Головна » 2012 » Квітень » 13 » Не там чисто де прибирають, а там де не смітять
10:15
Не там чисто де прибирають, а там де не смітять

Весна, яка дещо припізнилася цьогоріч, принесла чимало турбот жителям. І не дивно, оскільки всі роботи збіглися в часі. У сільгосппідприємствах розпочались весняно-польові роботи. Разом з ними стартував місячник з санітарної очистки населених пунктів району та наведення порядку на територіях підприємств установ та організацій. 

Як тільки розтанув сніг перед нами відкрилася неприглядна картина захаращеного сміттям довкілля. На узбіччях доріг, вибалках, лісосмугах, навіть на полях сільгоппідприємств лежать мішки із сміттям, яке вивезене з подвір’їв громадян, до речі, у лісосмугах є навіть тушки свиней, що загинули з невідомих причин та трупи інших тварин. І тут виникає запитання, хто його туди повивозив. Відповідь знають усі наші мешкаці, така бачте культура, такі ми є і тут нічого не вдієш. Механізатори СВК «Ружинський» скаржаться на те, що замість того аби засівати ниву, оскільки часу і так обмаль, змушені збирати з поля мішки з побутовими відходами. 
– Наші жителі постійно вивозять мішки з побутовими відходами в поле та лісосмуги, і не тільки весною, але і літом, – зазначає керівник СВК «Ружинський» О.Ф.Колібаба. – Особливо дошкуляють мешканці з новобудов, що розміщені за колишнім хлібозаводом. Побутове сміття доводиться збирати і на інших полях, здебільшого на тих, які розташовані біля центральних доріг, там де хороший заїзд.
І справді, на берегах річок, в лісі на Карачуновій горі, валяються банки, рештки одноразового посуду, склянки, пляшки, скло, найрізноманітніші паперові обгортки, посуд тощо. З усього видно, що з початком місячника сюди ще ніхто не заглядав. А на календарі вже квітень, буквально через день Паска. Зрозуміло, що не було сприятливої погоди, тому спочатку люди прибрали свої подвір’я, навели лад на городах, а на береги річок, вибалки, лісосмуги не вистачило часу. Якась доля правди в цьому є, але непокоїть інше. Скажімо, чому наші громадяни так полюбляють створювати стихійні сміттєзвалища – щороку два-три тільки на території Ружина, а по району скільки? Щовесни, силами селищної ради, під час місячника ліквідовуючи стихійні смітники, вивозяться сотні, тисячі тонн побутових відходів на сміттєзвалище. Два роки тому за допомогою районної державної адміністрації, районної ради, Ружинського районного центру зайнятості на стику ружинських і бистрицьких полів, було ліквідовано величезне стихійне сміттєзвалище. Там було задіяно багато людей, затрачено значні ресурси, працювала потужна техніка: бульдозери, трактори, самоскиди. Протягом декількох днів стихійне сміттєзвалище було ліквідоване, його територія спланована, а ще протягом місяця безробітні за кошти районного центру зайнятості очистили лісосмугу від багаторічного нашарування сміття, яке протягом багатьох років вивозили туди наші громадяни. Це лісосмуга, яка розпочинається за колишнім хлібозаводом і веде до бистрицьких полів.
Виступаючи перед керівниками районних організацій на планерці у райдержадміністрації начальник РЗЦ В.Л.Бондарчук наголосив, що на цій дільниці виконано великий обсяг робіт і наведено порядок. Сьогодні там знову смітять. Цікаво, а хто буде прибирати?
Неодноразово наводився порядок на Карачуновій горі, де влітку відпочиває чимало людей – нині там безлад. З обох берегів Роставиці також ще ніхто нічого не прибирав. Бажає кращого вигляду територія на якій розміщені склади по вулиці Набережній. Постійно смітять і мало прибирають біля магазинів, що розташовані поблизу автостанції, а також на її території. В жалюгідному стані знаходяться автозупинки. Захаращення неподалік сміттєзвалища. Не впорядкована територія біля приміщення колишньої сільгосптехніки. Загалом недоліків ще дуже багато, але і цих достатньо, щоб зробити належні висновки.
Власне, не там чисто де прибирають, а там де не смітять. Якби ми зберегли те, що зробили в минулому році, то сьогодні було б значно менше турбот.
Василь КОПАЧ

Переглядів: 3422 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100