Головна » 2009 » Вересень » 3 » Конференція освітян
23:46
Конференція освітян
Традиційна серпнева конференція освітян району відбулася 28 серпня. У її роботі взяли участь голова районної державної адміністрації Н.О.Туранська, голова районної ради В.Ц.Саківський, заступник голови РДА О.В.Кирилюк, а також депутат обласної ради В.Ц.Туранський. Під час засідання освітяни підсумували роботу в минулому навчальному році і визначили перспективні напрямки діяльності на наступний.
Про підсумки розвитку загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти у 2008-2009 навчальному році та завдання на 2009-2010 навчальний рік інформував начальник відділу освіти РДА В.Г.Федорчук. Зокрема він зазначив, що навіть попри фінансову кризу в країні, завдяки цілеспрямованим діям відділу освіти, педагогічних колективів у минулому навчальному році вдалося зробити суттєві кроки на шляху до підвищення якості освіти.
– Для забезпечення рівного доступу до вищої освіти в районі вдруге, як і в історії країни, проведено зовнішнє незалежне оцінювання – наголосив Володимир Григорович. – Цьогорічне тестування стало наймасовішим в історії освітньої системи України – для участі в ньому зареєструвалися 461 тисяча 981 особа. В цій кількості – і наші 215 випускників, які пройшли 543 тестування з української мови, математики, історії України, біології, фізики, географії, англійської мови та хімії. За результатами ЗНО з чотирьох наймасовіших тестувань (з української мови, математики, історії України та біології) освітня система району як за показником успішності, так і за показником якості в рейтингу освітніх систем міст і районів області перебуває в першій десятці.
– Доступність до якісної освіти починається з дошкільної освіти, – підкреслив В.Г.Федорчук, – оскільки саме вона є базисом системного розвитку дитини, фундаментом творення якісно нового освітнього процесу.
У Ружинському районі функціонують 17 дошкільних навчальних закладів, у яких 60 педагогічних працівників виховують 560 дітей. Згідно Указу Президента дитсадки повинні відвідувати 75% дітей віком до 5 років і 100% – п’ятирічного віку. У районі ці показники складають 50% і 67% відповідно. Тож є ще над чим працювати. Начальник відділу ос-віти відмітив роботу двох Ружинських, Вчорайшенського, Білилівського, Ягнятинського дитсадків, колективи яких успішно реалізують завдання дошкільної освіти.
Є чим пишатися й вчителям початкових класів. Адже їх досвід роботи був представлений на педагогічній виставці «Освіта Житомирщини-2009», на якій визнаний в числі кращих. А результати проведеної атестації свідчать, що учні 4-х класів мають належний рівень навченості, виконують вимоги навчальних програм і Державного стандарту початкової загальної освіти.
– Разом з тим, насторожує той факт, – підкреслив начальник відділу освіти, – що частина учнів показали середній і початковий рівень навченості. Це вимагає якомога відповідальнішої роботи, корекції в орга-нізації навчально-виховного процесу.
Також В.Г.Федорчук висловив занепокоєння тим фактом, що протягом останніх років зросла кількість та складність мовної патології у дітей. Більше 20% першокласників з мовними вадами сяде за парти у цьому навчальному році. Тож логопедичній службі району додасться роботи. Змушують замислитись і такі статистичні дані: кількість дітей, віднесених за станом здоров’я до спеціальної медичної групи, залишається високою – 103 учні в районі. Таким чином назріла потреба у створенні групи корекції здоров’я школярів.
Вимоги зовнішнього незалежного оцінювання вносять свої корективи у навчальний процес. Так зростає зацікавленість учнів до вивчення рідної мови. Збільшилась кількість учасників предметних олімпіад та літературних конкурсів. Аналіз результатів ЗНО з української мови свідчить, що в тих школах, де вивчається на належному рівні не тільки рідна, а й інші мови, успішність учнів вища. Як приклад начальник відділу освіти назвав Мовчанівську ЗОШ І-ІІІ ступенів.
В цілому за результатами ЗНО з української мови тільки двоє школярів району отримали від 191 до 195 балів.
У цьому році вперше були запроваджені зовнішні незалежні оцінювання з іноземних мов. Попри те, що в районі вивчається англійська, німецька та французька мови, 20 випускників проходили тестування лише з англійської мови. 
Уже в цьому навчальному році математика (за кількістю бажаючих пройти ЗНО) була першою після української мови. Та лише один учень нашого району набрав від 191 до 195 балів за результатами ЗНО.
Міністерством освіти і науки України передбачено запровадити в 9-х класах державну підсумкову атестацію з математики (інтегровано з алгебри та геометрії) з 2009-2010 навчального року. 
Порадували учні, які проходили державну підсумкову атестацію з фізики. Двоє з них за 12-бальною шкалою отримали 12 балів (з жодного іншого предмета оцінки 12 балів не було).
– Значна роль в умовах інформаційного суспільства належить засвоєнню учнями знань з основ інформатики – зауважив начальник відділу освіти. – Надбанням першого етапу інформатизації освіти району є підвищення рівня комп’ютеризації закладів освіти. Всі навчальні заклади І-ІІІ ступенів підключені до мережі Інтернет. Чотири навчальні заклади району І-ІІ ступенів та два заклади І-ІІІ ступенів протягом 2008 року за державні кошти МОН України централізовано одержали 42 комп’ютери. Середній показник навантаження на одне робоче місце в районі зменшився з 5 до 3 учнів в 10-11 класах.
Вперше в цьому навчальному році в школах району проводилося моніторингове дослідження рівня знань, умінь, навичок учнів з основ здоров’я. Результати проведеного дослідження показали, що коефіцієнт сформованості умінь і навичок, зафіксованих у програмних документах не перевищує 64% в окремих школах, а взагалі в середньому становить 55% у 5-х і 38% – у 8-х класах.
Учні, які прагнуть вести здоровий спосіб життя, займаються спортом в дитячо-юнацькій спортивній школі, філії якої вже працюють на базі Ружинської, Білилівської гімназій, Березянської, Верхівнянської, Вчорайшенської, Бистрицької ЗОШ І-ІІІ ст., Зарічанської ЗОШ І-ІІ ст. Популяризації здорового способу життя сприяла запроваджена у цьому навчальному році державна підсумкова атестація з фізичного виховання у 11 класі.
Як наголосив В.Г.Федорчук, відділ освіти, навчальні заклади вживають заходів, спрямованих на поліпшення виховної роботи з дітьми та учнівською молоддю, значна увага приділяється зміцненню та розвитку виховних функцій навчальних закладів, розвитку демократичного стилю керівництва виховним процесом. Так учнівська молодь району працює над реалізацією історично-краєзнавчих проектів; посилено увагу педагогічних колективів до громадянського виховання учнів; значна увага приділяється екологічному вихованню тощо. Продовжується також в навчальних закладах району робота з обдарованою молоддю.
Одним із пріоритетних напрямків виховної роботи начальник відділу освіти називає розвиток різних форм учнівського самоврядування:
– Парламенти, комітети, шкільні містечка, ради лідерів стали справжніми осередками самореалізації особистості, виховання в дітей та молоді активного творчого ставлення до життя.
На завершення свого виступу начальник відділу освіти райдержадміністрації привітав освітян з початком нового року і додав:
– Криза, як відомо, слово грецьке і означає «суд», «осудження», передбачаючи критичне переосмислення попереднього досвіду. Втім у китайській мові подібне поняття має ще одне значення: «можливість, що відкривається», і це дуже важливо, бо увага зосереджується не на минулому, а на необхідності (і на щастя ще існуючій можливості) йти вперед. Сказане неминуче загострює актуальність питань: куди? заради чого? Для нас учителів відповідь на них слід шукати в нашій місії. Місія вчителя почесна, висока, відповідальна. Саме в щедрому засіві черпає силу Вчитель – вічний романтик із вірою в розвиток особистості за допомогою освіти й мистецтва.
Уже рік, як Ружинська школа отримала статус гімназії. Про роботу закладу в новій якості розповів заступник директора Г.М.Вардецький. Також він повідомив, що у новому навчальному році п’ятикласники вже починають вивчати інформатику. А старша ланка школярів повністю переведена на профільне навчання (природничий, філологічний та суспільно-філологічний напрямки). Головне – навчити дитину вчитися протягом всього життя, зауважив Г.М.Вардецький.
У новому навчальному році буде приділятися більше уваги художньо-естетичному вихованню школярів. Адже з дев’ятого класу буде впроваджено новий навчальний предмет – художня культура. Про це розповіла вчитель музики Бистрицької ЗОШ І-ІІІ ступенів І.І.Миколюк. Предмет вивчатиметься поетапно у старших класах – загальна художня культура, культура України та світова культура. Цей шкільний предмет, який покликаний навчити школярів цінувати прекрасне, забезпечувати власні естетичні потреби учнів, стане пропедевтичним курсом до дисципліни «Культурологія», що вивчається у вищих навчальних закладах. Вчитель наголосила на необхідності проходження спеціальних курсів педагогами, які викладатимуть предмет, та нагальності придбання навчальних матеріалів.
Досвідом розвитку фізичної культури й спорту в Роставицькій ЗОШ І-ІІІ ступенів поділився вчитель фізкультури В.І.Салій. Він наголосив на ефективності як шкільних, так і позашкільних занять рухливими іграми для збереження здоров’я учнів. Також він вважає доцільним залучати до спортивних змагань, естафет батьків, як це роблять в Роставицькій школі.
Директор Мовчанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів С.М.Янченко розповіла, що у новому навчальному році в старших класах школи запроваджується природничий профіль навчання. Також поділилася успіхами школярів та учнів. Адже один із трьох «золотих» медалістів району – саме випускник Мовчанівської школи. Усі випускники 2009 року під час ЗНО набрали необхідні для вступу у вищі навчальні заклади бали. Значна частина випускників вступила до вузів на державну форму навчання. Хороші результати директор школи вбачає в організації індивідуальних занять для учнів перед тестуваннями. Мовчанівські школярі перемогли у районному конкурсі користувачів персональними комп’ютерами, а учениця школи Яна Кухарець вже другий рік поспіль стає призером обласного етапу Всеукраїнських олімпіад з біології. Також Світлана Михайлівна наголосила на потребі вдосконалення підходу до системи ЗНО, а саме, на її думку, потрібно обмежити кількість вузів, куди абітурієнти можуть подавати документи, і зменшити кількість вступників за пільговими категоріями.
Директор районного будинку дитячої творчості А.П.Ципцюра поділився особливостями роботи закладу, де близько 300 дітей займаються в 17 гуртках. Він також подякував територіальному центру обслуговування пенсіонерів, одиноких непрацездатних громадян та приватним підприємцям Б.Салюк та Г.Кулик за постійну благодійну допомогу матеріалами для роботи гуртків.
Про особливості запровадження профільного навчання у сільських школах розповів заступник директора Ягнятинської ЗОШ І-ІІІ ступенів М.І.Найчук. Профільне навчання в школі було за-проваджене ще у 2003 році. Спочатку це були природничий і гуманітарний профілі. Однак через брак підручників з 2005 року школа перейшла на один – інформаційний – профіль навчання. Однак запровадження зовнішнього оцінювання спонукає учнів до більш практичного вибору напрямку: так цього року учні 10 класу обрали вже природничий профіль.
Попри труднощі вдалося зберегти стабільною роботу Голубівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Як повідомив директор школи І.І.Хитрий, дуже допомагають матеріально навчальному закладу підприємці, а особливо директор цегельного заводу В.Є.Стельмащук. Підвозу 11 дітей з с. Черемуха посприяло ТОВ «Новофастівське». Крім того, школа має свій сад і земельну ділянку, що дозволяє урізноманітнити раціон харчування школярів та значно здешевити вартість харчування. Ос-кільки приміщення навчального закладу опалюються вугіллям (яким забезпечив відділ освіти) та дровами (заготовлені з власних резервів), то за нинішніх цін на газ, школа цьогоріч буде у кращих умовах порівняно з іншими.
Іван Іванович теж поділився навчальними досягненнями Голубівських школярів – ще один із трьох «золотих» медалістів району, закінчив саме цей навчальний заклад. Дев’ятеро випускників школи вступили до вузів.
Проблемою в селі залишається відсутність дитячого садка.
Педагогічними цікавинками у галузі виховної роботи поділилася вчитель Білилівської гімназії Н.Л.Котлярчук. У гімназії створено центри виховної роботи: інтелектуальний, здоров’я, художніх мистецтв, де діти можуть реалізовувати й розвивати свої навички та вміння. Школа працює над реалізацією проекту «Людина ХХІ століття».
З вітальним словом до освітян району звернувся голова районної ради В.Ц.Саківський, який побажав педагогам творити інноваційну особистість, яка здатна легко адаптуватися до сучасних умов життя.
Щирі слова вдячності усім шкільним колективам, батькам та меценатам шкіл висловила голова райдержадміністрації Н.О.Туранська, адже усі навчальні заклади району готові до роботи у новому навчальному році. А це за нинішніх умов – важка праця.
– Вам сьогодні удвічі важче, – звернулася до освітян Ніна Олександрівна. – Адже вам потрібно навчити дітей не лише знань, а й науки життя. Тому бажаю Вам успіхів, здоров’я, наснаги на Вашій нелегкій ниві професійної діяльності!
Букет пісенних вітань подарували освітянам працівники районного будинку культури.
Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 1359 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100