Головна » 2009 » Вересень » 9 » Будьте здорові зі святом обжинків!
20:38
Будьте здорові зі святом обжинків!
Українська хата… Маленькі віконця та старовинні ікони на покуті, вбрані вишитими та гаптованими рушниками. А у кутку причаїлася по-казковому розмальована піч, поблизу якої, у плетеній колисці спить немовля. На дубових столах заздалегідь приготовлені страви: варенички з різними начинками, пиріжечки, смажена рибка та запечена курочка, домашня ковбаска, пампушки з маком, квашені огірочки та помідорчики. А в центрі столу, як і годиться, золотавий, прикрашений калиною та барвінком коровай. Господиня у вишитій сорочці та квітчастій хустці запрошує на частування, а хазяїн, за українським звичаєм, уже наливає міцної горілочки чи солодкуватої наливки. На подвір’ї, поблизу тину, усміхаються соняхи та жовтогарячі
чорнобривці…
Все, наче із оповідань українських письменників, чи старих чорно-білих фільмів, чи із розповідей бабусь, які так захоплююче із дитячою цікавістю любили слухати в дитинстві. Проте саме такі — привітні та ошатні господи можна було побачити на святі обжинків в Ружині. Тут вам, і червонобокі яблучка, груші та сливки, і виноград, і неймовірно великих розмірів гарбузи та картопля, ба навіть кавуни, вирощені на власних присадибних ділянках. Але окрасою кожної такої «хатинки» був коровай, випечений із зібраного цього року хліборобами врожаю.
Не можна було відвести очей від виробів народних умільців. Стіни прикрашали вишиті ікони, килими і рушники, на столах — застелені білосніжні скатертини з гаптованими або вишитими квітами берегами, виготовленні з бісеру та намальовані місцевими художниками картини, пошиті школярами м’які іграшки, вироби із паперу тощо. Та найбільше захоплення викликала робота майстра із Черемухи Ю.М.Зайця – кована підставка для кімнатних рослин, яку прикрашали металеві троянди. Побачивши таку красу, не перестаєш дивуватися, як у руках справжнього фахівця, здавалося б, такий непластичний матеріал, як залізо, перетворюється у справжнісінький витвір мистецтва.

Біля кожної світлиці із піснями та радісними усмішками зустрічали гостей господарі, пригощаючи дарами щедрої ружинської землі. І, чесно кажучи, охочих поласувати смачними стравами та найсолодшими фруктами, не бракувало.
Під час офіційної частини свята, ружинців привітали голова районної державної адміністрації Н.О.Туранська, представник обласної державної адміністрації О.М.Власенко, помічник народного депутата Т.В.Засухи Н.С.Збаражченко та консул Республіки Польща пан Анджей Рачковскі, війт гміни Улан-Майорат (Польща) пан Ян Лаский.
Вшановуючи важку працю хліборобів, голова райдержадміністрації Н.О.Туранська та голова районної ради В.Ц.Саківський відзначили грамотами найкращі сільгосппідприємства району по приросту та валовому збору зерна. Заслужені нагороди отримали і спеціалісти господарств району, які своєю працею та досвідом сприяли вчасному збору врожаю.
Почесні грамоти за багаторічну та сумлінну працю і особистий внесок в сільськогосподарську галузь отримали голова СВК «Україна» А.М.Шокал та керівник СФГ ім.Мічуріна В.І.Пилипчук, грамотами обласної державної адміністрації нагородили К.С.Думікяна (ПП «Ташір») та С.В.Осадчука (ДП «Ілліч-Агро-Умань»), нагороди від головного управління агропромислового розвитку області отримали Б.О.Ходаківський (перший заступник голови РДА, начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації), Ю.В.Крижанівський (ТОВ «Новофастівське»), О.Ф.Колібаба (СВК «Ружинський»), М.П.Скиб’юк («ДП «Ілліч-Агро-Умань») та С.С.Соболь (механізатор СВК «Ружинський»).
Плідно попрацювали цього року хлібороби Ружинщини. Тепер в кожній оселі ружинчан, виблискуючи золотавими боками на столі лежатиме хліб, який пахне сонцем, щедрістю, полем, степовими вітрами, вранішніми росами та літніми світанками.
А селяни не покладаючи рук уже трудяться на полях, закладаючи гарну основу для високих врожаїв у наступному році.
Аліна ЗІНЬКОВА
Переглядів: 992 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 2
2 Alja  
0
Дуже дякую за коментар!

1 Сергеева  
0
Дуже гарна стаття, приємно читати, ніби побувала сама на святі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100