Головна » 2011 » Серпень » 2 » Не той урожай, що на полі, а той, що в коморі
16:02
Не той урожай, що на полі, а той, що в коморі
Цьогоріч дощова примхлива погода не сприяє сільським трудівникам під час збирання урожаю. Тому хлібороби вимушені раціонально використовувати не тільки кожен погожий день, але й годину. Сільські трударі діють відповідно до тих обставин, які складаються протягом дня, адже нічого не можна спланувати на наступних два чи три дні. Щоденно по небу ходять хмари, а вночі блискавки буквально роздирають його, а сільськогосподарське підприємство – це фабрика під відкритим небом, від погоди залежить дуже багато, особливо в гарячу пору жнив. 
У СФГ «Україна» на жнивах  задіяли всі резерви, зокрема, техніку та людей. Підготовили до приймання нового урожаю всі складські приміщення, навели лад на зернотоку, відремонтували зерноочисні машини тощо. Всі, хто працює в полі, забезпечені гарячим харчуванням. Люди налаштовані на продуктивну роботу, оскільки розуміють, що за нестійкої погоди, аби було менше втрат, вирощений урожай потрібно зібрати в стислі строки.
Зрозуміло, що основні навантаження при обмолоті зернових лягають на плечі механізаторів, оскільки без їхньої щоденної, копіткої праці, з ранку до вечора, техніки, якою досконало володіють досвідчені механізатори сьогодні не обійтись. У СФГ «Україна» спочатку на 40–гектарній площі обмолотили горох. В середньому кожен гектар видав по 15 центнерів. Добре попрацювали на цій ділянці роботи комбайнери Микола Демчук, Михайло Рожко, Іван Лоскучерявий. Відвозили зерно від комбайнів водії Андрій Мацюк та Олександр Кравченко. Після гороху механізатори розпочали обмолот площ, зайнятих під насінниками – пшениці еліта і супереліта, зокрема, «Лісова пісня», «Царівна», а також «Столична», які придбали в ДП ДГ «Нова Перемога» у с. Стара Чортория та Андрушівській дослідній станції. Протягом двох днів були звільнені всі площі, зайняті насінниками. Відразу зерно насіннєвого фонду очистили на зернотоку і засипали в засіки. Як зазначив головний агроном господарства С.Я.Шеренговий, в цьому році немає жодних проблем із насінням, зерно чисте, сухе, на току сумлінно працюють люди під керівництвом комірника Сергія Яцуна. Забезпечують технічний стан роботи механіки Дмитро Шокал та Михайло Коломієць.
Тепер комбайнери приступили до збирання основновних хлібних масивів. Вже обмолочено понад тридцять відсотків площ. Поки що кожен гектар видає по 30 центнерів збіжжя. Відразу після звільнення площ від зернових іде підготовка грунту під урожай наступного року. Лущить стерню своїм ХТЗ-170 механізатор Микола Дячук. Сумлінно працюють на полях. СФГ «Україна» під час жнив нинішнього року комбайнери Олексій Конончук, Михайло Рожко, Сергій Демчук та інші. Перевозять зерно з поля до комори водії Олександр Кравченко, Сергій Оселедько, а також подрібнену солому механізатори (МТЗ-80 та МТЗ-82) Олександр Шокал та Володимир Бондарчук.
Загалом до збирання підлягає 700 га зернових та зернобобових культур. Вже обмолочені хліба на більш ніж третині площ.
І справді, на полях СФГ «Україна» вирощено добрий урожай. За прогнозами, вищий, ніж у минулому році. Тепер основне завдання зібрати все і зберегти. Як говорить народне прислів’я, не той урожай, що на полі, а той, що в коморі.
Василь КОПАЧ

Переглядів: 887 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100