Головна » 2011 » Липень » 15 » «Ой, мала ніченька проти Купала, де ж ти, дівчинонько, та й ночувала…»
08:52
«Ой, мала ніченька проти Купала, де ж ти, дівчинонько, та й ночувала…»

Купальські пісні, що лунали протягом всієї ночі, злітали разом з чарівним вогнем високо під зоряне небо

Івана Купала – свято молоді та кохання. Здавна вважалося, що в цей день літнього сонцестояння, небесне світило досягає найбільшої сили й повертає на зиму. Сонце, яке уособлює в собі кохання та життя, святкує перемогу над темними силами, а тому, під час сходу і заходу воно «радіє» і «грає» різними барвами. А вся природа цього дня стає особливою та чарівною.

Вже стало традицією
відмічати свято Купала народними гуляннями в Немиринцях. Третій рік поспіль Всеукраїнський фестиваль «Купальські роси» під відкритим небом на пагорбі біля ставка захоплює своєю фольклорною обрядовістю і загадковістю. Мешканці села, організатори свята та його засновник, народний депутат, лідер партії «Українська платформа» Павло Жебрівський щиро зустрічали гостей, які завітали на святкування. Тисячі жителів Житомирщини та гості із–за кордону мали змогу зануритися у особливий Купальський обряд.
Вдень, просто неба, на галявинах біля ставка свої роботи презентували майстри народної творчості – гончарі, художники, ковалі, митці ужитково-прикладного мистецтва. Гостей на святі розважали самобутні фольклорні колективи, які приїхали з різних регіонів України. З особливою теплотою глядачі зустріли учасників проекту «Україна має талант» гурт «Чіп». Все, що відбувалося на немиринецьких схилах, кожен бажаючий міг подивитися з висоти пташиного польоту, піднявшись над землею на повітряній кулі. Приємною несподіванкою для гостей стало авіашоу, від перегляду якого у всіх присутніх захоплювало дух.
А ввечері, коли за обрієм сховалося сонце, а на небі з’являлися діаманти зірок, всіх поглинула магія Купальської ночі, де кожен мав змогу взяти участь у прикрашанні Марени та Купала. Щоб поринути у чаклунські дива, з самого ранку дівчата плели вінки з дванадцяти видів різного зілля, а для того щоб запашні трави довше зберігали свою свіжість – квіти збирали раненько з купальською росою. З настанням сутінок, вінки із запаленими свічками пускали на воду та спостерігали за траєкторією руху, адже якщо вінок пливе за течією і свічка горить гарно – дівчина в найближчий час вийде заміж, а коли ж крутиться на воді – ще буде дівувати. Прославлений колектив Житомирщини – фольклорний ансамбль національного обряду «Родослав» чарував присутніх дзвінкими голосами, а головними учасниками театралізованого дійства «Купальські роси» були студенти Житомирського училища культури та мистецтв імені Івана Огієнка. Вони роздавали присутнім купальську зелень, окроплювали всіх водою, котили вогняне колесо та влаштовували обрядові танці навколо вогнища. Юнаки та дівчата майстерно відтворили фольклорні дійства наших прадідів, а найкращим підтвердження того – гарний настрій гостей, які охоче приймали участь в конкурсах та обрядах: стрибали через яскраве багаття, полум’я якого цього літнього вечора виглядало казково, водили навколо нього хороводи та топили Марену.
За словами Павла Жебрівського, цьогорічні «Купальські роси» вони спробували відтворити на більш професійному рівні та наступного року сподіваються вийти на рівень міжнародного фестивалю.
– Святкування прадавнього звичаю Івана Купала – це відродження традицій і духовності українців – розповів Павло Іванович. – Люди, які не пам’ятають з чого починалася Україна – вони, як перекотиполе. Будь-яка людина, яка приїжджає на «Купальські роси» до Немиринців, на все життя закохується в це село і в це свято. Творчі колективи, що приїжджають на «Купальські роси», досліджують це свято, і кожного року привозять новий репертуар, тим самим вдосконалюючи фольклорні традиції Івана Купала. Цінне те, що участь у «Купальських росах» бере здебільшого молодь. А це означає, що їм не байдужі стародавні традиції, культура, історія нашого народу. Це вселяє оптимізм щодо майбутнього покоління.
Кожен присутній на святі збагатився насамперед духовно, ближче познайомившись з традиціями наших пращурів, а також всі бажаючі мали можливість відшукати квітку папороті, ставши учасниками магічних Купальських обрядів.
Іванна ДМИТРЕНКО

Переглядів: 762 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/11
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100