Головна » 2012 » Лютий » 16 » Проблеми, що переслідують топорівчан
18:59
Проблеми, що переслідують топорівчан

Схід мешканців села у Топорах відбувся у теплому приміщенні місцевої школи. Незважаючи на тріскучий мороз, громада на чолі із сільським головою зібралися для того, щоб обговорити наболілі питання. А їх у сільських трудівників вистачає, тим паче у Топорах.

На збори приїхали
представники з району: заступник голови РДА, начальник управління агропромислового розвитку П.І.Пилипчук, начальник Держкомзему у Ружинському районі О.М.Рачук, начальник управління ветеринарної медицини В.С.Тимчук та головний спеціаліст по контролю з нарахування та призначення пенсій управління праці та соціального захисту населення С.В.Оксемчук. Прибули керівники підприємств, які орендують землю у Топорах: ТОВ «Укрінвест-Холдинг» – В.В.Кульшин, СВК «Ру-жинський» – О.Ф.Колібаба та СФГ ім.Мічуріна – В.І.Пилипчук.
Сільський голова В.М.Лянга прозвітував про свою роботу протягом року. Тут також, як і в інших селах, минулого року відкрили дитячий садок у приміщенні школи. Без перебільшення – це велика радість, як для дітей, так і їхніх батьків. Відремонтували Топорівський сільський будинок культури, придбали сучасну апаратуру, встановили котел для обігріву приміщення, виконали ряд інших заходів для покращення соціально- культурних побутових умов жителів села. В цьому році планують зробити освітлення центральних вулиць села та вирішити питання з водопостачанням, але радості на обличчях людей не було, цього надто мало. Вони більше думали про щоденні проблеми, які їх переслідують, ніж про успіхи.
Виступили перед громадою і керівники господарств, які розповіли присутнім про свої здобутки у виробництві сільськогосподарської про-дукції. Та орендодавці не були в захваті від високих показників, оскільки у них накопичилось стільки проблем, що їх вистачило б на багато інших сіл. І справді, судячи із виступів керівників сільгосппідприємств та реакції залу, можна зробити певний висновок. До О.Ф.Колібаби та В.І.Пилипчука особливих претензій не було, а на адресу В.В.Кульшина звучали навіть лайливі грубі слова. На запитання учасників сходу села, про те, що він зробив протягом десятьох років для людей у Топорах, чи створив нові робочі місця, чи відновив роботу ферми –конкретної відповіді Кульшин не дав.
Загалом, Топори чи не єдине село в районі, де на час зборів не були прогорнуті дороги від снігових заметів. І причин тут багато. Незважаючи на те, що сільський голова намагався вирішити цю проблему, але без підтримки керівників сільгосппідприємств не зміг упоратися з цим нескладним завданням. А тим часом люди не могли виїхати із своїх вулиць. І це не єдина проблема.
Надзвичайно складна ситуція в селі з водопостачанням. Директор школи Ю.А.Потіха наголосив на тому, що водонапірна башта в аварійному стані і може впасти в будь-який час, тому звернувся за допомогою до заступника голови райдержадміністрації П.І. Пилипчука.
В селі три орендатори, а в людей немає соломи, щоб прогодувати корів в особистому селянському господарстві. А якщо людина захворіла або спіткало якесь інше горе, немає до кого звернутися за допомогою. В селі немає машини, щоб завезти покійника на цвинтар, і таких питань безліч.
На території сільської ради орендують землю три сільгосппідприємства, а суттєвої підтримки немає. Правда, якщо О.Ф.Колібаба та В.І.Пилипчук знаходяться неподалік Топорів і до них можна звернутися, то до В.В.Кульшина достукатись не так просто. Як повідомив сільський голова, днями Олександр Феодосійович Колібаба виділив 60 літрів солярки для прогортання снігу в селі. Постійно надає допомогу В.І.Пилипчук. Але тут виникає запитання. Якщо допомагати, то на яких засадах? Кульшин орендує до 2000 тис. га землі і найменше грошей вкладає в соціальну сферу, у той же час, Колібаба орендує 600 га, Пилипчук – 200, і найбільше підтримують людей. Отже, «Укрінвест-Холдинг», ке-рівником якого є В.В.Кульшин, до якого потрапило майно СВАТ «Топорівське». Зокрема, приміщення контори, комори Іллічівського та Топорівського відділків, склади бази №2, автопарк, майстерня з ремонту тракторів тощо. Однак керівник стоїть осторонь тих проблем, які стосуються соціально-культурної сфери. Така незавидна картина і в багатьох інших селах, де немає базового господарства. Тому село роздерли протиріччя і звідси всі проблеми.
Підсумовуючи роботу сходу села, на це особливу увагу звернув заступник голови РДА П.І.Пилипчук.
У роботі сходу села взяли участь і виступили директор Топорівської середньої школи Ю.А.Потіха та директор сільського будинку культури О.І.Гайдук. Всі виступаючі та представники з району дали відповіді на численні запитання присутніх.
Василь КОПАЧ

Переглядів: 2329 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100