Головна » 2011 » Вересень » 8 » Небезпечна амброзія
13:38
Небезпечна амброзія
Амброзія полинолиста – злісний карантинний бур’ян, зовнішнім виглядом нагадує полин звичайний. Стебло пряме гільчасте, за сприятливих умов сягає 2- 2,5 м, коріння стрижневе, сильно розгалужене, проникає на глибину до 4 м, вся рослина вкрита білими ворсинками.

Сходи амброзії полинолистої з’являються наприкінці травня.


Цвітіння в серпні. Квіти дрібні, жовтого кольору, зібрані у верхівках гілок в колосовидне суцвіття. Розмножується тільки насінням.
Амброзія – небезпечний карантинний бур’ян, що спричиняє шкоду сільськогосподарським культурам та здоров’ю людини. Розвиваючи потужну наземну масу та кореневу систему, вона дуже висушує та збіднює грунт.
Під час цвітіння кожна рослина амброзії утворює мільярди пилкових зерен, які з потоком повітря переносяться на великі відстані, викликаючи у людини важке алергічне захворювання – поліноз. У хворих відбувається запалення слизових оболонок очей, верхніх дихальних шляхів, відчувається головний біль, з’являється нежить, задишка, сльозотеча, погіршується зір, підвищується температура та з’являються приступи бронхіальної астми.
На землях, засмічених амброзією, використовують агротехнічні методи боротьби. В невеликих осередках поодинокі рослини можна знищити вручну, шляхом висмикування. Здійснювати такі заходи необхідно до цвітіння.
Олександр Огійчук
Переглядів: 670 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100