Головна » 2011 » Лютий » 3 » Сприяємо розвитку суспільства
10:12
Сприяємо розвитку суспільства
Діяльність органів юстиції та всі перетворення в сфері забезпечення державної правової політики підпорядковані єдиній меті – створенню правового поля, яке б сприяло самореалізації особи, захищало права й інтереси людини. Головні зусилля Ружинського районного управління юстиції були спрямовані на розвиток і зміцнення правосвідомості людей, які проживають на території нашого району, на забезпечення реалізації їх прав і свобод. Крім начальника районного управління юстції цю роботу проводять головний спеціаліст управління юстиції М.С.Бондар і провідний спеціаліст А.А.Воробйова.
Одним із напрямків діяль-
ності управління юстиції є реалізація політичних прав громадян. Тому на районне управліня юстиції покладено функції щодо легалізації місцевих об’єднань громадян, реєстрації структурних утворень політичних партій, спілок і благодійних організацій. Районним управлінням юстиції станом на 31 грудня 2010 року зареєстровано 396 політичних партій та їх місцевих осередків, 23 громадські організації, 1 благодійна організація і 91 об’єднання профспілок. Проведено 7 перевірок діяльності громадських організацій щодо додержання ними положень своїх Статутів та відповідність чинному законодавству. Упродовж року скасовано реєстрацію 2 первинних осередків політичних партій і легалізовано шляхом письмового повідомлення про утворення 1 первинну партійну організацію та зареєстровано 4 осередки політичних партій.
Крім того, управління юстиції здійснює державну реєстрацію нормативно-правових актів органів державної виконавчої влади та господарського управління, що зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер. За минулий рік районним управлінням юстиції зареєстровано 6 таких нормативно-правових актів. Також протягом 2010 року проведено 23 перевірки розпоряджень голови райдержадміністрації, під час яких переглянуто 544 нормативно-правових акти.
Пріорітетним напрямком роботи районного управління юстиції є правова робота і правова освіта. У 2010 році проведено 12 перевірок стану правової роботи. Із них 9 перевірок в місцевих органах виконавчої влади і 3 в територіальних органах центральних органів виконавчої влади. Також проведено 8 перевірок стану правової освіти в навчальних закладах району. За наслідками перевірок складались довідки і надавались письмові рекомендації щодо усунення виявлених порушень та недоліків на які отримано відповіді про їх усунення. Також проведено 6 тижнів правових знань, приурочених до видатних подій нашої держави і всього людства.
Одним із кращих в Житомирській області є відділ державної виконавчої служби Ружинського районного управління юстиції. Тут працюють виконуючий обов’язки заступника начальника управління, начальник відділу державної виконавчої служби М.М.Руденко, старший державний виконавець О.О.Горєв (нині юристконсульт райдержадміністрації), державний виконавець О.В.Маліцька, спеціаліст О.М.Миколайчук-Дека, оператор комп’ютерного набору Н.М.Покропивна, діловод С.П.Ярошенко. Саме вони здійснюють своєчасне, неупереджене, примусове виконання рішень судів, інших органів і посадових осіб, що підлягають примусовому виконанню, забезпечуючи тим самим виконання однієї із конституційних засад судочинства щодо обов’язковості виконання судового рішення. Станом на 31 грудня 2010 року по 2423 виконавчих документах різних категорій завершені провадження на суму 4449130 гривень, тобто на користь стягувачів різних форм власності стягнуто майже 4,5 мільйони гривень.
Повну, правильну і вчану реєстрацію актів цивільного стану здійснюють працівники відділу державної реєстрації актів ци-вільного стану: заступник начальника управління, начальник відділу Л.О.Біляк, провідний спеціаліст Л.А.Голюк і спеціаліст Л.М.Котвіцька, на яких покладено відповідальність за забезпечення повної, своєчасної і правильної реєстрації актів цивільного стану відповідно до вимог законодавства. Саме вони проводять державну реєстрацію народження особи та її походження, смерті, шлюбу, зміну імені тощо. Так, протягом 2010 року відділом зареєстровано 242 народженя, 643 смерті, 153 шлюби, 55 розірваннь шлюбів, 9 змін імені, 39 заяв та справ про внесення змін, доповнень до актових записів цивільного стану, видано 150 витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, виконано 1542 запити установ і організацій тощо. Вказані факти мають велике юридичне значення для будь-якої особи, з ними чинне законодавство пов’язує появу, зміну або припинення відповідних відносин, прав і обов’язків.
У системі органів юстиції нотаріат є одним із ефективних способів здійснення державного контролю за реальним розвитком цивільно-правових відносин. В Ружинському районі повноваження нотаріату здійснюють: державний нотаріус Ю.А. Безбах і консультант Л.М.Ковтун. Лише державним нотаріусом Ю.А.Безбахом вчинено 2628 нотаріальних дій, приватними нотаріусами П.В.Власюком і Л.М.Ходаківською 1583 і 1807 нотаріальних дій відповідно. В 2010 році до бюджетів різних рівнів лише від профе-сійної діяльності Ружинської державної нотаріальної контори надійшло 49180,6 гривень держмита та 72334 гривні послуг правового характеру.
З метою забезпечення конституційних прав і свобод громадян району в районному управлінні юстиції створена і діє «Громадська приймальня». Протягом цього року безкоштовну правову допомогу тут отримали 34 особи та 6 консультації надано за телефоном «Гарячої лінії» (3-28-32). Також здійснено 7 виїздних прийомів, під час яких надано консультації 11 громадянам. Загалом працівники управління юстиції і його структурних підрозділів та фахівців права надали консультації 339 громадянам.
Ігор Ющук


Переглядів: 655 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100