Головна » 2011 » Серпень » 2 » Збагатимо ґрунт гумусом
16:00
Збагатимо ґрунт гумусом
Протягом останніх років у зв’язку із зменшенням внесення органічних добрив на поля, особливо у тих сільгосппідприємствах, де немає тваринництва, певною мірою відсутністю вапнування окислених посівних площ зменшився вміст гумусу в ґрунті, і як результат, знизилась родючість землі. За нинішніх умов господарювання важко придбати потрібну кількість мінеральних добрив, засобів захисту рослин, дорого обходиться внесення органічних добрив. Внести все це під запланований урожай в потрібних обсягах практично неможливо. Тому виникла об’єктивна потреба шукати інші засоби для збереження та відновлення родючих властивостей орного шару.
Одним з ефективних засобів підвищення родючості ґрунту  є сидерати. Зелене добриво – найдешевший і найефективніший спосіб комплексного відродження землі. Зелена маса рослин, яка заробляється в ґрунт, щоб збагатити його органічною речовиною, називається зеленим добривом. Навіть при використанні повторних культур на випас, зелений корм, вони дають значне підвищення врожаю наступної культури. Відомо, що 200 центнерів зеленої маси бобових рівноцінні двадцяти тоннам, а хрестоцвітих культур – п’ятнадцяти тоннам гною. Пожнивні та поукісні посіви сидеральних культур, вагомий захід захисту ґрунтів від ерозії, підвищення родючості, очищення від бур’янів, накопичення доступних для рослин поживних речовин. Агрокліматичні умови району дають можливість використовувати залишкові, після основних культур, вологу, температуру і світло для одержання врожаю зеленої маси 180-200 центнерів з гектара повторних посівів.
Щоб вдалися сидеральні посіви, їх потрібно посіяти до 15 серпня, до того ж в такий пізній строк треба сіяти холодостійкі культури: гірчицю білу, олійну редьку, кормову капусту, ярий ріпак. Найкращий результат для одержання дружніх сходів і наступного росту сидератів дасть поверхневий обробіток ґрунту.
Обробіток і сівба проводяться в комплексі, щоб не втратити вологу. Норма висіву гірчиці 16-18 кг на гектар, олійна редька, ярий ріпак сіються з нормою висіву 20 кг/га. У початковий період росту повторних посівів доцільно підживити азотними добривами в розрахунку 50-60 кг на кожен гектар. Приорювання зеленої маси в ґрунт проводиться в другій половині жовтня, коли процеси розкладу в ґрунті припиняються і минає загроза вимивання поживи з орного шару. При заробці зеленої маси сидератів у ґрунт наступні культури значно підвищують врожайність.
Зернові на 5-10 ц, картопля та цукровий буряк – на 30-50, кормовий буряк – на 150-200 центнерів.
Олександр ОГІЙЧУК

Переглядів: 736 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100