Головна » 2011 » Квітень » 18 » У веснянім розмаї розцвів рідний край
10:52
У веснянім розмаї розцвів рідний край
Творчий звіт аматорських колективів та майстрів народної творчості Ружинського району відбувся в обласному музично-драматичному театрі ім.І.Кочерги 7 квітня. Програму «В веснянім розмаї цвіти, рідний краю» приурочено 20-й річниці Незалежності України. Виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва та концерт зібрали в дружне коло і мешканців району, і тих, хто давно покинув рідні пенати.


Ружинщино! Дівчино-земле! Закохані у твою  пишну вроду рожеві світанки награють тобі солов’їні трелі. Саме небо черпає кухлем прозору блакить твоїх озер. А сонце найтоншими нитками гаптує тобі розкішні вбрання. Ти, граючись, міняєш свій весняний вишнево-яблуневий вельон на волошковий вінок купальської чарівниці. Твій сміх котиться сільськими вулицями, попід стріхами, перестрибує верхівки дерев і ховається ген у ланах. Тут у поважності своїй схиляє голову перед тобою хлібний колос. А вбравшись в шиті золотом і багрянцем шати, вже зовсім скоро ти складатимеш хвалу Всевишньому за його щедрі дари. А тоді, загорнешся у біле мереживо та й спочиватимеш аж до 
нового весняного передзвону.


Земле, гоїть милосердний час твої рани від татарських ятаганів та важких фашистських чобіт. Береже твоя пам’ять славу про міць козацьких шабель, викарбовує імена своїх героїв-захисників.
Приїздять звідусіль гості, аби розгадати твою вічну загадку медових рік з масляними берегами. Аби знайти рибу, ту, що сама по траві ходить. Припасти до життєдайних джерел, які живили таланти етнографа Данила Щербаківського, режисера Тимофія Левчука, поета Дмитра Давидюка, письменника Арсена Іщука. Пройтися тими стежками, що в дитинстві прошкували історик Володимир Сергійчук, дослідник Сергій Щерба, письменник Микола Ярмолюк. Аби помилуватися просторами, які надихали Василя Земляка та Оноре де Бальзака…


Такою багатою і щедрою на добро і дари представили свою землю мешканці Ружинщини у Житомирі. До театру цього дня завітали і ті, для кого цей край навіки залишиться рідним, і гості з обласного центру. Хтось бував на Ружинщині, а для когось вона стала справжнім відкриттям.
Перш за все, привернула увагу виставка продукції місцевих господарств та виробів майстрів декоративно-прикладного мистецтва. Заквітчані високі та рум’яні короваї від кожної сільської ради, рибка зі ставків СВАТ «Житомиррибгосп», маслечко зі сметанкою із цехів ДП «Ружин-молоко», медок з вуликів пасічників О.В’юка та О.Загороднюка, м’ясце від СВК «Ружинський» так і просилися їх скуштувати. А вправні господарочки із декорованої в національному стилі Ружинської світлиці запрошували гостей поласувати різними смаколиками.


Перехоплювало дух від вишитих, плетених, кованих виробів, килимів, прикрас з бісеру, різьблених картин.
До фотовиставки літературно-меморіального музею, розташованого у Верхівнянській філії агротехколеджу, запрошували самі Оноре де Бальзак та Евеліна Ганська з подругами, яких грали вихованці Житомирського училища культури та мистецтв.
Глядачів святкового дійства привітали голова райдержадміністрації В.С.Бондарчук та голова районної ради Б.О.Ходаківський.
– Ружинщина – край талановитих людей, – підкреслив Володимир Сергійович. – Учасники святкової програми – це прості трудівники, наші виробничники, які після важкого трудового дня знаходять час для пісні. Відомо, що коли в душі є пісня, там немає місця для зла. Місцева влада, наша команда зробить усе для розвитку і підтримки культури й творчості.


– Гордістю кожної людини є її Батьківщина, – зауважив Борис Олександрович. – Для нас – це наш рідний Ружинський район. Добра вам, шановні земляки, злагоди, миру. А буде пісня – буде хліб.
Очільники району також привітали усіх присутніх зі святом Благовіщення та побажали усіляких гараздів.
Нагадаємо, що у творчому звіті взяли участь переможці районного конкурсу «Таланти твої, Ружинщино», що відбувся наприкінці минулого – на початку нинішнього року. Цей конкурс не лише дав змогу по-новому побачити стан культури у районі, відкрив нові імена, а й став стимулом для нового витка розвитку народного мистецтва. Так, приміром, нові костюми за кошти районного бюджету було придбано учасникам колективу «Щербів». А за спонсорські кошти депутата районної ради Миколи Файдуна нове вбрання придбали для учасників художньої самодіяльності з Княжиків. Також депутат надав грант для відзначення переможців районного етапу конкурсу.
Тож протягом двох годин присутні насолоджувались танцювальними візерунками у виконанні зразкового хореографічного колективу з Вчорайшого та ансамблю «Фантазія» з Малої Чернявки, трелями сопілкарів із Чорнорудки, фольклорними наспівами самодіяльних колективів з Березянки, Карабчиєва, Топорів, Княжиків, районного Будинку культури. Мажорного настрою додавав ансамбль гармоністів з Березянки, а щирий сміх викликала гумореска Павла Глазового у виконанні Олександра Гайдука з Топорів. Бурхливі оплески раз-по-раз зривали тріо у складі Марії Кирниченко, Зої Качан та Ніни Дишкант з Топорів, Людмила Кримовська з Білилівки, дует Романа Мазіліна та Олександра Партали із Зарудинців, Аня Опалінська з Вільнопілля, дитячий хоровий колектив із Жовтневого, Станіслав Тремель з Плоски та Іван Москальчук з Бистрика. На струнах душ вигравали скрипалі – вихованці дитячої музичної школи. А Світлана та Тетяна Чайки по родинному тремтливо мережали в серцях свої мелодії. То сум і співчуття, то радість і веселий усміх викликали вокальні композиції у виконанні майстрів сцени – народного самодіяльного ансамблю української пісні «Щербів».
Своє віншування рідній землі подарували артисти Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня», заснованого уродженцем с.Немиринці, народним артистом України Миколою Буравським. Танцювальну композицію презентували студенти Житомирського училища культури і мистецтв ім. І.Огієнка.
Хороші, щирі слова звучали на адресу Ружинщини та її мешканців від наших земляків, засновників Ружинського земляцтва: заступника голови обласної ради Михайла Чигиря, заслужених працівників культури України Володимира Шинкарука та Миколи Покропивного, заслуженого журналіста України Віктора Бойка. Також добрими словами пригадав роки праці на Ружинщині Герой Соціалістичної праці Степан Бойко.
Заступник голови облдержадміністрації Віктор Балюрко подякував артистам за чудовий звіт та вручив Почесні грамоти керівнику ансамблю «Щербів» Сергію Нагорнюку, Княжицькому сільському голові Валентині Стрільчук та директору районного Будинку культури Любові Хитрій.
Щиру подяку за прекрасний концерт та внесок у розвиток культури висловили учасникам свята голова райдержадміністрації Володимир Бондарчук, голова районної ради Борис Ходаківський та начальник відділу культури і туризму РДА Олексій Хитрий.
Чарівним цвітом квітне на півдні Житомирщини дивний край – Ружинщина. Земля, що манить красою природи, її щедрістю, земля, що виростила не одне покоління талановитих людей.

Ольга МОЛЯВЧИК


Переглядів: 1356 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/15
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100