Головна » 2012 » Квітень » 13 » Відродження писанкарства у Бистрицькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів
10:19
Відродження писанкарства у Бистрицькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів
Весна. Оживає природа, воскресає життя. Надходять Великодні свята. І беруться українці за давнє мистецтво створення писанок – символу Великодня, весни, вічності життя.
Писанки – це курячі або гусячі яйця, орнаментовані розписом. А слово «писанка» походить від «писати», тобто розписувати. Цей своєрідний мініатюрний живопис відомий із сивої давнини. Писанкарство з’явилося в час язичництва, як атрибут культових народних обрядів, пов’язаних із пробудженням землі навесні, початком сільськогосподарських робіт, появою перших дарів природи.
Українська писанка має багатовікову історію. Припускають, що київські майстри-гончарі почали виготовляти писанки близько 1000-го року, ще за часів князювання Володимира Великого. Наші прадіди-язичники з-поміж усіх сил природи найбільше звеличували Сонце, яке, за їхніми віруваннями, було джерелом життя. Ним вважали також і яйце, яке носить в собі зародок і є атрибутом Сонця.
Поступово і дерево і яйце стали в наших пращурів символами перемоги життя над смертю, весняного пробудження, що святкували на території нашої України на початку чи в кінці травня. Писанку, як символ Сонця і відродження природи знають усі народи світу.
Виготовляли писанки зазвичай у перші дні весни, коли сонце стояло вже доволі високо в небі й уся природа прокидалася від тривалого зимового сну.
І тепер, за традицією, писанки виготовляють жінки, а щоб традиція не зникла, вчаться від матерів і дівчата.


У Бистрицькій ЗОШ І-ІІІ ступенів традиції писанкарства учні продовжують на уроках обслуговуючої праці, образотворчого мистецтва, гуртку декоративно-прикладного мистецтва. Вчителі – Лідія Петрівна Осадча, Валентина Іванівна Шокал на своїх уроках ознайомлюють учнів із видами Великодніх писанок, виготовленням крашанок, бісерок, мотанок; виховують повагу до традицій свята Великодня. А надихнула їх на це колишня учениця школи Галина Іванівна Безкоровайна, нині заступник генерального директора Національного музею з науково-освітньої роботи українського народного декоративного мистецтва. В минулому навчальному році Галина Іванівна показала майстер - клас по виготовленню писанок, також подарувала рідній школі методичну літературу, інструменти: писачки, фарби для виготовлення писанок. І ось результат – учениці 8-го класу Юлія Столітня та Аліна Безкоровайна стали переможцями районної та конкурсантами обласної виставок-конкурсів «Великодна писанка». Дівчатка створили та представили на розгляд журі великодні композиції, потім власноручно виконували авторський та контрольний розпис писанок. Демонструючи свою роботу, пояснили суть свого авторського задуму. Юні майстрині досконало володіють необхідними знаннями про особливості матеріалів для виготовлення писанок, мотиви, візерунки, кольори та їх символічне значення, мають високий творчий потенціал, високо розвинений естетичний смак.
Для розширення кругозору та збагачення знань про національне мистецтво кращі учні школи під керівництвом практичного психолога та вчителя обслуговуючої праці Лідії Петрівни Осадчої, класного керівника 8 класу Галини Олександрівни Черниш здійснили екскурсію до столиці нашої держави, відвідали Національний музей. Він розташований на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Галина Іванівна люб’язно зустріла своїх односельчан-екскурсантів , продемонструвала колекцію писанок XIX-XX ст. близько 4 тисяч предметів різних регіонів України; ознайомила з розмаїттям орнаментальних мотивів і кольорових сполучень ; особливостями технічних прийомів. Учасники екскурсії отримали цінну інформацію про розвиток народного мистецтва, розширили світогляд, отримали позитивні емоції.
Здавна існував звичай на Великодні свята дарувати один одному крашанки, писанки. Вважають, що чим більше яєць буде подаровано й отримано в подарунок, тим щасливішою буде людина. Писанка, отримана на Великодень, має чудодійну силу оберега, її зберігають до наступного свята. Тож побажаємо добрим, порядним людям при доброму здоров’ї гарно відсвяткувати свято Великодня, дарувати й отримувати в подарунок якнайбільше писанок – символу воскресіння Ісуса Хреста!
Щоб з Великоднем прийшло
Щастя в Вашу хату,
Щоб у Вас завжди було
У родині свято!
Хай Вам писанки несуть
Сонечка краєчок,
Хай всміхаються боки
Золотих яєчок!

Л.Осадча, вчитель обслуговуючої праці; Ю. Столітня, А.Безкоровайна, учениці 8-го класу,учасниці районної та обласної виставок-конкурсів «Великодні писанки»

Переглядів: 3148 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100