Головна » 2011 » Травень » 13 » Кожен третій мешканець області не повернувся з війни
12:36
Кожен третій мешканець області не повернувся з війни
Делегація Ружинського району у складі голови рай-держадміністрації В.С.Бондарчука, голови районної ради Б.О.Ходаківського, ветеранів Великої Вітчизняної війни, представників трудових колективів взяла участь в урочистостях та святковому концерті до Дня Перемоги в обласному центрі. 


На урочистостях, звертаючись до ветеранів, голова обласної державної адміністрації Сергій Рижук сказав: 
– 9 травня 1945 назавжди увійшло в історію як День Перемоги у найбільшій і найкривавішій війні на нашій планеті. У цій війні брали участь наші діди, прадіди, батьки, матері. Сьогодні ми згадуємо про ті страшні події зі сльозами на очах.
Більше 120 тисяч наших земляків, або кожний третій, не повернулися з війни, загинули у боях чи пропали безвісти. Лише на Житомирщині в 3856 могилах, з них в 1450 братських, поховано 61112 воїнів, 40 тисяч імен воїнів, котрі загинули, викарбувані на меморіальних плитах і обелісках.
За документами, що надійшли на зберігання до Державного архіву Житомирської області, встановлено: на Житомирщині фашистські окупанти розстріляли, повісили, спалили і закатували 322 тисячі чоловік, у т. ч. велику кількість військовополонених. У руїнах лежали десятки міст і сіл, селищ, майже всі будівлі заводів і фабрик, радгоспів і колгоспів. У населення області відібрано 162,5 тисяч голів великої рогатої худоби і свиней. Загальні матеріальні збитки, спричинені гітлерівськими загарбниками народному господарству і населенню Житомирської області, складають 21,998,747 тисяч радянських карбованців. Гітлерівці закатували і розстріляли 170557 мирних громадян, вигнали на примусові роботи до Німеччини 75535 місцевих жителів.
9 Травня – це знаменна дата, дорога кожній людині, кожній родині. Вона викликає непрості спогади в учасників, очевидців війни та поколінь, які зобов’язані своїм життям Великій Перемозі.
В урочистій залі зібралися ветерани Великої Вітчизняної війни, учасники боїв за Україну і Житомирщину, аби поділитися споминами, почути добрі слова шани і поваги, відчути себе не забутими і потрібними державі та суспільству.
Час не підвладний над величчю Вашого подвигу. Ви здолали вогонь і смерть воєнного лихоліття, відстояли свободу і незалежність Батьківщини, завоювали Велику Перемогу для народу не лише нашої країни, але й усього людства.
Низький уклін і велика вдячність Вам, солдати Великої Перемоги. Вічна слава і пам’ять тим, хто віддав своє життя у боротьбі з фашизмом».
Ветеранам Великої Вітчизняної війни вручено державні нагороди, Почесні грамоти облдержадміністрації, обласної ради, Подяки міського голови.
На знімку В.Кащука: делегація Ружинського району з єдиним в області повним кавалером ордена Слави, кавалером трьох орденів Червоної зірки, двох орденів Вітчизняної війни Йосипом Карловичем Войтківським.


Переглядів: 662 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100