Головна » 2011 » Травень » 19 » 20 травня – День діагностики меланоми
11:16
20 травня – День діагностики меланоми
Злоякісні новоутворення шкіри посідають друге місце в структурі онкологічних захворювань жіночого населення України та третє місце серед чоловічого. Число нових випадків таких захворювань щорічно зростає. В Україні зареєстровано близько трьох тисяч первинних хворих на меланому. У 2010 році в Житомирській області їх виявлено близько 80. Цього року
їх уже близько п’ятдесяти.

Сьогодні, 20 травня, в  нашій державі – День діагностики меланоми. У райполіклініці проводився огляд громадян лікарем-дерма- тологом. 
Напевно, немає людини на землі, в якої не було б на тілі жодної родимки. І це природньо, тому люди на них майже не звертають уваги. Але часто-густо трапляється так, що ці маленькі плямки можуть принести людині чимало турбот.
Що ж це за хвороба? За ква-ліфікованою інформацією ми звернулись до лікаря-дерматолога ЦРЛ В.С.Ткачука.
– Вікторе Степановичу, скажіть, будь ласка, наскільки правдивою є інформація про те, що меланома тісно пов’язана з родимками?
– Так, справді, під дією сонячних променів деякі родимки перероджуються, видозмінюються, тоді й розвивається меланома – найагресивніша з усіх злоякісних пухлин. Вона швидко росте і дає метастази в інші органи: легені, печінку, головний мозок, кістки, лімфатичні вузли тощо. В Україні смертність від меланоми складає 95 відсотків. На жаль, люди не звертаються вчасно до лікарів. Протягом останніх років кількість людей з меланомою постійно зростає. Фахівці пов’язують це з порушенням озонового шару Землі, через що патогенний ультрафіолет безперешкодно потрапляє на шкіру людини. Нездоровий спосіб життя й інші причини призвели до небажаних наслідків. В результаті, рак шкіри сьогодні лікарі виявляють навіть у 15-річних підлітків.
– А що може призвести до захворювання?
– Появу меланоми можуть спровокувати декілька факторів. Це генетична схильність до захворювання. Наявність дисплантичих невусів (родимок, в центрі яких темний кружечок, а навколо світла пляма). Сонячні опіки, перенесені в дитинстві (особливо світловолосих і блакитнооких людей схильних до ластовиння).
– Як захиститися від хвороби?
– Для того, шоб захистити себе від цієї хвороби варто знати ознаки переродження родимки. Діагноз ставиться в два етапи. Спочатку проводиться клінічна діагностика, а потім – епілюмінесцентна дерматоскопія. Це обстеження проводиться апаратом, який дозволяє побачити найменші зміни в невусі. А ось робити біопсію (обстеження, коли береться шматочок) не бажано, адже родимку не можна травмувати. Від страху перед хворобою не варто видаляти всі родимки на тілі. Медики рекомендуюють звернути увагу тільки на ті, які постійно травмуються від контакту з одягом. Також краще позбутися родимок, які розташовані на голові під волоссям, підборідді, шиї, на спині у жінок (особливо небезпечне постійне тертя застібкою бюстгальтера) і в складках шкіри. Також необхідно розпрощатися з родимками на «ніжках» (вони можуть перекрутитися і відірватись). А ще обов’язково видаляються невуси, які можуть переродитися в меланоми. Зараз в клініках застосовують декілька методів видалення: вапоризація (випарювання лазером), вирізання лазером, вирізання (видалення скальпелем), також застосовують радіохвильове видалення.
– Очевино, родимки перероджуютья, видозмінюються саме під дією сонячних променів?
– І не тільки, але це важливий фактор, тому оглядайте родимки на початку і в кінці літа. Якщо помітили зміни, негайно звертайтесь до лікаря. Перевіряти потрібно тільки ті, що викликають підозру. Загалом для того, щоб захистити себе від шкідлих дій сонячних променів необхіно дотримуватись простих правил. Не можна засмагати з 11 до 15 години, а тільки до десятої. Не заклеюйте родимки пластирем, оскільки це створює термічний ефект. Попереджуйте сонячні опіки, особливо у дітей. Уникайте сонця, за наявності диспластичних невусів і великих пігментних плям. Якщо є можливість, відправляйтесь на відпочинок у теплі країни у вересні-жовтні. Не беріть з собою маленьких дітей, коли їдете на відпочинок у країни зі спекотним кліматом (Кубу, Турцію, Іспанію, Єгипет, Туніс). Не залишайте на пляжі дітей без догляду.
– Якщо випадково родимку травмовано, що робити у такому випадку?
– Спочатку небхідно зупинити кровотечу. Потім накласти на родимку суху марлю, складену в декілька разів, притиснути пальцем і притримати протягом 5-15 хвилин. Якщо родимка відірвалась повністю, її потрібно загорнути в марлю, змочену фізрозчином, і здати на гістологічний аналіз. Якщо родимка травмована частково, необхідно звернутись до медичного закладу, де її правильно видалять і відправлять на аналіз.
В групі ризику перебувають люди, у яких багато ластовиння, пігментних плям і родимок, особливо якщо діаметр родимки перевищує 5 мм. Якщо серед родичів були випадки захворювання меланомою, ризик її виникнення збільшується в декілька разів.
Бесіду вів
Василь КОПАЧ

Переглядів: 729 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100