Головна » 2010 » Грудень » 23 » Новорічна ялинка без вогню!
17:48
Новорічна ялинка без вогню!
Незабаром прийдуть найочікуваніші свята – Новий Рік та Різдво Христове. Встановлення новорічної ялинки потребує суворого дотримання правил пожежної безпеки, і це зрозуміло. Найменша необережність, порушення правил пожежної безпеки під час влаштування електрогірлянди або застосування джерел відкритого вогню (свічок), розпалювання бенгальських вогнів у приміщеннях, де встановлена ялинка, можуть призвести до пожежі. До цього слід додати, що часто-густо ялинки прикрашають легкозаймистими іграшками, зробленими з паперу, вати, целулоїду тощо, а це значно ускладнює пожежонебезпечну ситуацію.

Які основні вимоги пожежної безпеки, котрих потрібно дотримуватися, щоб уникнути пожеж у місцях проведення свята?
Насамперед, слід пам’ятати, що під час організації та проведення новорічних заходів, якщо в святі бере участь понад 50 осіб, дозволяється використовувати приміщення, забезпечені не менш ніж двома евакуаційними виходами, що відповідають вимогам ДБН, не мають на вікнах глухих ґрат і розташовані не вище другого поверху в будівлях із горючими перекриттями.
Дуже важливо заздалегідь вжити заходів щодо приведення приміщень, де планується проведення новорічного свята, у належний протипожежний стан.
Це, зокрема, стосується, вимог забезпеченості їх достатньою кількістю первинних засобів пожежогасіння, наявності справних засобів пожежної автоматики, зв’язку. Особливу увагу слід приділити електрообладнанню, яке має відповідати всім вимогам ПУЕ, а також приладам опалення, експлуатація яких повинна здійснюватися тільки за умов суворого дотримання встановлених правил пожежної безпеки. Не дозволяється використовувати для обігріву приміщень, де проводиться свято, кустарні електрообігрівачі. У цих приміщеннях слід обов’язково організувати чергування членів ДПД або працівників місцевої пожежної охорони об’єкта, призначити осіб, відповідальних за забезпечення протипожежних заходів.
Траплялись випадки, коли під час проведення свят від застосування свічок, бенгальських вогнів, відкритого вогню, феєрверків виникало загорання, вогонь миттєво розповсюджувався по ялинці, підпалював займисті предмети.
На щастя, обходилось без жертв і травм.
Отже, використовувати перелічені джерела відкритого вогню в приміщеннях, де встановлена новорічна ялинка й проводяться святкові заходи, неприпустимо. Не дозволяється також включати до програми виступів номери з використанням вогневих ефектів і куріння.
Треба ретельно закріплювати ялинку на стійкій основі, щоб не було її перекидання. Якщо в приміщенні немає електричного освітлення або воно тимчасово вимкнене, святкування слід проводити тільки протягом світлого дня.
Забороняється встановлювати ялинку в проходах, біля виходів, на шляхах евакуації людей на випадок пожежі.
Дуже небезпечно використовувати для освітлення ялинки електрогірлянди кустарного виготовлення.
Вся ілюмінація мусить бути виконана з дотриманням ПУЕ. В разі використання електричної освітлювальної мережі без понижувального трансформатора, на ялинці можуть застосовуватися гірлянди тільки з послідовним увімкненням лампочок напругою до 12Вт; потужність лампочок не повинна перевищувати 25Вт; електропроводка до лампочок ялинкової ілюмінації мусить бути виконана гнучкими проводами мідними жилами; підключення гірлянд до мережі належить виконувати тільки з допомогою штепсельних з’єднань.
Щоб уникнути пожежі, забороняється прикрашати ялинку целулоїдними іграшками, а також марлею і ватою, не просоченими вогнезахисною сумішшю, застосовувати для ілюмінації ялинки свічки, одягати дітей у костюми з легкозаймистих матеріалів (вата, папір, марля та інше).
Сподіваємося, що дотримання цих нескладних порад дозволить уникнути пожежі й зробить новорічне свято веселим і радісним.
Валерій ПЕРВУШИН



Переглядів: 719 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100