Головна » 2011 » Лютий » 3 » Питання пенсійної реформи
09:47
Питання пенсійної реформи
Яку позицію ухвалено щодо скорочення надвисоких пенсій (10 тис. грн. і вище). Чи запроваджуватиметься обмеження на рівні 12 прожиткових мінімумів для непрацездатних і якої кількості громадян воно торкнеться? Чи торкнеться це тих, хто оформив пенсію до 2011 року? 
Що стосується скорочення надвисоких пенсій, то пропонується встановити максимальний розмір пенсії на рівні 12 розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Виходячи із розміру прожиткового мінімуму на грудень 2010 року (734 грн.) це становить 8 808 грн. У 2011 році обмеження розміру пенсії стосуватиметься приблизно 400 осіб, які вийдуть на пенсію вперше.
Закон зворотної дії не має, тому обмеження пенсій максимальним розміром не стосується тих пенсіонерів, які оформили пенсію до 2011 року.
Як виплачуватимуть
спецпенсії працюючим пенсіонерам? Чи втрачатиме працюючий пенсіонер право на спецпенсію при зміні місця роботи (йому виплачуватимуть лише трудову)?
Виплату спеціальних пенсій (державним службовцям, науковим працівникам, депутатам, працівникам органів прокуратури та суду, органів місцевого самоврядування, журналістам) за період роботи передбачається здійснювати у розмірі трудової пенсії. Після звільнення з роботи – виплата пенсій здійснюється у розмірах, визначених спе-ціальними Законами.
Пенсії вчителів, лікарів,
працівників культури — чи будуть зміни?
На сьогоднішній день пра-цівники бюджетної сфери (працівники освіти, охорони здоров’я, культури) мають право на призначення пенсії за вислугу років за наявності вислуги від 25 до 30 років, незалежно від віку.
В той же час через низький розмір заробітної плати (а відповідно і пенсії) переважна більшість таких працівників сьогодні продовжує працювати і після досягнення загальновстановленого пенсійного віку та отримують пенсію і заробітну плату одночасно.
Зважаючи на такі обставини, передбачається підвищити престижність роботи працівників бюджетної сфери шляхом виплати їм одноразової грошової допомоги при виході на пенсію як державним службовцям у розмірі 10 призначених місячних пенсій;
Всі запропоновані зміни для працівників бюджетної сфери жодним чином не стосуються вже призначених пенсій. Пенсії, що були призначені до набрання чинності законопроектом виплачуватимуться у тих самих розмірах, без будь-яких змін.
Крім того, законопроектом збережено право на пенсію за вислугу років, тобто за наявності 25 років спеціального стажу призначається пенсія незалежно від віку.
Зміни пенсійного забе-
зпечення для працюючих пенсіонерів — у чому саме вони полягатимуть для тих, хто вже на пенсії? Для тих, хто оформлюватиме пенсію в 2011 році?
Пенсії, призначені до набрання чинності законопроектом, виплачуватимуться у тих самих розмірах, без будь-яких змін.
Також не передбачено будь-яких обмежень у виплаті пенсій працюючим пенсіонерам за виключенням спеціальних пенсій.
Механізм перерахунку пенсій для працюючих пенсіонерів збережено.
Пенсіонер, який після призначення пенсії продовжував працювати, через два роки матиме право на черговий перерахунок.
Чи погодився уряд із
пропозицією Пенсійного фонду призначати пенсії лише із заробітку за даними системи персоніфікованого обліку?
Для обчислення пенсії передбачається враховувати заробітну плату лише за даними системи персоніфікованого обліку.
Це дасть можливість позбавити майбутніх пенсіонерів пошуку старих архівів та ліквідованих підприємств.
В той же час передбачається залишити старий порядок для тих, хто за період з 2000 року не набув достатнього страхового стажу.
За скільки років треба
буде брати заробіток тим, хто виходитиме на пенсію в 2011 році? Чи зберігається правило, що майбутній пенсіонер за бажанням може виключати із розрахунку заробіток за «невдалі» роки, і в якому саме обсязі?
Для обчислення пенсії враховуватиметься заробітна плата за весь період за даними персоніфікації.
При цьому передбачається зберегти нині існуючі правила «оптимізації» заробітку і навіть деяким чином розширити їх.

Світлана ОКСЕМЧУК


Переглядів: 780 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100