Головна » 2010 » Грудень » 2 » Шануйте рідне слово
09:42
Шануйте рідне слово
Дев’ятого листопада – День української писемності і мови. Це свято було встановлено 9 жовтня 1997 року. Цього ж дня православна церква вшановує пам’ять святого преподобного Нестора–літописця, автора «Повісті временних літ», змістом життя якого була книжкова справа.

У Ружинській гімназії влаштували День української писемності і мови проведенням конкурсно-розважальної програми «Шануймо рідне слово». Дійство відбувалося в святково прикрашеному залі, на стінах якого – мудрі народні вислови про слово, його силу, вміння ним користуватись. Команди-учасниці представили стіннівки, кожну з яких оцінювало журі.
Розпочалось свято піснею «Моя земля» у виконанні учениці 9-В класу Вікторії Панченко. У вступному слові організатор свята, вчителька української мови та літератури Т.С.Шморгун., розповіла про значимість рідної мови в нашому житті, про тернистий її шлях від народження до наших днів, про тих, хто не дав загинути рідному слову.
В конкурсі брали участь команди семикласників «Магістри філологічних наук» (МФН), «Калина» та «Берегиня», які ретельно готувалися до цього змагання під мудрим керівництвом своїх класних наставників Т.І.Хуторної., Т.С.Шморгун., В.М.Пташинської. Конкурсанти показували своє знання рідної мови, майстерне володіння нею у ряді номінацій: «Візитка», «Мовне асорті», «Римування», «Відгадай омонім», «Екскурсовод» та ін.
Найбільше запам’ятались глядачам конкурси «Візитка», «Редагування», пантоміма «Відгадай омонім». Глибокі знання з історії рідного краю, його пам’ятні місця, мальовничі пейзажі Ружинщини були красномовно представлені учасниками у конкурсі «Екскурсовод».
Байдужих на святі не було ні серед учасників, ні серед уболівальників. В залі панувала атмосфера зацікавленості, ентузіазму, бадьорості. В перервах, коли журі підраховували бали, лунали чудові українські пісні у виконанні учениць 5-х класів Євгенії та Марії Шкурлатівських, Марини Підлісної, Богдани Мотузюк, учениці 7-А класу Ірини Дяків, учениць 9-В класу Оксани Кравчук та Ольги Сивак.
Здається, свято пройшло на одному диханні. Час пролетів швидко. Незчулися, як потрібно було визначати переможців. Зробити це було важко. Але такі умови гри. У цьому чесному змаганні лаври переможців здобула команда «Магістри філологічних наук», а гідні суперники розділили друге місце, набравши однакову кількість балів.
Не перевелись іще в Україні справжні поціновувачі рідного слова, молодь добре знає українську мову і вкотре доводить, що вона багата, цікава і мелодійна.

Н.О.НЕВЕЧЕРА,
заступник директора з науково-методичної роботи


Переглядів: 878 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 1
1 Kolega  
0
До речі, Нестор-Літописець, хоч і є автором чи не найперших зразків християнської "житійної" літератури ("Житія Бориса і Гліба", а також Феодосія печерського), має досить сумнівне відношення до "Повісті минулих літ". Просто авторитет Нестора (цілком заслужений) був настільки великим, що саме йому приписали написання "Повісті...". Однак насправді легенда про Нестора-Літописця - це творіння українських інтелектуалів XVII століття - того часу, коли в українській суспільній думці утверджувалося ренесансне розуміння індивідуального авторства. Відтак, ці інтелектуали вважали, що і "Повість минулих літ" (твір загалом колективний) теж мусить мати свого автора і їхній вибір впав саме на Нестора, до імені якого тоді ж додали також продовження Літописець. Ось такі то пироги!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100