Головна » 2012 » Лютий » 16 » Не ламайте гілку, на якій сидите
18:58
Не ламайте гілку, на якій сидите
Вчорайшенська сільська рада, яку очолює О.А.Іщук, спільно з депутатами сільської ради, громадою села, за підтримки райдержадміністрації, районної ради в минулому році вирішила чимало життєво важливих проблем. Радує людей те, що в селі запрацював дитячий садочок, і тепер тут навчається 33 діток.

Вирішено чимало інших питань.

Зрозуміло, щоб здійнити
заплановані заходи в нинішньому році та в наступних потрібні гроші, а вони в достатній кількості можуть надійти до сільської ради тільки тоді, коли в селі буде ефективно працювати, виробляти продукцію базове сільгосппідприємство. Об’єд-наня двох господарств: ПП «Моя Надія» та СВК «Вчорайшенський», з тим щоб у селі був один господар, до якого можна було б звернутися за допомогою – справа благородна, яка піде на користь всіх жителів села та розвитку Вчорайшого в майбутньому. Незважаючи на добрі наміри, з початком реформування у сільгосппідприємстві виникли проблеми. Розпайоване майно СВК «Вчорайшенський» розкрадають. Окремі спритники підбирають все, що не так лежить, починають розтягувати майно по домівках – залізяччя здають на металобрухт, мотори, запасні частини використовують для власних потреб, адже своя сорочка ближча до тіла, а вдома ж своє господарство, зривають замки зі складів тощо. Вже добираються до господарських споруд. До чого це призведе, можна пересвідчитись на прикладах таких сіл, як Березянка, Вербівка, Чорнорудка, Топори, де у розтрощених приміщеннях молочнотоварних ферм гуляє вітер, а земельні паї опинилися в руках не завжди добросовісних орендарів, а мешканці цих сіл залишились при своїх інтересах.
Тому невипадково на схід села до Вчорайшого прибули: голова райдержадміністрації В.С.Бондарчук, голова райради Б.О.Ходаківський, начальник управління Пенсійного фонду О.А.Злоцька, начальник РВ ГУ МНС України в Житомирській області В.А.Федорович, начальник відділу освіти РДА В.Г.Федорчук, начальник відділу охорони здоров’я РДА В.В.Ніколайчук та заступник начальника відділу Держкомзему у Ружинському районі М.В.Руденко.
Розпочав схід села
сільський голова О.А.Іщук, який прозвітував про свою роботу протягом 2011 року та накреслив плани на нинішній рік.
Виступаючи перед односельцями, керівник ПП «Моя Надія» Ю.Г.Калінчук проаналізував роботу господарства протягом року, висвітлив проблеми, які стоять перед трудовим колективом під час об’єднання господарства, зокрема труднощі з підбором спеціалістів середньої ланки, зоотехніка, доярок тощо. А також визнав, що в господарстві мають місце факти розкрадання майна.
Шановні присутні! Ви
знаєте, що це об’єднання не виникло спонтанно, – підкреслив керівник СВК «Вчорай-шенський» М.В.Лой. – Цьому передувала копітка робота протягом декількох років. Коли Юрій Григорович почав нарощувати виробництво сільськогосподарської про-дукції, в нього з’явилась можливість дати людям більше зерна за земельні паї. В мене такої можливості не було. Тому виникли протиріччя між людьми. Для того, щоб їх не було, аби зберегти господарство, а люди були в однакових умовах, ми вирішили об’єднатися. Я вважаю, що це правильний крок, він піде на користь розвитку села, трудового колективу та господарства в цілому. Приємно те, що на сьогоднішній день господарство повністю розрахувалося з людьми за земельні паї.
Відомо, що Юрій Григорович Калінчук вкладає великі гроші у розвиток виробництва, оскльки це основа нашого життя. Без виробництва нічого не буде.
Майно розпайоване у 2000 році. За десять років експлуатації воно зносилося. Приміщення потрібно під-тримувати в належному стані, щоб продовжити термін експлуатації, натомість, знайшлися доброзичливці, які розкрадають колишнє колективне майно. А прикладом послужило безнаказане розкрадання майна ПП «Злагода», де залишились самі руїни. Тепер зупинити людей від таких дій дуже важко. Наприклад, вчора повісили новий замок на дверях складу, сьогодні вже його немає. В пошуках металолому перерили лопатами всю територію тракторного стану і таких прикладів чимало. М.В.Лой попередив причетних до цього про відповідальність перед законом. Він порадив односельцям провести інвентаризацію майна і далі розпорядитися ним у рамках закону. Те, що потрібне для виробництва, скажімо, господарські приміщення адмінбудинки – зберегти для подальшої експлуатації, а що не потрібне – продати односельчанам і виплачувати людям гроші за майнові паї.
– Всі ми повинні турбуватися про свої села. В них потрібно створити належні умови для роботи наших людей, –підкреслив голова РДА В.С.Бондарчук. – Тут в нормальному режимі мають працювати заклади освіти, медицини, культури, торгівлі. Звичайно, все це не просто зробити, але якщо є порозуміння між органами місцевого самоврядування та районною, обласною владами, то можна досягти бажаних результатів. Та все ж основою основ є виробництво. Буде працювати конкурентноздатне господарство – буде продукція, відповідно, будуть надходження до бюджетів усіх рівнів, робота для людей, буде підвищуватись життєвий рівень селян. Сьогодні у вас створено базове сільгосппідприємство, але потрібно, щоб воно нарощувало виробництво сільсько-господарської продукції. А тут виникають такі проблеми, як розкрадання свого власного майна. Не ламайте гілку, на якій сидите. У Вчорайшому є достатньо людей, які можуть працювати, але не всі хочуть. Чимало спеціалістів перебувають на обліку в районному центрі зайнятості, а тим часом у новоствореному господарстві виникла проблема з кадрами.
Існують і проблеми в тваринництві, де низька продуктивність молочного стада, адже середньодобовий надій від корови всього 8 кілограмів. Вам неохідно створити ядро молочного стада, щоб мати не менше 300 високоудійних корів, і збільшити поголівя ВРХ до 1000 – це ваша перспектива – наголосив Володимир Сергійович. –Повинні бути кращими результати роботи і в галузі рослинництва. Оскільки зернових зібрано всього по 24 центнери з гектара, кукурудзи по 56 ц – це також мало. Якщо ви не підніметесь на якісно вищий рівень виробництва сільсько-господарської продукції, то ви не зможете конкурувати з іншими сільгосппідприємствами.
Підтримав голову РДА, керівників та спеціалістів господарства у їх прагненні налагодити нормальну роботу в господарстві, направлену на збільшення виробництва продукції та припинення безнаказаного розкрадання майна, голова районної ради Б.О.Ходаківський.
Також звітували про свою
роботу на сході села директор Вчорайшенської середньої школи І-ІІІ ступенів Н.І.Горошко, депутат районної ради, головний лікар Вчорайшенської дільничної лікарні М.А.Швець, дільничний інспектор міліції О.А.Ставничий, директор сільського будинку культури П.І.Голець, завідуюча дитячим садочком З.М.Манацюк та соціальний робітник терцентру соціального обслуговування одиноких непрацездатних громадян М.М.Морозюк.

Василь КОПАЧ



Переглядів: 2829 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100