Головна » 2010 » Жовтень » 1 » ПИШАЮСЬ ТОБОЮ, ГІМНАЗІЄ!
06:34
ПИШАЮСЬ ТОБОЮ, ГІМНАЗІЄ!

Позаду 36 років роботи на педагогічній ниві. З них 8 років – заступником директора з навчально-виховної роботи і 16 років – директором Ружинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, а з 2008 року – директором гімназії.

Двадцять три роки працюю в своїй школі, яку закінчила в 1969 році. За фахом – вчитель української мови та літератури (навчалась в Ужгородському державному університеті), маю вищу кваліфікаційну категорію та звання «Старший вчитель».
Чи все вдавалось легко за цей час? Мабуть ні. Були успіхи і невдачі. Так побудоване наше життя, що кожен повинен звідати в ньому все, бо радість праці – це передусім, радість подолання труднощів. Доля подарувала мені можливість працювати у школі зі славним історичним минулим, з висококваліфікованими педагогами і прекрасними людьми.
Історія нашого навчального закладу сягає позаминулого століття. Перша документальна згадка про заснування школи в Ружині датується 1873 роком.
1982 рік увійшов в історію нашого селища як рік, коли було збудовано нове приміщення школи, яка могла помістити 1176 учнів. А в цьому, 2010, нашій альма-матері 137 років.
Яке ж воно, наше сьогодення? Чим живе, яку сторінку впише в історію освіти Ружина наш педагогічний колектив?
Ружинська гімназія -– один із найкращих навчальних закладів району, постійно тримає першість у рейтингах шкіл. Ми пишаємося своїми досягненнями, талановитими педагогами, гарними вихованцями.
В гімназії працює 30 класів, в яких навчається 613 учнів. 5-7 класи – це гімназійні класи. 10-11 класи – тобто старша ланка – це класи з профільним навчанням:
– біолого-хімічний;
– історико-філологічний;
– української філології.
У 5-7 гімназійних класах виділено додаткові години для вивчення математики, анг-лійської мови, української мови, інформатики, введено спецкурси «Історія рідного краю», «Основи споживчих знань».
У 8-9 класах виділено години на факультативи, індивідуальні заняття та на допрофільну підготовку. Це дає змогу педагогам забезпечити можливість кожному учневі обрати предмети та курси, які доповнюють і поглиблюють знання з різних предметів.
Творчий підхід, ентузіазм, талант, професіоналізм, любов до свого предмета, до дітей притаманна всім педагогам гімназії.
Навчає 613 учнів 59 педагогів. З них вищу кваліфікаційну категорію має 40 вчителів; першу – 16, другу – 1. Звання «Вчитель–методист» присвоєно 9 вчителям, «Старший вчитель» – 13.
Найкращими показниками роботи кожного педколективу є участь та перемоги у предметних олімпіадах та конкурсах, обласних, районних, всеукраїнських.
В тому навчальному році призерами предметних районних олімпіад стали 56 учнів, а обласних – 9. Це:
– Коляновський Сергій, 10-А кл. (фізика – 1 місце, Інформатика – 1 місце, призер (диплом III ступеня) IV етапу Всеукраїнської олімпіади з інформатики м.Київ, МАН, історія – III місце);
– Ряба Ольга, 8-В кл. – хімія – II місце;
– Вардецька Оксана, 11-А кл. – географія - III місце;
– Кравчук Оксана, 8-В кл. – українська мова – III місце;
– Погребицька Наталія, 9-а кл. – фізика – III місце;
– Ципцюра Оксана, 11-а кл. – російська мова – II місце;
– Плаксіна Олександра 10-б кл. – трудове навчання – III місце.
Щороку проводиться Міжнародний математичний конкурс «Кенгуру без кордонів під гідою «Юнеско». Велику роботу в організації дітей для участі в даному конкурсі проводить вч.математики Митюк В.О. 88 учнів стали учасниками конкурсу в цьому році.
Вже другий рік проводиться конкурс «Колосок» – 45 дітей, це учні 4-5 класів, стали учасниками, а 35 отримали дипломи «Золотий та Срібний колосок».
Наші учні також учасники та переможці Всеукраїнського конкурсу знавців української мови ім.П.Яцика.
Для розвитку творчої особистості учня в гімназії працюють факультативи, курси за вибором, консультації, гуртки, спортивні секції, індивідуальні заняття, МАН.
З метою виявлення обдарованих дітей та розвитку їх творчих здібностей в гімназії працюють гуртки різного напрямку:
– хор «Дзвіночок», ансамбль «Ровесник» – керівника Мороз В.М. – вчителя музики;
– гурток «Умілі руки» – керівника Пташинська В.М. – вчителя трудового навчання;
– «Майбутній воїн», ЮІР – керівник вчитель предмету «Захист Вітчизни» Терлик О.В.
– Дружина юних пожежників і рятувальників – керівник Стадник Л.М. – вчитель ОБЖ;
– Клуб «Гармонія» – керівник вчитель біології Симон Т.О.
Працюють в гімназії спортивні секції з настільного тенісу (веде Вардецький Г.М.). З баскетболу для хлопців і дівчат – ведуть вчителі фізичного виховання Волченко Л.М. та Волченко І.В.
Дуже цікаво проходять у стінах нашої гімназії різні заходи: конкурси, свята, лінійки...
– вечір, присвячений «Пам’яті Володимира Івасюка» (керівник Мороз В.М.);
– уроки «Мій рідний край – Ружинщина», а в 11-х класах цей урок провів селищний голова В.І.Жарський;
– свято «Барви Ружинщини», де були представлені учнями гімназії композиції з живих квітів, сухоцвіття, офочево-фруктові композиції, вироби з дерева, соломки, вишиванки. А в аналогічному районному святі наші вироби посіли І місце.
З метою оздоровчо-профілактичної роботи серед дітей у вересні пройшов тематичний місячник «Увага – діти на дорозі». На цю тематику учні представили свої малюнки, були проведені вікторини «Азбука пішохода», «Дорожні знаки». До свята Покрови пройшли Покровські вечорниці та козацькі розваги з піснями, жартами, іграми та забавами.
В рамках тематичного місячника «Бережи мене, мій закон» наша команда правознавців (це учні 10-х класів) виборола І місце у районному заході «Шляхами права».
А під час проведення тематичного місячника «Від громадянина України до громадянина Землі» була виставка малюнків учнів початкових класів на тему «Я – маленький українець». Активну участь у цьому місячнику взяли батьки, які допомогли висвітлити тему «З чого починається Україна», «Моє родовідне дерево».
Цікаво пройшов концерт «Весняні сюрпризи жінці» – присвячений 8 Березня. Організовано і цікаво проходять тематичні лінійки.
Сучасна освіта перебуває в постійному розвиткові, оновленні, а тому вимагає від педагогів новаторських ідей, нових прогресивних підходів до навчально-виховного процесу. Як відомо, цінність будь-якого навчального закладу дорівнює цінності її вчителя. Моя думка співзвучна зі словами В.Сухомлинського: «У справжнього вчителя – найважче і найрадісніше життя, трепетно хвилююча і складна творчість, надзвичайно тонкі інструменти, які вічно вдосконалюються і якими він впливає на людську душу». Це і є покликання кожного вчителя, який працює сьогодні в нашій гімназії.
Гімназія – це живий організм і водночас – частина життя дитини. А щоб нашим дітям навчатись було затишно, тепло і чисто, турбуються голова РДА Бондарчук B.C., голова районної ради Саківський В.Ц., начальник відділу освіти Федорчук В.Г.
Отже, як видно, що наша гімназія – це цілий світ, світ мрій та створення самого себе, світ злетів та падінь. Це цілісна со- ціальна система, яка орієнтує усю свою діяльність на особистість учня, його інтереси, потреби і здібності, прагнення забезпечити зростання кожної дитини.
Галина Гурська,
директор гімназії

Переглядів: 1091 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100