Головна » 2011 » Липень » 15 » Святкували усі - і дорослі і малі
08:51
Святкували усі - і дорослі і малі
Традиційно 6 липня ружинці збираються на березі Роставиці, аби відсвяткувати свято Івана Купала. Не був винятком і цьогорічний купальський вечір.
Святкування Івана Купала в Ружині має свої особливості,  які відзеркалюють характерні риси народної обрядовості, що прийшли до нас з сивої давнини. Народні строї, козацькі забави, жартівливі гуморини, якими почергово обмінювалися хлопці з дівчатами, пісні і танці, вареники, купальська верба, водяник, русалки, різноманітні ігри – ось далеко не повний перелік дійств, що використали цього вечора на купальському святі працівники районного будинку культури. В Ружині Івана Купала відзначають всі: і дорослі, і малі. Торгові точки запропонували учасникам широкий вибір напитків та наїдків. До речі, цього року смачні вареники, якими пригощали гостей вдосталь могли поїсти всі бажаючі.
Надвечір біля районного будинку культури зібралося чимало людей. Скрізь панував піднесений веселий купальський настрій. Ведуча свята Любов Хитра запросила до вітального слова голову РДА В.С.Бондарчука.
– Шановні гості, всі учасники нинішнього купальського дійства, – говорить В.С.Бондарчук. – Я щиро вітаю всіх, кого привела сюди любов до цього всенародного свята, любов до нашої історії, та звичаїв до рідної землі. Це одне з найкращих свят, яке має глибоке коріння і належно пошановується нашим народом. Як і інші народи ми також маємо свої звичаї і обряди, які об’єднюють нас. Сьогоднішнє свято відзначається буянням природи, кругом квітує земля, гріє сонце, хлюпотить вода. Це все те, що складає основу нашого житття. Саме на Івана Купала на ланах Ружинщини дозріває багатий урожай пшениці, ячменю, гречки і інших сільськогосподарських культур. В цьому році як ніколи набирає вагу цукровий буряк. Все це радує нас, а купальське свято піднімає святковий настрій. На Івана Купала люди збирають чарівне зілля, обливаються водою, плетуть вінки, шукають цвіт папороті. Це свято молодості, краси і любові. Я вітаю вас зі святом і бажаю всім міцного здоров’я і благополуччя.
Навколо вербиченьки, дівчата і хлопці водили хороводи, закликали магічних персонажів прийти на свято, пригощали людей варениками. «Водяник, водяник покажися з води хоч на півбороди. Не давай нам дощу, то на свято пущу». «Це я цар водяний, я прийшов сюди повеліти усім не боятись води, бо вода це усе, і здоров’я й краса». Незабаром на березі річки запалало купальське вогнище, біля якого зібралося чимало молоді. Ігри, розваги, пісні і танці тривали до пізнього вечора.
Василь КОПАЧ

Переглядів: 771 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100