Головна » 2012 » Квітень » 13 » Орендарю вір, але перевір
11:33
Орендарю вір, але перевір

Власники майнових та земельних паїв у Верхівні зібралися 6 квітня у місцевому клубі, аби почути, що казатимуть нові орендарі, місцева і районна влада, висловити особисту думку. Адже терміни договорів оренди з ПСП ім. Цюрупи закінчились, а «сватають» нині селян два підприємства – тож варто все обдумати, перед тим, як ввірити землю, майно, а разом з тим і якість життя громади на найближчі роки в чиїсь руки.

Як зазначив сільський голо
ва А.В.Гуменюк, на території колишнього КСП ім. Калініна розпайовано 1463 га землі між 480 пайовиками. Нормативна грошова оцінка землі з урахуванням коефіцієнта індексації становить 71 тис. 819 грн.
Землі на території Верхівнянської сільської ради орендувало ПСП ім. Цюрупи. Нещодавно підприємство змінило власника, і як наслідок – має нове керівництво. Підприємство-інвестор входить у склад агрохолдингу, який вже працює на полях Попільнянщини, Козятинського й Погребищенского районів Вінничини, Старокостянтинівського, Красилівського й Деражнянського районів Хмельницької області. Тож пропозиції стосовно подальшої співпраці селянам представив новий генеральний директор – Г.Р.Боришполь.
За його словами, ПСП ім. Цюрупи залишиться зареєстрованим у нашому районі, збереже свою назву, а податки й платежі і надалі надходитимуть до місцевих бюджетів. Георгій Русланович також зауважив, що усі борги перед людьми і державою підприємство вже почало повертати. У першу чергу це стосується зарплати і податків.
Що ж пропонують нові орендарі селянам в обмін на право користуватися їх землею і майном найближчі п’ять років?
Для, тих хто продовжить співпрацю з ПСП ім. Цюрупи, обіцяють давати 5% орендної плати за пай. Отримувати можна і зерном, і грішми. Розрахунки проводитимуть на місцевому току у два етапи – у серпні-вересні озимою пшеницею, а пізніше фуражним зерном.
Г.Р.Боришполь наголосив на тому, що тваринницький комплекс і робочі місця в селі будуть збережені. Стадо ж планують оновити, а кількість корів – збільшити. Адже тваринництво входить до пріоритетних галузей роботи агрохолдингу.
Поля господарство оброблятиме новою технікою за сучасними технологіями. З основних культур планують сіяти цукровий буряк (аби відновити роботу цукрового заводу ПСП ім. Цюрупи), пшеницю, сою, кукурудзу, ячмінь, а також кукурудзу на силос, люцерну, однорічні трави.
Обіцяють допомогу селянам і в господарських потребах, приміром уже цієї весни оранка селянам обійдеться у 8 гривень за сотку. А коли запрацює завод, то можна буде і жомом допомогти, зауважив керівник господарства.
Усю продукцію пайовикам обі- цяють відпускати за цінами не вище ринкових.
Стосовно долі майна, то Георгій Русланович бачить два шлях розвитку подій: або підприємство орендує його за 1-2%, або викуповує. Для цього потрібно створити комісію, провести інвентаризацію і оцінку наявного майна. А далі вирішуватиме громада.
Також він зауважив, що підприємство з належною увагою ставиться до проблем людей, особливо ветеранів, пенсіонерів, самотніх. Для тих, хто потребує цього – зерно за пай привезуть додому. А у разі смерті пайовика, виділять гроші на поховання.
Привабливою виглядає і запропонована підтримка соціального розвитку села. Георгій Русланович запевнив, що господарство співпрацюватиме з сільською радою у цьому напрямку. Також, за словами генерального директора, підприємство бере на роботу молодих спеціалістів, для чого створюється кадровий резерв.
Свої пропозиції верхівнянцям висловили і конкуренти – Шамраївський цукровий завод (із Сквирського району). Їх представляв начальник юридичного відділу Геннадій Анатолійович Кукса.Вони пропонують селянам 4,5% орендної плати за землю. А тим, хто вже заключив договір оренди на землю, видають по два мішки цукру і безкоштовно орють 20 соток городу. Також надаватимуть по 500 гривень на поховання померлих. А долю ферми запропонував вирішити самим людям.
Голова районної ради Б.О.Ходаківський наголосив, що селяни вільні обирати самостійно, на чию пропозицію пристати. Однак орендар має чітко дотримуватись умов укладеного договору, вчасно і якісно проводити розрахунки з людьми, дотримуватись аграрних технологій, зберегти робочі місця.
Очільник виконавчої вертикалі влади в районі В.С.Бондарчук наголосив, що єдина мета – це гідне життя людей. Адже сьогодні влада докладає всіляких зусиль, аби розвивати соціальну сферу в селі – прагне, аби працювали дитсадки і школи, клуби, усі заклади. А тому закликав людей до згуртованості й прийняття поміркованих рішень. Голова райдержадміністрації наголосив, що спеціалісти із земельних питань, юристи у будь-який час нададуть людям консультативну допомогу. Головне – не спішити і не робити необдуманих кроків.
Що ж, аби селяни повірили тому чи іншому орендарю потрібно, аби їх обіцянки перетворювались в реальні дії, і тільки час підтвердить або спростує справжність намірів добре хазяйнувати на орендованій землі. Уже є прикрі приклади, коли за рік-другий інвестор перетворюється у звичайного рейдера, який у прагненні відхопити ласий шмат землі змітає усе на своєму шляху. Не хотілося б, аби люди знову наступали на ті ж граблі – пора мудрішати. Краще все перевірити, попитати знаючих людей, поцікавитись, як насправді господарює підприємство, а не купуватись на мізерні подачки, відомо ж, де лежить безплатний сир.

Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 4988 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100