Головна » 2010 » Грудень » 2 » Мовознавчий марафон
09:36
Мовознавчий марафон
Дев’ятого листопада українська спільнота відзначила День української писемності та мови. З цієї нагоди у Зарічанській школі між учнями 5 і 6 класів було проведено «Мовознавчий марафон».
У І турі, що мав назву «Лінгвістична естафета», команди «Мовознавців» 5 класу і «Лінгвістів» 6 класу продемонстрували своє знання української абетки. ІІ тур «Мова – про мову» перевірив вміння учасників користуватися скарбами народної мудрості – прислів’ями. У ІІІ турі «Жаргонізми» учні вправлялися у редагуванні мовлення сучасного покоління. Примусив членів команд помізкувати та зробити висновки щодо знання синтаксису ІV тур – «Знай своє місце в строю». А розвеселились команди та вболівальники, розгадуючи «Роси – фразеологізми» V туру, які продемонстрували актори–міми 7 класу. Перевірив командний дух VІ тур – «Народ скаже – як зав’яже», у якому «Мовознавцям» та «Лінгвістам» потрібно було влучно прореагувати на репліку ведучого. І, звичайно, у такий день не можна було не згадати видатних українців, які зробили вагомий внесок у розвиток української писемності та мови. Саме цим людям було присвячено останній – вирішальний тур «Слава України». У цікавих перегонах з невеликим відривом 28:26 перемогла команда «Лінгвістів» 6 класу.
У наш час, коли «по-новому» пишеться історія, коли втрачаються моральні орієнтири і триває переоцінка цінностей, хочеться звернутися до молодого покоління устами українського поета Дмитра Білоуса:
Нашу мову в час горя-біди.
Не одної тяжкої навали
Не на те рятували діди,
Щоб онуки її забували.
Алла КАДИКОВА,
вчитель української мови та літератури

Переглядів: 787 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100