Головна » 2011 » Квітень » 21 » Завершили посів цукрових буряків
13:00
Завершили посів цукрових буряків

У двічі більше цукристих посіяно у нинішньому році в СФГ «Україна».

Сто гектарів солодких коренів засіяли трудівники СФГ «Україна». Це удвічі більше, ніж минулого року. Та оскільки в державі відчувається дефіцит цукру, влада робить все для того, аби збільшити виробництво цього продукту. Стимулюють до вирощування культури і населення.


З обласного бюджету для  людей, які будуть вирощувати цукрові буряки в особистих селянських господарствах, надається дотація. За кожну тонну буряків, здану на переробний завод у заліковій вазі базисної цукристості, здавач сировини отримує 100 гривень дотації, а завод видає за кожну тонну буряків 65 кілограмів цукру та 600 кілограмів жому. Отже, тепер вирощувати цукрові буряки буде вигідно не тільки у великих сільгосппідприємствах, але на присадибних ділянках. 
Загалом у СФГ «Україна» уже виконано великий обсяг весняно-польових робіт. Зокрема, підживлено озимі на площі 530 га. Посіяно 130 га ячменю, 70 – вівса, 40 – гороху, 50 га викосуміші. На орендованих полях у Ярославці уже засіяно понад 120 гектарів соняшника. Досвід засвідчив, що ця культура дає прибуток, а тому вирішили запорати 200 га. На черзі завершальний етап весняно-польових робіт – посів кукурудзи та гречки. Як бачимо, механізатори СФГ «Україна» попрацювали на славу. Та на полях господарства не вщухає гул моторів. Посівна триває.
– Практика підказує, – говорить головний агроном господарства Сергій Якимович Шеренговий, – чим швидше посієш, тим кращий урожай збереш. Це, очевидно, пов’язано зі зміною клімату, загальним потеплінням. Як говорить народне прислів’я, кинь у грязь і будеш князь. Це стосується не тільки вівса чи ячменю, але й інших культур, яким також потрібна волога. Протягом останніх років агрономічні строки під час посівної, як весною так і восени, дещо змістилися. Саме тому наші хлопці намагаються раціонально використовувати кожен погожий весняний день. Зараз вони з ранку до вечора працюють у полі. Зрозуміло, що основні навантаження під час весняно-польових робіт лягають на плечі механізаторів, від їхньої роботи залежить доля майбутнього врожаю. Слід зазначити, що всі працюють добросовісно.
18 квітня на 100-гектарній площі Бистрицького поля №86 завершили посів цукрових буряків. Трактором Т-150 культивував площу М.С.Демчук, вправно управляв Європаком О.О.Конончук, посів цукрових буряків трактором МТЗ-82 здійснювали В.О.Кучерук та сівалковий А.М.Коломієць. Трактором МТЗ-80, зчепленим з важкими котками, ущільнював ґрунт С.М.Ревунець.
Сіяли соняшник у Ярославці П.І.Дячук, В.С.Шуляк, Л.І.Лоскучерявий, В.В.Бондарчук. Підвозив мінеральні добрива та насіння В.П.Демчук.
І справді, на полях СФГ «Україна», з ранку до вечора, працюють люди. І є надія на те, що і в цьому році, як і в минулому, багаті, щедрі, бистрицькі, прибережненські, ярославські землі віддячать хліборобам високими врожаями.
Василь КОПАЧ

На фото: під час роботи у полі тракторист В.О.Кучерук та сівалковий А.М.Коломієць.


Переглядів: 886 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100