Головна » 2011 » Березень » 18 » Про оподаткування спадщини у Податковому кодексі України
09:39
Про оподаткування спадщини у Податковому кодексі України
Дохід отриманий від спадщини підлягає декларуванню. Оподаткування спадщини регулюється статтею 174 Податкового кодексу України. Так, при отриманні свідоцтва про право на спадщину або нотаріальному посвідченні договорів дарування спадкоємцями, що є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподаткування здійснюється за нульовою ставкою до будь-якого об’єкта спадщини (подарунку), тобто не оподатковуються.

При отриманні спадщини або подарунку членами сім’ї, що не є членами сім’ї першого ступеня споріднення – застосовується ставка 5% до будь-якого об’єкта спадщини (ст.174.2.2 ПКУ) При отриманні спадщини або подарунка від спадкодавця-нерезидента ставка податку становить 15%. Коли ж спадщину або подарунок успадковує спадкоємець-нерезидент від спадкодавця-резидента він зобов’язаний сплатити також 15 % до будь-якого об’єкта спадщини (пп.174.2.3. ПКУ).
Якщо спадщину або подарунок отримує особа, яка є інва-лідом 1 групи або має статус дитини-сироти, або дитини позбавленої батьківського піклування- застосовується нульова ставка оподаткування до вартості такої власності (пп.174.2.1).
Відповідальними за сплату податку до бюджету є спадкоємці, які отримали спадщину або подарунок. Такі особи зобов’язані до 30 квітня 2011 року подати до податкової інспекції річну декларацію та сплатити податок з доходів фізичних осіб до нотаріального оформлення об’єктів спадщини. Крім того, нотаріус відповідно до пп.174.4 Податкового кодексу України щокварталу подає інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину або договорів дарування.
Про оподаткування коштів, розміщених спадкодавцем на банківських рахунках (в тому числі в Ощадбанку колишнього СРСР) до 1992 року та успадкованих будь-якими особами
Стаття 174 пп.174.2.1 Податкового кодексу України абз «в» не ставить оподаткування в залежність від особи-спадко-ємця: грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадбанку СРСР, а також у державні цінні папери, облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР та грошові заощадження громадян України, поміщені в установах Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992-1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем – оподатковуються за нульовою ставкою, тобто не оподатковуються.
Раїса НИЧИПОРУК

 
Переглядів: 1604 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100