Головна » 2010 » Квітень » 22 » Небезпека від спалювання листя й сухої трави
11:02
Небезпека від спалювання листя й сухої трави
Шкода від спалювання листя та сухої трави багатолика. Водночас у цьому є навіть небезпека. Проте щороку навесні, як тільки встановлюється тепла погода, починається справжній «пекельний» бум: горить суха трава на господарських угіддях, уздовж транспортних магістралей та залізничних колій і навіть на узбіччях вулиць.
Під час згоряння однієї тони рослинних залишків у повітря викидається майже 9 кг мікрочастинок диму. До їхнього складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали й низка канцерогенних сполук. Окрім того, з димом у повітря потрапляють діоксани – одні з найотрутніших для людини речовин.
На присадибних ділянках рослини нерідко окроплюють пестицидами, котрі під час горіння листя чи трави також вивільняються в повітря. Спалювання листя призводить до руйнування ґрунтового покриву, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.
При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, залізничні колії й навіть житлові будинки. При спалюванні посуші на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, дим і вогонь здатні спричинити їхнє замикання, що призводить до руйнівних наслідків для населених пунктів та промислових об’єктів.
Саме спалювання стерні на полях спричинює більшість пожеж на торфовищах, а іноді призводить до лісових пожеж.
КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО:
спалювати рослинні залишки на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок;
спалювати всі види відходів на прибудинкових територіях і в сміттєзбірниках, на території зелених насаджень;
самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності чи її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя в парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища, або з порушенням умов такого дозволу тягне за собою адміністративну відповідальність.
Якщо ви помітили горіння сухої трави – спробуйте ліквідувати самотужки. У випадку пожежі негайно повідомте оперативно-рятувальну службу за номером «101».
Валерій ПЕРВУШИН

Переглядів: 783 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100