Головна » 2010 » Грудень » 9 » «Профорієнтаційний термінал» та «Профорієнтаційний щоденник школяра» – інноваційні проекти служби зайнятості
10:17
«Профорієнтаційний термінал» та «Профорієнтаційний щоденник школяра» – інноваційні проекти служби зайнятості
У сучасних умовах професійна орієнтація населення, зокрема, шкільної молоді, є одним із пріоритетних напрямків державної політики зайнятості. Проблема нестачі робочих рук існує сьогодні в усіх галузях вітчизняної економіки. Через дисбаланс між ринком праці та ринком освітніх послуг значна кількість підприємств відчуває гостру потребу в кваліфікованих працівниках, насамперед, електрогазозварниках, електромонтерах, малярах-штукатурах, слюсарях-ремонтниках, столярах, операторах котельні, водіях, трактористах.
У цих умовах існує протирі-
ччя: з одного боку – прагнення молоді до вищої освіти, а, з другого – небажання вибирати робітничі професії, підготовка за якими не вимагає вищої освіти. Неправильне ставлення молоді до робітничих професій – нездорове явище в сучасному суспільстві, що потребує різнобічного аналізу і виправлення.
Необхідно допомогти учням замислитись над тим, що спе-ціалістами ряду професій (бухгалтер, економіст, юрист та інші) ринок вже переповнений, а спеціалістів робітничих професій не вистачає. Крім того, при зростанні промислового виробництва, при значній конкуренції за вільні посади, зарплата робітника буде мати тенденцію до зростання.
У зв’язку з цим служба зайнятості проводить профорієнта-ційну роботу принципово нового формату, в якому акцент зміщується на профілактику безробіття, особливо молодіжного.
Державною службою зайнятості у сфері професійної орі-єнтації запроваджено проект «Профорієнтаційний термінал», що надає унікальну можливість отримувати актуальну, корисну і цікаву інформацію безпосередньо в приміщенні школи.
«Профорієнтаційний термінал» представляє собою своєрідне інформаційне табло, де кожен школяр в ігровій формі зможе ознайомитись з переліком сучасних професій, дізнатись про їх актуальність на ринку праці та за допомогою тестових завдань отримати рекомендації щодо вибору майбутньої професії. Аналогів цьому пристрою ще немає у світі. Україна виступила піонером, запропонувавши такий проект, головна мета якого наблизити випускника школи до вітчизняних виробничих реалій, аби обраний ним фах згодом не виявився безперспективним та непотрібним. З цих міркувань було обрано і тематику профорієнтаційного терміналу «Живи і працюй в Україні». Завдяки зручній блоковій структурі без спеціальної підготовки терміналом зможуть користуватися всі без винятку учні, а також вчителі та батьки. За його допомогою батьки дізнаються, як допомогти своїй дитині визначитись з майбутньою професією, підготувати її до зовнішнього незалежного оцінювання та вступу до вищого навчального закладу.
З 2 листопада цього року такий «диво» – комп’ютер працює в Ружинській гімназії. Директор гімназії Г.І.Гурська подякувала службі зайнятості за встановлення Інтернет – новинки, яка допоможе зорієнтувати дітей під час обрання фаху, створить адекватне уявлення про ринок праці та визначить стратегію поведінки на ньому, надасть педагогічним працівникам методичні рекомендації під час проведення профорієнтаційної роботи, а батькам – можливість грамотно допомогти своїм дітям знайти оптимальний професійний шлях у житті.
Ще одним кроком на шляху удосконалення профорієнтаційної роботи з учнівською молоддю став проект Державного центру зайнятості – «Профорієнтаційний щоденник школяра». У 2010 році щоденник пройшов науково-методичну та педагогічну експертизу Науково-методичної Ради з питань освіти Міністерства освіти та науки України та отримав гриф «Схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах». Метою проекту є допомога школярам у професійному самовизначенні, напрацювання корисних вмінь та навичок, що стануть запорукою вірного професійного вибору в майбутньому. Крім обов’язкових сторінок, як у звичайному шкільному щоденнику, в ньому є додаткові розділи профорієнтаційного змісту. Тут містяться цікаві матеріали, інтерактивні творчі завдання, рекомендації, що допоможуть пізнати себе та оцінити свої здібності, розширити світогляд, більше дізнатись про світ професій, навчитись планувати свій час та майбутню професійну кар’єру. На початку 2010 – 2011 навчального року щоденник у подарунок від служби зайнятості отримали всі учні 7-8 класів сільських шкіл нашого району.
Спеціалісти служби зайнятості переконані, що їх зусилля та допомога школярам у виборі професії дадуть свої позитивні результати.
Валентина РУДЕНКО


Переглядів: 1124 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100