Головна » 2012 » Квітень » 13 » Обережно: нітрати
10:17
Обережно: нітрати

Зараз проблема забезпечення населення доброякісною питною водою стоїть дуже гостро. В Україні 5,7 млн. городян та 11,7 сільського населення споживають воду із колодязів та індивідуальних свердловин, що живляться ґрунтовими водами і у переважній більшості знаходяться у незадовільному стані.

Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров’я. З ним безпосередньо пов’язане захворювання водно – нітратної метгемоглобінемії у дітей до року, летальні випадки від якої реєструються все частіше.
Метгемоглобінемія обумовлена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканини (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з порушенням процесів окисного фосфорилювання, утворення високого рівня метгемоглобіну в крові, розвитком ціанозу.
Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, що вражені цією хворобою, може бути блювота і пронос. У екстремальних випадках відзначене збільшення слиноутворення Гостре нітратне отруєння у дітей в 7-8% випадків закінчується смертю.
Випадки метгемоглобінемії найчастіше трапляються в сільських регіонах, де використовується вода з колодязів. Групи підвищеного ризику складають:
Немовлята віком до одного року, що знаходяться на штучному вигодовуванні, сільське населення, що споживає воду або продукти з перевищеним вмістом нітратів, чутливі до нітратів особи похилого віку, хворі на анемію, з захворюваннями дихальної системи, хворобами серцево-судинної системи.
На виконання Постанови головного державного санітарного лікаря України від 17.05.2010 р. №16 «Про попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей», спільного наказу управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації та Житомирської облсанепідемстанції №358 від 07.06.10 р. та №191 від 04.06.10 р. «Про організацію та проведення лабораторних досліджень питної води в місцях проживання новонароджених», з метою попередження виникнення водно-нітраної метгемоглобінемії у дітей, фахівцями Ружинської райСЕС за перший квартал.2012 року було проведено 63 дослідженя криничної води на вміст нітратів, із них не відповідали вимогам 10 проб, відповідно були винесені постанови про заборону використання води з індивідуальних джерел для приготування їжі для дітей віком до 3-х років.
У дітей перших місяців життя отруєння нітратами можливе через овочевий сік, молочні суміші, що готуються на воді, забрудненій нітратами. Особливо небезпечна хронічна дія нітратів для дітей.
Для збереження здоров’я, особливо дітей до 3-х років, наполегливо рекомендуємо споживати воду, в якій вміст нітратів в межах норми.
Катерина Коротка,
помічник санітарного лікаря по комунальній гігієні

Переглядів: 2750 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100