Головна » 2011 » Квітень » 29 » Професійна підготовка інвалідів у навчальних закладах сфери Міністерства праці та соціальної політики України
10:18
Професійна підготовка інвалідів у навчальних закладах сфери Міністерства праці та соціальної політики України
У сфері управління Мінпраці України функціонує 5 спеціальних навчально-виховних закладів інтернатного типу, призначених для професійної, медичної, фізичної та соціальної реабілітації, здобуття робітничих професій і спеціальностей молоддю у віці від 15 до 35 років І-ІІІ груп інвалідності, стан здоров’я яких дозволяє навчатися та працювати за обраними професіями.

До них відносяться Кам’я-
нець-Подільський планово-економічний технікум-інтернат, Харківський обліково-економічний технікум-інтернат ім. Ананченка, Житомирське вище професійно-технічне училище-інтернат, Луганське та Самбірське(Львівська область) профе-сійно-технічні училища-інтернати. Фінансування зазначених технікумів-інтернатів здій-снюється за рахунок коштів державного бюджету.
Зарахування молоді з інвалідністю на навчання до зазначених навчальних закладів проводиться без вступних іспитів, без результатів незалежного тестування, після співбесіди та тестування в приймальній комісії та на підставі конкурсів свідоцтв та атестатів про освіту.
Студенти-інваліди перебувають у вказаних навчальних закладах на повному державному утриманні, що передбачає чотириразове харчування, необхідні лікувальні процедури, проживання в гуртожитках, обслуговування перукарем, майстром з ремонту взуття.
Навчання студентів з інвалідністю здійснюється за престижними спеціальностями – «Діловодство», «Бухгалтерський облік», «Конструювання, виробництво і технічне обслуговування радіотехнічних приладів» та професіями: оператор комп’ютерного набору, електромеханік з ремонту електроустаткування, кухар, кондитер, електромеханік з ремонту та обслуговування лічильно-обчислювальних машин.
Один із цих навчальних закладів функціонує на території області – це Житомирське вище професійне училище-інтернат, яке здійснює підготовку юнаків та дівчат віком від 15 до 35 років, що мають інвалідність 3 чи 2 груп, стан здоров’я яких дозволяє навчатися та працювати за такими професіями: оператор комп’ютерного набору, секретар керівника; електромеханік з ремонту та обслуговування лічильно-обчислювальних машин; радіомеханік з обслуговування та ремонту радіотелевізійної апаратури; кухар, кондитер; слюсар-електрик з ремонту електроустаткування; взуттьовик з індивідуального пошиття взуття; взуттьовик з пошиття ортопедичного взуття.
Набір проводиться на базі 9 та 11 класів з різних спеціальностей.
Після закінчення навчального закладу випускникам видається диплом про набуту професію.
Повідомляємо, що на рівні з навчальними закладами системи Мінпраці функціонують регіональні Центри по підготовці інвалідів за професіями, які є актуальними на ринку праці.
Таку підготовку проводить Вінницький Міжрегіональний Центр «Поділля» за професіями, що є актуальними на ринку праці: ліфтер, в’язальниця трикотажних виробів, манікюрниця, взуттьовик з ремонту взуття, оператор котельні, швачка, фотограф, перукар-модельєр, флорист-озеленювач, оператор комп’ютерного набору, лицювальник-плиточник, візажист, стиліст, кравець, конторський службовець (бухгалтерія), касир банку.
Навчання та послуги (харчування, соціально-психологічний та медичний супровід, іногороднім-проживання) слухачам (інвалідам) працездатного віку надаються безкоштовно.
З 2001 року функціонує Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів, який знаходиться в с. Лютіж Вишгородського району Київської області.
Центр здійснює професійну реабілітацію за такими робітничими професіями:
оператор комп’ютерного набору, секретар керівника, со-ціальний робітник, вишивальниця, швачка, бджоляр, перукар, слюсар з ремонту автомобілів, взуттьовик з ремонту взуття.
Осіб з числа інвалідів, яких зацікавила ця інформація, просимо звертатися до управління праці та соціального захисту населення за більш детальнішою інформацією, або за телефонами: 3-14-49, 3-11-45.

Переглядів: 1011 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100