Головна » 2010 » Грудень » 23 » За зрубану ялинку доведеться заплатити штраф
17:52
За зрубану ялинку доведеться заплатити штраф
Новорічні свята наближаються! Вогні свят, цукерки, новорічні ялинки, здійснення бажань в новорічну ніч, Дід Мороз – все це та багато іншого складає святкову, новорічну та різдвяну атмосферу.
Традиція прикрашати домівку ялинкою зродилась на по-
чатку 16 століття.
На славянських землях ялинка вперше з’явилась на виконання розпорядження царя Петра І, яким він доручив прикрашати двори та оселі хвойним гіллям (не ялинками!). До цього, на території нинішньої України використовувались дідухи, що відношення до ялин чи то сосен не мають. Масово ялинки запровадились вже у радянський час.Так чи інакше, але цей звичай прижився настільки, що уявити Новий рік без ялинки тепер просто неможливо. І тому перевиховати людей, які виросли із певними звичаями, практично неможливо. Запропонувати світові просто відмовитись від ялинки немає сенсу. Втім, цілком можна запропонувати кожному обрати собі альтернативу живій ялинці – зробивши добру справу для природи і при цьому не відмовившись від звичаїв. Альтернативами можуть бути штучна ялинка, ялинкові букети, ялинки в горщиках та імпровізації на тему ялинки.
Якщо ви вже зберетесь купити «живу ялинку», то маєте знати, що деревце потрібно вирощувати 5-6 років. А тішить воно своїм виглядом щонайбільше два тижні. Ялинки для «новорічних» потреб можуть мати три варіанти походження: бути спеціально вирощеними, бути отриманими внаслідок санітарних рубок та прорідження молодих насаджень та бути плодом браконьєрського промислу. В Україні дуже широкого поширення набуло ялинкове браконьєрство, тобто самовільні рубки. В одних випадках люди просто вирубають в лісі молоді деревця, в інших, коли поблизу немає молодих посадок – залазять на дорослі дерева і відпилюють їм верхівки. В особливо варварських випадках, горе-лісоруби пиляють дорослі дерева лише для того, щоб, коли вони впадуть, відчленувати від них симпатичну верхівку.
Купляйте ялинки лише на офіційних ялинкових базарах, адже на них, як правило, продаж ведуть офіційні представники лісгоспів. Не підтримуйте браконьєрства!
Лісокористувачам області відпуск заготовлених ялинок дозволяється тільки при наявності на їх спилі (зрубі) або комлевому стесі відпускного (товарного) клейма з видачею супроводжуючих документів. Єдиним документом на право перевезення новорічних ялинок по території області є товарно-транспортна накладна встановленого зразка з відповідними відмітками відвантажувача, видана лісогосподарським підприємством.
Цього року вартість новорічної красуні у порівнянні з минулим роком збільшилися лише на кілька гривень. Тож, це не привід спилювати ялинки самовільно. Скупий, як відомо, платить двічі: за самовільну вирубку ялинок доведеться заплатити не тільки штраф, а й відшкодувати збитки. Розмір штрафу залежить від діаметру пенька зрубаного дерева. За самовільні рубки ялинок передбачається накладання адміністративних штрафів в розмірі від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-170 грн), а також відшкодування заподіяної лісу шкоди. Її розмір вираховується, відпо-відно до товщини стовбура нелегально зрубаного дерева, і може сягати від 173 до 1607 грн. Аби не зіпсувати собі свята, лісівники закликають громадян купувати новорічні ялинки, які мають відповідне відпускне клеймо та документи.
В.КОНОВАЛЕНКО


Переглядів: 687 | Додав: kulunka | Рейтинг: 4.7/3
Всього коментарів: 2
2 Kolega  
0
Шановні, прислухайтеся до цих слів і не браконьерте, інакше через 10 - 20 років наші діти і внуки бачитимуть ялинки лише на картинках. Як сказав відомий персонаж Шарик, коли у лісі одні пеньки - це добре лише для літніх людей, бо на них сидіти можна, а от лісових звірів така перспективу ну ніяк не радує. Тож будьмо розважливими і бережімо природу!

1 Хельга  
0
deal dont

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100