Головна » 2011 » Вересень » 8 » Жарти з вогнем небезпечні
13:35
Жарти з вогнем небезпечні
Нещодавно у райвідділі УМНС відбувся брифінг для місцевих ЗМІ на тему «Забезпечення пожежної безпеки населених пунктів Ружинського району».
На питання журналістів відповів заступник начальника райвідділу Сергій Павлович Іськов.

– Охарактеризуйте стан з пожежами, що склався в Ружинському районі?
– За минулий період 2011 року на території Ружинського району спостерігається тенденція до зменшення кількості пожеж, адже станом на 1.08.2011 року в населених пунктах району виникло 17 пожеж проти 21 за аналогічний період 2010 року (-19%). Матеріальні збитки, завдані вогнем у поточному році, в більш ніж удвічі менші, ніж за аналогічний період 2010 року (81 тисяча гривень проти 177 тисяч гривень за аналогічний період 2010 року). Загибель та травмування людей на пожежах залишилась на рівні минулого року – 2 загиблих, 1 травмований. Під час пожеж у 2011 році вогнем знищено та пошкоджено 13 будівель та споруд, 3 тонни грубих кормів, матеріальні збитки, завдані вогнем складають 81 тисяча гривень, ще 396 тисяч гривень складають побічні збитки від пожеж.
– Назвіть основні причини виникнення пожеж?
– Основною причиною вини-кнення пожеж в поточному році є необережне поводження з вогнем як при курінні, так і при роботі – 10 випадків пожеж. Три пожежі виникло через несправність та порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення, ще по 1 пожежі виникло через причини навмисного підпалу, дитячих пустощі з вогнем, порушення правил пожежної безпеки при використанні бензинових приладів та через порушення правил експлуатації електроустановок.
– В яких населених пунктах району виникали пожежі?
– Найбільша кількість пожеж у поточному році виникла на території Ружинської селищної ради (6) та Топорівської сільської ради (2), по 1 пожежі в поточному році виникло на територіях Білилівської, Голубівської, Зарудинецької, Чорнорудецької, Верхівнянської, Мовчанівської, Немиринецької, Огіївської, Роставицької сільських рад.
– В яких населених пунктах району сталась загибель людей на пожежах і які причини призвели до загибелі людей?
– Загибель людей в поточному році сталась на території Роставицької та Топорівської сільських рад. Всі випадки загибелі людей стались у лютому. Так, 9 лютого від горіння домашніх речей у власному будинку задихнувся чадним димом 47-річний житель с. Роставиця. Причиною виникнення пожежі стало необережне поводження з вогнем при курінні, та ще й в стані алкогольного сп’яніння самого ж господаря. Із свідчень очевидців та сусідів стало відомо, що господар у будинку проживав сам, ніде не працював, зловживав спиртними напоями, курив. Матеріальні збитки, завдані вогнем, склали 100 грн.
В ніч з 18 на 19 лютого через порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення виникла пожежа в одному з житлових будинків с. Топори. В результаті пожежі вогнем знищені домашні речі та меблі в кімнатах, у вогні загинула 78-річна господарка будинку. Причиною загорання стало спальне ліжко в притул приставлене до розігрітої груби пічного опалення. Матеріальні збитки, завдані вогнем, склали 20000 грн.
– На яких об’єктах та в яких саме місцях виникли пожежі?
– З 17 пожеж, які виникли в поточному році, 13 сталося в житловому секторі, 4 – на відкритій території поза межами населених пунктів. З 13 пожеж, що виникли в житловому секторі, 7 сталося в приміщеннях житлових будинків (горища, житлові кімнати), 4 - у допоміжних спорудах житлового сектора (гаражі, прибудови та інше), 2 пожежі виникло на відкритій території житлових дворів. В результаті пожеж у житловому секторі вогнем знищено та пошкоджено 13 будівель та споруд, 3 тонни грубих кормів.
– Які шляхи підвищення протипожежного захисту сільської місцевості?
– У першу чергу для підвищення протипожежного захисту населених пунктів необхідно відновити діяльність протипожежних формувань (колишніх ПСО сільськогосподарських підприємств), які існували на території майже кожної сільської ради району та утримувались за рахунок сільськогосподарських підприємств району. Вказані формування були забезпечені пожежною технікою, необхідними пожежно-технічним обладнанням та телефонним зв’язком і могли проводити гасіння пожеж на підвідомчих територія до приїзду підрозділу пожежної охорони з райцентру. В зв’язку зі скрутним фінансовим становищем сільськогосподарських підприємств району такі формування знаходяться в небоєздатному стані.
Друге. На підприємствах, установах та організаціях незалежно від форм власності з працівниками необхідно проводити навчання з питань пожежної безпеки, в навчальних та дошкільних закладах з дітьми потрібно проводити роботу щодо профілактики пожеж від дитячих пустощів з вогнем, прививати дітям змалку навики обережного поводження з вогнем. Органам місцевого самоврядування необхідно проводити навчання населення за місцем проживання, особливу увагу звертати на кризові, багатодітні сім’ї та одиноких осіб похилого віку.
Третє. Всі громадяни мають усвідомити, що жарти з вогнем небезпечні. Вогняна стихія не зважає ні на становище, ні на вік людини, знищує на своєму шляху будівлі, споруди, техніку, цінності, завдає великих матеріальних збитків, а подекуди забирає людське життя.
– Що Ви можете порадити громадянам, щоб зменшити ризик виникнення пожеж в домівках?
– Шановні громадяни! Будьте обережні у поводженні з вогнем. Не дозволяйте дітям гратися з сірниками. Не залишайте малолітніх дітей самих вдома. Не зберігайте сірники та запальнички в доступних для дітей місцях. Слідкуйте за справністю електромереж. Виходячи з будинку, вимикайте електроприлади. Не користуйтесь саморобними електроприладами. Будьте обережні у поводженні з вогнем при курінні. Дотримуючись елементарних правил пожежної безпеки, Ви зменшуєте ризик виникнення пожеж у Ваших оселях, збережете Ваше життя та життя Ваших близьких.
– Що Ви можете порадити громадянам, якщо вже трапилась пожежа?
– Перш за все, не треба панікувати. Немає потреби викликати пожежно-рятувальну службу через дрібне загорання, достатньо зберігати спокій і вжити відповідних заходів для його ліквідації. При виявлені пожежі в будинку негайно викличте пожежно-рятувальну службу за номером 101 і вкажіть точну адресу місця події. Проведіть знеструмлення будинку, перекрийте газ; повідомте сусідів про пожежу, організуйте зустріч пожежно-рятувальної служби; у разі перебування в будинку людей необхідно вжити всіх заходів щодо їх евакуації (вибити вікно, виламати двері та винести потерпілого на свіже повітря), але перш ніж зайти до будинку, накрийтесь з головою мокрим покривалом, дихайте через вологу хустку (ганчірку) і пригніться якомога ближче до підлоги, тому, що там найбільше кисню. Як свідчить практика, в разі перебування в приміщенні дітей, їх слід шукати під ліжками, диванами та в шафах. До прибуття пожежно-рятувальної служби необхідно організувати гасіння пожежі наявними підручними засобами (водою, піском, землею, мокрим покривалом, вогнегасником тощо).

Переглядів: 974 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100