатів своєї діяльності в Книзі обліку доходів і витрат і мати підтверджуючі документи про походження реалізованого товару.

Наказом ДПА України від
24.12.2010 року №1025 затверджено нову форму Книги обліку доходів і витрат і порядок її заповнення. В новій книзі як і раніше присутні графи у яких підприємці фіксують свої витрати і доходи, ведуть облік руху товарно-матеріальних цінностей. Сама книга нумерується, шнурується та реєструється в податковій інспекції. Самозайняті особи, крім своєї книги, які мають найману працю, зобов’язані завести та зареєструвати також на кожну найману особу таку книгу. У ній реалізатор фіксуватиме загальну вартість переданих йому для реалізації товарів (за цінами реалізації), а також виручку після кожного факту продажу товарів.
Для того щоб одержати правильні підсумкові суми за місяць, квартал, рік до нової книги самозайнята особа повинна перенести з старої книги загальні суми: залишку товарно-матеріальних цінностей за цінами придбання; виручки від реалізації, одержаної з 1.01.11 р. до дня початку ведення обліку в новій книзі; витрат виробництва, які було зафіксовано в старій книзі з 1.01.11 р. до дня початку ведення обліку в новій книзі.
Книга заповнюється від руки. В книзі передбачено ведення обліку руху товарів. Це графи 2,4,5,7,8,11. В книзі не потрібно перераховувати всю номенклатуру наявного в них товару та виводити залишки за кожною його позицією. До відповідних граф вписується загальна сума вартості товарно-матеріальних цінностей за цінами їх придбання або реалізації. Так, до графи 2 ця сума що відповідає загальній вартості наявних товарів зафіксується на початок року, а до графи 11 внесеться за загальною вартістю, але вже на кінець року. Придбані матеріальні цінності відображаються в графі 5, передані на реалізацію в графі 8. У графі 7 відображається інформація про реалізатора, якому передано товар для продажу і адреса торговельної точки. Щодо нових граф порядку заповнення книги то необхідно зазначити таке: у графі 4 самозайнята особа записує реквізити документа, що підтверджує зазначені витрати. До документів що підтверджують витрати відносяться: товарно-транспортні накладні, податкова накладна, платіжне доручення, фіксальний чек, акт закупівлі, розрахункова квитанція, товарний чек.
Що стосується змін у порядку ведення обліку доходів, то необхідно звернути увагу на те, що виручка від реалізації самозайнята особа (не реалізатор) показує в книзі загальною сумою за день, у якому її отримали, а не за кожним фактом продажу. Підставою для відображення доходу в книзі яку веде підприємець може бути, наприклад, банківська виписка, касові документи (книга обліку операцій), а також дані книг найманих працівників, які реалізують товари підприємця за готівку.
Наймані працівники заповнюють у книзі лише 3 графи: 1,3,8. Зокрема, у графу 3 вони мають вносити виручку не загальною сумою за весь день, а після кожного факту продажу товару, незалежно від використання при одержанні готівки за продані товари реєстратора розрахункових операцій.
Підприємець наприкінці кожного дня повинен перенести до своєї книги підсумкову суму виручки, отриману за день з усіх торговельних точок.
Підсумки за сумами отриманої виручки підбиваються за місяць, квартал, рік. Зрозуміло, що й підсумкові суми витрат, а також чистого доходу слід виводити за ці самі періоди.
Чим загрожує підприємцю неналежне ведення обліку в Книзі?
На підставі ст.164 КпАП за неналежне ведення обліку в Книзі передбачений адмінштраф в розмірі від 3 до 8 НМДГ (51,00 – 136,00 грн).
За відсутність у Книзі запису про виручку в готівковій формі в день її одержання застосовується штраф у 5-кратному розмірі суми такої невідображеної виручки (пп.1.2, 2.6 Положення про касові операції, ст.1 Указу №436.
Торгівля за готівку товаром, загальна вартість якого відсутня в графі 5 Книги – передбачає штраф у двократному розмірі вартості продажу невідображених у Книзі товарів, якщо вони продані або присутні в місці торгівлі (ст.20 Закону України «Про застосування РРО»).
Раїса НИЧИПОРУК

Переглядів: 2255 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100