Головна » 2012 » Лютий » 16 » Наймудріше рішення – добре виважене
18:47
Наймудріше рішення – добре виважене

Після сходу села у Малих Низгірцях, що відбувся 10 лютого, на думку спала одна українська приказка – добре тому ковалеві, що на обидві руки кує. Чому, запитаєте ви? А тому що кожна справа, яка започатковується у будь-якій громаді, приречена на успіх лиш у одному випадку – коли є усебічна підтримка: сільської ради, районної влади і ще краще, коли в селі є таке господарство, де керівники не зачерствіли серцем і допомагають людям. 

Приміром, сільський голова Сергій
Минайлюк, звітуючи про роботу в
минулому році, повідомив, що у приміщенні, де розташовуються початкова школа і дитячий садок, відремонтували систему водопостачання спільними зусиллями громади та з допомогою устаткування, наданого ПП «Ташір». Крім того, у дитсадку встановили новий бойлер та холодильник, встелили лінолеум, придбані за кошти сільської ради. У клубі та бібліотеці зробили власними силами ремонт. А кошти на придбання сценічних костюмів для жіночої вокальної групи надав Камо Думікян. У сільській раді замінили 9 віконних рам та переклеїли шпалери. Так само громадою спорудили огорожу навколо церкви.
Під час місячників санітарної очистки території села привели до ладу пам’ятні знаки, виконали необхідні фарбувально-білильні роботи. Усе необхідне в Малих Низгірцях люди виконують самі, гуртом, закуповують лише будматеріали.
Узяла участь малонизгорецька громада і у зборі картоплі для райлікарні. Транспортом знову допомогло підприємство-орендар. Взимку керівники ПП «Ташір» Камо Думікян та Михайло Січенко виділяють транспорт для очистки вулиць від снігу.
Звісно, що не все в селі так ідеально, є й свої турботи. Наприклад, до цього часу дамоклевим мечем висить питання розпайованого майна колишнього господарства. Якусь частину його вже реалізували, стару техніку здали на металобрухт. Виручені гроші роздали людям. Але не всі члени майнової спілки залишились задоволені розподілом. Залишається ще багато питань юридичного характеру. Та разом з тим, є ще частина споруд і техніки, які ще можна використовувати, а тому, аби воно не зникло у невідомому напрямку і не розвалилось зовсім, необхідно прийняти виважене рішення: що робити далі. Продати? Здати в оренду? Кому і як?
Уже не перший рік мова йде про те, що було б добре, якби ПП «Ташір» окрім рослинництва, займалося б і тваринницькою галуззю. Ніби усі в цьому зацікавлені – і громада в робочих місцях, і підприємство у розвитку, але далі розмов справа не йде. І каменем спотикання якраз і є майно. Споруди й техніка потребують ремонту, а вкладати гроші в чуже майно ніхто не хоче.
На всі ці питання відповідь мають дати самі власники майнових паїв.
Іншим болючим для малонизгорецької громади питанням є функціонування місцевої початкової школи. Тут навчається всього п’ятеро учнів. Як поінформував під час сходу села начальник відділу освіти Володимир Федорчук, у рік на навчання одного учня у Малих Низгірцях витрачається більше 19 тисяч гривень, у той час, як у Білилівській гімназії ця сума навіть семи тисяч не сягає. Але умови для отримання якісної освіти у цих навчальних закладах обернено пропорційні. Надалі дати знання згідно вимог державних програм буде таким маленьким сільським школам ще важче – адже з нового навчального року з другого класу вже запроваджується інформатика. Чи буде можливість технічного забезпечення таких шкіл надалі сказати важко. Тому шлях, який пропонує районна програма оптимізації шкільної мережі один для місцевих учнів – вчитися у Роставицькій школі. Старшокласників вже підвозять до сусіднього навчального закладу, а разом з ними і однолітків малонизгірських школярів. У Роставицькій школі працює група продовженого дня, тому без нагляду діти після уроків не залишаються. Та все ж, в якій школі отримувати освіту дітям вирішуватимуть їх батьки.
Окрім проблем освітнього характеру, є й більш буденні. Школа і дитсадок тут розташовані у одному приміщенні. Та температурний режим у холодну пору року бажає бути кращим. Попри те, що батареї гарячі, температура у кімнатах не піднімається вище 12-13 градусів. Тому дітки у морози залишались вдома. Громада вирішила, що задля збереження тепла у приміщенні потрібно замінити вікна і двері, а також встановити насос у системі опалення. А ще завідуюча дитсадком Леся Миколюк та завідуюча початковою школою Ольга Гопанчук звернулись до сільського голови та керівника ПП «Ташір» з проханням встановити огорожу навколо території навчальних закладів задля безпеки дітей.
У зустрічі взяли участь керівник апарату райдержадміністрації А.М.Марущак, начальник відділу освіти РДА В.Г.Федорчук, завідувач сектору землеустрою та охорони земель відділу Держкомзему в ружиньскому районі В.В.Білоконь, завідуюча початковою школою О.В.Гопанчук, завідуюча дитсадком Л.А.Миколюк, завідуюча клубом Л.В.Чернега, завідуюча ФАПом Л.М.головатюк, соціальний працівник Л.Д.микитенко, керівники ПП «Ташір» К.С.Думікян та М.Я.Січенко, голова майнової комісії М.Г.Мартинюк.
Отож, під час сходу села громада, вислухавши звіти керівників установ та підприємств, що функціонують у Малих Низгірцях, намітила, що потрібно зробити в селі у 2012 році, які питання вирішити. Підбиваючи підсумки зустрічі керівник апарату РДА А.М.Марущак поінформував присутніх про виконання програми соціально-економічного розвитку району у минулому році, а також порадив громаді прийняти добре виважені рішення стосовно спірних питань. Усі порушенні проблеми, сказав він, будуть обговорені у райдержадміністрації та узяті під контроль до вирішення.
Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 3202 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100