Головна » 2011 » Вересень » 8 » Американський білий метелик – небезпечний карантинний шкідник
13:41
Американський білий метелик – небезпечний карантинний шкідник
В основу діяльності Державної служби з карантину рослин України входить: охорона території України від занесення карантинних організмів; виявлення, локалізація і ліквідація карантинних організмів, запобігання проникненню карантинних організмів із карантинної зони до регіонів України, де вони відсутні; здійснення державного контролю за дотриманням карантинного режиму і проведенням заходів з карантину рослин при вирощуванні, заготівлі, вивезенні, ввезенні, транспортуванні, зберіганні, переробці, реалізації та використанні рослин і продуктів рослинного походження.
Що потрібно розуміти під карантином рослин? Це правовий  режим, що передбачає систему державних заходів, спрямованих на захист рослин, продукції, їх переробку, сировину, окремих вантажів від карантинних об’єктів.

Сьогодні мова піде про небезпечний карантинний шкідник – американський білий метелик.

Американський білий метелик (АБМ, Hyphantria cunea Drury) — моль родини Arctiidae, поліфаг, що пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур. Найбільш улюбленими культурами є шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня.
Вогнище даного шкідника є також на території смт Ружин, в районі вулиці Бірюкова, площею 1,72 га. В зв’язку з цим було запро-ваджено карантинний режим з 1 вересня 2011 року.
Зовнішні ознаки: американський білий метелик — білосніжний, з шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовтувато-коричневими цяточками на крилах. Живе 8-10 діб. Самки відкладають яйця на нижню частину листка, після чого гинуть. Гусениці, що відродилися, починають шкрябати епідерміс листя. Підростаючи, розповзаються по всьому дереву, а за відсутності корму мігрують на інші дерева. Життя гусениць триває 35-45 діб, але за цей час вони встигають завдати непоправної шкоди рослинам.
Метелик розвивається у двох генераціях. Зимує у стадії лялечки на штамбах дерев, у тріщинах кори, опалому листі, ґрунті, упаковці, ящиках.
Шкодочинність. Гусениці АБМ надзвичайно шкодочинні. Вони повністю об’їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Така дефоліація насаджень призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їх ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність та захисна, декоративна, естетична функція насаджень, погіршуються умови існування фауни. Гусениці поїдають листя. Шість-вісім гнізд шкідника на плодовому дереві здатні повністю його знищити.
Поширюється АБМ транспортними засобами при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів. Середня швидкість розповсюдження у країні становить 30-40 км на рік.
Фітосанітарні заходи:
1. Для попередження занесення АБМ слід проводити детальний огляд імпортних вантажів, вітчизняної продукції, пакувального матеріалу, транспортних засобів, що надходять із карантинних зон, регулярно обстежувати багаторічні насадження. Вивіз плодів і садивного матеріалу із заражених господарств, населених пунктів слід проводити за узгодженням з карантинною інспекцією.
2. Агротехнічні заходи полягають у збиранні та знищенні гусениць та кладок яєць АБМ. Гілки з гніздами гусениць обрізають і спалюють. Одне не знищене гніздо дасть тисячі таких гнізд в наступному році.
3. Хімічні: обприскування заражених дерев дозволеними до використання інсектицидами: Рогор С, Дурсбан 480, Карате 050 ЕС, Пиринекс 40 і т.д.
За довідками звертатись у Бердичівський міжрайонний пункт з карантину рослин по вул. Леніна, 13, тел.: (04143) 2-55-99.
Сергій ЛИТВИНЕНКО,
провідний спеціаліст
Переглядів: 1510 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100