Головна » 2009 » Вересень » 9 » Із виступу голови районної державної адміністрації Н.О.Туранської
20:40
Із виступу голови районної державної адміністрації Н.О.Туранської
Уже доброю традицією стало святкування Дня району разом із обжинками.
Найблагословеннішою віками була, є і буде праця хлібороба, адже жити і працювати на землі – чудова нагода творити людям добро.
«Обжинки» — це найбільше свято для хліборобів, адже з ним пов’язані мрії людей про урожай, достаток та краще життя. Сьогодні ми маємо підстави для святкування, оскільки незважаючи на всі негаразди, хлібороби району виростили і зібрали гарний урожай. Валовий збір ранніх зернових за всіма категоріями господарств становить 114,6 тис. тонн, за урожайності 35,7 ц/га, продовжується збір пізніх зернових культур. Сподіваємося на добрий урожай кукурудзи, посіяної на площі 6,9 тис. га.
Цьогорічні жнива проходили у складних умовах. До світової фінансової кризи додалися ще й проблеми з технікою, тому, щоб зібрати ранні зернові довелось залучати зернозбиральну техніку з інших регіонів. Все це, помножене на самовіддану працю хліборобів, вмілу організаторську роботу керівників і спеціалістів господарств, допомогло закінчити збір ранніх зернових одними з перших в області.
В сільгосппідприємствах, де застосовуються прогресивні методи виробництва зернових культур і суворо дотримується технологія їх вирощування — отримано високі врожаї.
Визнаними лідерами у виробництві зерна є ТОВ «Новофастівське», де з кожного гектара засіяної площі зібрано по 58,5 цнт., СФГ ім.Мічуріна — по 55,9 ц/га, ПП «Ташир» — 55 ц/га, ДП «Ілліч-Агро-Умань» — 42,8 ц/га, СВК «Ружинський» — 42,5 ц/га.
Найбільший валовий збір зерна намолочено у ТОВ «Новофастівське» — 13116,4 тони, ПСП АФ «Світанок» — 11989,5, ПСП ім.Цюрупи — 9130, ДП «Ілліч-Агро-Умань» — 6841,3 тонни збіжжя.
Слід відмітити, що завдяки копіткій праці керівників і спеціалістів в цьому році зуміли збільшити валове виробництво ранніх зернових та зернобобових у таких сільськогосподарських підприємствах, як ТОВ «Новофастівське», СТОВ «МТС-АГРО», ТОВ «Украгроінвест Холдинг», СФГ «Україна», ПП «Ташір», АПК «Архат», ВАТ «Йосипівське».
З 23 сільгосппідприємств у 7 урожайність зернових вища, ніж середня у районі. Однак у ряді господарств врожайність зернових залишається низькою. Це СВК «Вчорайшенський» — 23,8 ц/га, СВАТ «Житомиррибгосп» — 23,7 ц/га, ПСП «Батьківщина» — 22,4 ц/га. У 6 підприємствах району урожайність зернових не досягла 30 ц/га. Керівникам і спеціалістам цих агроформувань необхідно докорінно змінити систему вирощування зернових культур.
В 2009 році загальна площа зернових в районі становила 42,6 тис. га. Провідне місце серед яких займали озимі зернові, зокрема 15,3 тис. га — озима пшениця.
Посіви озимих зернових було підживлено, а на 13,8 тис. га проведено комплексний захист від хвороб та бур’янів.
Загалом у районі намолочено 57,6 тис. тонн озимої пшениці (середня урожайність 41,2 ц/га).
Найвищі показники врожайності у ТОВ «Новофастівське» — 62,5 ц/га, СФГ ім.Мічуріна — 60,8, ПП «Ташір» — 60,3, ДП «Ілліч-Агро-Умань» — 50, СВК «Ружинський» — 47,6.
Валовий збір ячменю в сільгоспідприємствах району становить 28,7 тис. тонн (середня урожайність — 33,9 ц/га). Найвища урожайність ячменю в ТОВ «Новофастівське» — 51,7 ц/га, СФГ ім.Мічуріна — 46,9, ПП «Ташір» — 45,5.
Значна робота проведена по посіву ярої пшениці, як продовольчої, так і страхової культури. В структурі ранніх зернових вона зайняла 2828 га, валовий збір становить 11,2 тис тонн, урожайність 39,7 ц/га.
Серед зернобобових культур, враховуючи наші агрокліматичні умови, найбільше для нашої зони підходить горох, крім того, він найкращий попередник під озимі культури.
Середня врожайність гороху у районі склала — 25,7 ц/га, однак і в складних погодних умовах цього року в СФГ ім.Мічуріна зібрано по 40,8 ц/га, в СВК «Ружинський» — 35,1, СФГ «Україна» — 30,9 ц/га. А це вкотре підтверджує, що там, де зі знанням справи підходять до вирощування цієї культури — і результати відповідні.
Під час жнивної кампанії 2009 року у полях працювало більше 2 тисяч людей, 129 комбайнів (89 із них — залучені з інших областей), 105 машин та 76 тракторів. Ці люди заслуговують найщиріших слів подяки, адже саме вони з раннього ранку до пізньої ночі, ціною великих зусиль, наполегливої праці боролися за врожай заради того, щоб у кожній оселі на столі завжди був запашний хліб.
З кожним роком все відчутнішою стає роль селянсько-фермерських господарств у виробництві зерна. Свою вагому частку до районного короваю внесли 107 фермерських господарств.
Найкращих результатів досягли СФГ «Аграрник» — керівник І.І.Кухарчук, ППФГ «Троянда» — керівник В.С.Гуменюк, ФГ «Альона» — керівник Г.П.Гребінь.
Під урожай 2010 року планується посіяти 17,8 тис. га озимих зернових, крім того 3,5 тис. га озимого ріпаку.
Враховуючи важливе значення агропромислового виробництва для економіки району, його вплив на соціально-економічну ситуацію, передбачено систему заходів щодо докорінного підвищення родючості грунтів, зростання урожайності сільськогосподарських культур, оновлення матеріально-технічної бази господарств усіх форм власності.
Виробництво зерна збільшуватиметься, насамперед за рахунок використання науково-технічного прогресу, інтенсифікації сільськогосподарського виробництва, зокрема широкого впровадження ефективних технологій вирощування зернових культур, в основу яких покладено оптимізацію умов їх вирощування. Ці умови передбачають посів після кращих попередників, впровадження високоврожайних сортів та гібридів інтенсивного типу з високою якістю продукції, раціональну систему захисту рослин та мінерального живлення, інтегровану систему захисту рослин від бур’янів, шкідників і хвороб.
Агроформування всіх форм власності району підготувалися до проведення посіву озимих культур під урожай 2010 року. Так під посів озимини підготовлено 21 тис. га площі. До посівних кондицій доведено 4112 тонн насіння (612 із них — елітне), закуплено 1,43 тис. тонн мінеральних добрив, 5,2 тонни протравників.
Потрібно зауважити, що все більшу площу посівів у районі займає озимий ріпак. На сьогодні уже засіяно 3,8 тис. га.
Спасибі всім, хто добре трудився під час жнив, тим, хто докладає максимум зусиль для майбутнього врожаю. Нехай працелюбність та наполегливість у досягненні мети забезпечують Вам нові трудові звершення на благо України.
Із професійним святом привітала го-
лова РДА Н.О.Туранська і під-приємців Ружинщини, які, працюючи в ринкових умовах, підвищують економічний розвиток району, розширюють ринок послуг та створюють нові робочі місця.
Ось така наша славна земля Ружинська. Ми гордимося кожним її жителем, тим хто працює не покладаючи рук, розвиваючи сільське господарство, промисловість та підприємництво.
Переглядів: 1310 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100