Головна » 2011 » Лютий » 3 » Свинарство може бути прибутковим
10:08
Свинарство може бути прибутковим
Протягом останніх двох років у господарствах району позитивно розвивається така скоростигла галузь тваринництва, як свинарство. Так, станом на перше січня 2011 року на свинофермах сільгосп-підприємств району утримувалося 13790 голів свиней. Найбільшу кількість утримує Бистрицька філія ТОВ СП «НІБУЛОН» – 3930. Тільки в минулому році тут наростили 1118 голів. І не дивно, адже в Бистрику працює ковбасний цех, тому свинину переробляють на готову продукцію і відразу відправляють в торгову мережу. 


- Так набагато вигідніше виходить, ніж реалізовувати вирощену свинину на інші м’ясопереробні підприємста, – зазначає керуючий філією І.В.Сорока. – Це наш виробничий підрозділ, а тому економічні розрахунки здійснюються на основі взаємної вигоди виробників та переробників.
Радує чистота і порядок на свинофермах ДП «Ілліч Агро Умань», де доглядають 3197 свиней. За минулий рік наростили 319 голів. Всі приміщення продезинфіковані, відремонтовані. Є вдосталь концентрованих кормів. Тут утримують високопродуктивні свиноматки різних порід. Що іще потрібно для сільських товаровиробників? Розширювати виробництво, нарощувати поголів’я та отримувати прибуток. Та це тільки на перший погляд. Закупівельна ціна настільки низька, що не покриває затрати на його виробництво. – «Скажімо, в нашому господарстві, ДП «Ілліч Агро Умань», собівартість одного кілограма свинини складає 14 гривень, – підкреслює М.П.Скибюк, – а закупівельна ціна живої ваги – 11 грн. За ринкових умов господарювання це неприпустимо. Тому доводиться адміністративними методами стримувати скорочення поголів’я, а збитки перекривати за рахунок прибутків інших виробничих підрозділів».
У СВК «Ружинський» утримують 1995 свиней, в минулому році наростили 163 голови. Четверту сходинку посідає ТОВ «Новофастівське», с. Мовчанівка – 1448 свиней. П’яте місце – СФГ «Магілан» – 1322 голови. Безумовно, сьогодні збитково ніхто працювати не хоче, тому потрібно переймати передовий досвід, застосовувати нові технології. Загалом, свинарство – це скоростигла галузь тваринництва, за два-три роки можна наростити поголів’я і збільшити виробництво, а це робочі місця, сплачені податки, і хай не великі, але «живі» гроші в касі господарства.
Чимало свиней утримують в Немиринцях – 851, у Рогачах – 728. Є свині і в інших господарствах, де збережена тваринницька галузь, але значно менше. Слід відзначити роботу СФГ «Магілан», де протягом останніх років, організовано ефективне виробництво. І це факт, оскільки за складних економічних умов, створено нові робочі місця і з року в рік нарощується поголів’я. Все це ефективно працює і приносить прибуток. Власне, це фермерське господарство, яке очолює Андрій Масюк, допомагає вирішувати соціальні питання в Зарудинцях.
Василь КОПАЧ


Переглядів: 719 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100