Головна » 2011 » Лютий » 3 » Невитребувані земельні частки (паї)
09:48
Невитребувані земельні частки (паї)

Продовження. Початок читайте в №5 від 28 січня 2011 року.

Розробляючи проект зе-
млеустрою щодо організації території земельних часток (паїв), землевпорядна організація з’ясовує кількість власників земельних часток (паїв), на яких потрібно проектувати земельні ділянки. За основу береться відповідна кількість сертифікатів як правовстановлюючих документів на отримання в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), рішення суду про визнання права на земельну частку (пай) тощо.
Такими чином, невитребувана земельна частка (пай) після за-твердження проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) та розподілу земельних ділянок автоматично переходить в статус нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок.
До цієї категорії додатково почали відносити і ті земельні частки (паї), власники яких не брали участі в розподілі земельних часток (паїв) на зборах власників земельних часток (паїв) і не зверталися згодом за отриманням своєї земельної ділянки.
Проте земельні частки (паї) вказаної категорії осіб повинні відноситись до нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок лише в разі неукладення їх власниками договорів оренди землі. Це твердження ґрунтується на тому, що власник земельної частки (паю) розпорядився нею на власний розсуд шляхом передачі її в оренду на строк, указаний у договорі оренди землі. Оскільки сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.
Сільські, селищні, міські ради чи районні державні адміністрації мають надавати нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки в оренду для використання їх за цільовим призначенням, тобто для сільськогосподарських потреб до моменту одержання їх власниками державних актів на право власності на земельні ділянки. Не знаючи заздалегідь точної дати, коли ж власники земельних ділянок отримають відповідні державні акти, доцільніше надавати такі земельні ділянки в оренду строком на 1 рік.
Органи місцевого самоврядування у випадку, коли невитребувані земельні частки (паї) та нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки знаходяться в межах населених пунктів, повинні проводити роботи щодо оформлення щороку відповідних договорів оренди землі. Якщо ж такі земельні ділянки знаходяться за межами населених пунктів, то сільські, селищні, міські ради мають повідомляти органи державної влади щодо необхідності укладення договорів оренди землі на невитребувані земельні частки (паї) та нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки.
У разі, коли власник невитребуваної земельної частки (паю), нерозподіленої (невитребуваної) земельної ділянки вирішить реалізувати своє право на землю та отримає відповідний сертифікат чи державний акт на право власності на земельну ділянку, то він зможе здавати її в оренду чи використовувати землю самостійно. Сільська, селищна, міська ради чи районна державна адміністрація вже не матимуть змоги передавати таку земельну ділянку чи пай в оренду на наступний термін. З іншого боку, й повернути оренду плату за минулі роки, коли земельна частка (пай) чи земельна ділянка здавалася в оренду як невитребувана, неможливо.
Умовами припинення договору оренди землі є:
– закінчення строку, на який було укладено договір;
– викуп земельної ділянки для суспільних потреб;
– поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;
– смерть фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови його спадкоємців чи за їх відсутності – осіб, що використовували цю земельну ділянку разом з орендарем, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки;
– ліквідації юридичної особи-орендаря.
Отже, після смерті власника земельної частки (паю) чи земельної ділянки договір оренди землі зберігає свою силу як для орендаря, так і для майбутніх власників землі. Одержавши сертифікат або ж державний акт на право власності на земельну ділянку, спадкоємці зможуть переоформити договір оренди землі вже на своє ім’я.
Тому земельна ділянка, земельна частка (пай) до оформлення спадкоємцями прав на неї не може вважатися невитребуваною. Такі спадкоємці матимуть змогу отримати орендну плату за користування землею (за один чи кілька років) після отримання у державного нота-ріуса свідоцтва про право на спадщину. Орендна плата має виплачуватися спадкоємцям без урахування індексу інфляції чи пені, оскільки орендар не міг її виплатити через відсутність належного одержувача коштів, а значить його відповідальності у невчасній виплаті орендної плати немає.

Оксана САВЧУК

Переглядів: 4289 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100