Головна » 2011 » Червень » 3 » В ім’я відродження України
10:43
В ім’я відродження України
Новозбудований храм Кирила і Мефодія у Прибережному освятив глава Української православної церкви КП патріарх Київський та Всієї України-Руси Філарет 24 травня.


Протягом багатьох років  стараннями жителів села, спонсорів, меценатів, благодійників, всіх людей доброї волі і найперше професора Київського Національного університету ім. Т.Г.Шевченка Володимира Сергійчука, який взяв на себе нелегку місію побудови церкви у своєму рідному селі, постав прекрасний храм. Тепер його жителі мають можливість задовольняти духовні потреби у своєму храмі.
З хлібом і сіллю, квітами при в’їзді в Ружин зустрічали патріарха архієпископ Житомирський і Овруцький Ізяслав, єпископ Вінницький і Брацлавський Онуфрій, єпископ Слов’янський Всеволод, благочинний Ружинського округу УПЦ Київського патріархату протоієрей Андрій, секретар Житомирської єпархії отець-диякон Алім, секретар Вінницької єпархії протоієрей Ігор та прихожани Свято-Покровської парафії з Ружина.



На церковному подвір’ї в Прибережному Патріарха зустрічали усією громадою. Першим привітав його Володимир Сер-гійчук. Коровай вручив Микола Сергійчук. Настоятель храму отець Сергій виголосив коротку промову. Божественну літургію освячення храму очолив Святі-йший Патріарх Філарет. Також у богослужінні взяли участь гості: митрофорний протоієрей Василь з Луцька, благочинний Червоноармійського благочиння митрофорний протоієрей Сергій, благочинний Черняхівського благочиння протоієрей Володимир та секретар Вінницької єпархії протоієрей Ігор, а також священнослужителі Ружинського благочиння. Церковні піснеспіви професійно виконував під час богослужіння хор Православно-богословської академії міста Києва. 


У цей прекрасний, сонячний, весняний день протягом чотирьох годин у переповненому храмі тривала Служба Божа. Спільна молитва об’єднала не тільки мешканців Прибережного, але й багатьох людей з різних міст і сіл області. Сюди приїхали гості не тільки з України, але й 90-річний інженер, нині пенсіонер, з Німеччини Йосип Борецький. У богослужінні також взяли участь підприємці, спонсори, меценати, депутати сільської та районної рад, зокрема, генеральний директор СП «Комора» О.Г.Репецький, селищний голова В.І.Жарський, депутати районної ради від Народної партії: керівник СФГ «Україна» А.М.Шокал та директор СВАТ «Житомиррибгосп» В.І.Федун; від партії В.Кличка «Удар» підприємець-інвестор М.І.Файдун та підприємець М.А.Манько і багато інших. До речі, Андрій Миколайович Шокал та Віктор Іванович Федун, як місцеві жителі-патріоти, стояли біля витоків будівництва цього храму. Також був присутнім настоятель парафії римо-католицького костелу Пресвятих Таїн Тіла і Крові Христа отець Лаврентій. По закінченню богослужіння Патріарх Філарет виголосив проповідь про сенс людського життя на землі та неминучість навернення людей до Бога, щоб заслужити собі вічне життя і вручив високі церковні нагороди благодійникам, які долучилися до побудови храму Кирила і Мефодія у Прибережному.
– Освятивши новозбудований храм Кирила і Мефодія, – підкреслив Патріарх, – ми будемо утверджувати православну віру у серцях наших людей, щоб вони не забували про Бога, а працюючи на землі, пам’ятали про життя вічне. Ми дякуємо Богу за те, що Господь сподобляє нас освячувати багато храмів в Україні. Свого часу цей храм був зруйнований, а тепер Господь показав свою силу і він воскрес з руїн. Я хочу побажати мешканцям Прибережного, всім жителям Ружинського району, щоб храм не був порожнім, щоб до нього приходили люди не тільки у великі свята, але й в неділю, і не тільки старі, а й молодь та діти. Храм існує для того, щоб відроджувати духовність в Україні і приводити людей до Царства Божого до вічного життя.
– Сьогодні, дорогі гості, представники влади, у нашому селі відродився храм, – підкреслив Володимир Сергійчук, – який має велике значення не тільки для Прибережного, але й для району, області, зрештою для всієї Украни. В ньому люди будуть молитися до Бога, звірятися з ним у своїх діях про подальший земний шлях. Ваша Святосте, двадцять років тому, коли народ України на референдумі підтвердив, що хоче жити у своїй вільній державі, Ви сказали, що держава повинна мати свою власну церкву. Ви, переборовши чимало труднощів, щодня освячуєте все нові й нові храми. Це велика справа для відродження духовності України. У нас сьогодні велика подія, на яку чекали не один рік, до якої причетні люди, віддані справі, які поклали на себе обов’язок відродити храм у своєму селі, щоб ті, хто залишиться жити, хто тут народиться, мали можливість спілкуватися з Богом, молитися, очищатися в помислах і справах своїх. Мені приємно, що до цієї справи я доклав своїх зусиль, що зумів переконати багатьох людей не тільки в селі, районі, Україні, але й за межами нашої держави на інших континентах, які долучилися до будівництва цього храму. І завдяки їхнім зусиллям, молитвам багатьох людей цей храм постав. Відтепер він стане тим вогнищем, де буде відроджуватись висока духовність.
Справді, цей день для Прибережного став великим святом. Такого велелюддя село, мабуть, не пам’ятає. Безумовно, це свято стало можливим завдяки зусиллям Володимира Сергійчука, його родини та громади села, за що всі люди щиросердечно дякували їм. Ця подія, цей приклад, свідчить про те, що спільними зусиллями за підтримки один одного можна зробити багато добрих справ на благо людей. І допоки в цьому храмі звучатиме молитва упродовж віків будуть згадувати засновників, благодійників і меценатів, першого старосту і всіх зачинателів церкви. Цей безкорисливий приклад надихає інші громади наших сіл для праці в ім’я розквіту нашої держави, в ім’я відродження України.
Василь Копач


Переглядів: 713 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100