Головна » 2011 » Грудень » 23 » Реалізація прав кожного на захист і надання правової допомоги буде забезпечена
10:52
Реалізація прав кожного на захист і надання правової допомоги буде забезпечена

У рамках Всеукраїнського тижня права, присвяченого Дню прав людини, 9 грудня під час круглого столу, який відбувся в приміщенні Ружинського районного суду, відбулося обговорення шляхів, стану та найважливіших проблемних питань реалізації Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Закон був прийнятий Верховною Радою України 2 червня 2011 року.

Зокрема, йшлося про  підзаконні нормативно-правові акти, видані на реалізацію закону. Обговорювалися окремі положення прийнятого Закону, роль органів місцевого самоврядування і виконавчих органів влади у забезпеченні доступу громадян до безоплатної первинної правової допомоги тощо.
Начальник районного управління юстиції І.А. Ющук повідомив, що Верховна Рада України прийняла Закон від 2.06.2011 р. №3460 «Про безоплатну правову допомогу», який визначає зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок його реалізації, підстави та порядок надання безоплатної правової допомоги, державні гарантії щодо надання цієї допомоги. Він зазначив, що право на безоплатну правову допомогу — це гарантована Конституцією можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у т.ч. біженця, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених цим Законом. Завдяки злагодженій роботі органів влади і місцевого самоврядування на території району вже не один місяць діють громадські приймальні з надання первинної правової допомоги, які надають в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу (надання правової інформації, консультацій, роз’яснень з правових питань, складання документів правового характеру).
Голова районного суду В.М. Нейло зауважив, що законом проведено диференціацію правових послуг. Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг: надання правової інформації; надання консультацій і роз’яснень з правових питань; складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.



Крім того, як зазначив В.М.Нейло, прикінцевими і перехідними положеннями Закону передбачено поетапне набрання ним чинності після початку діяльності центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Встановлено, що з 1.03.2013 р. вводиться безоплатна вторинна правова допомога, яка включає такі види правової допомоги: захист від обвинувачення; представлення інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших держорганах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру.
Також Законом визначено категорії осіб, яким може надаватись безоплатна правова допомога, що сприятиме його застосуванню і захисту прав та інтересів осіб.
Старший помічник прокурора району Ю.М.Афійчук звернув увагу, що з 1.01.2013 р. вносяться зміни до Кримінально-процесуального кодексу щодо того, що особа, яка проводить дізнання, слідчий, прокурор, суддя і суд мають поінформувати про можливість призначення захисника відповідно до Закону «Про безоплатну правову допомогу», і, якщо участь захисника у справі є обов’язковою, а підозрюваний, звинувачений, підсудний не залучив захисника, подати запит до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги про призначення захисника; Кодексу про адмінправопорушення щодо того, що, якщо особа є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, у розгляді справи про адмінпорушення може брати участь адвокат, призначений центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги; Закону «Про міліцію» щодо обов’язку інформувати центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги про кожний випадок затримання, арешту або взяття під варту особи, крім випадків, коли така особа захищає себе особисто або запросила захисника.
Участь в обговоренні Закону і підзаконних актів, прийнятих на його виконання, взяли судді районного суд М.М.Грек, О.В.Митюк, З.Б.Руденко Учасники круглого столу висловили єдину думку, що норми закону забезпечать реалізацію прав кожного на захист і надання правової допомоги, а це в свою чергу полегшить роботу суду, правоохоронним органам і життя людям.
Ігор ЮЩУК

Переглядів: 695 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100