Головна » 2011 » Жовтень » 24 » Головне досягнення депутатського року, що минає, - стабільність і спокій у суспільстві
21:56
Головне досягнення депутатського року, що минає, - стабільність і спокій у суспільстві

Депутати-регіонали стали консолідуючою силою, яка об’єднує депутатський корпус на вирішення актуальних проблем громади. Закінчується перший рік діяльності депутатів, обраних минулої осені до місцевих рад усіх рівнів. Проміжок часу не настільки великий, аби підбивати підсумки щодо реалізації глобальних програм, але достатній для перших висновків про те, що вдалося зробити, а що із обіцяного, як з’ясувалося на практиці, взагалі нереально втілити у життя.

Сьогодні ми поговоримо  про те, яким був цей рік для депутатів найбільшої у Житомирській обласній раді фракції Партії регіонів. Керує фракцією голова облдержадміністрації, голова обласної організації Партії регіонів Сергій Рижук. Отож, саме йому й адресуємо перше запитання: чи є у доробку житомирських депутатів-регіоналів те, чим керівник області та голова обласного партійного осередку може пишатися?
– Переконаний, що переважна більшість мешканців області мене підтримує. Головне досягнення цього року – стабільність і спокій у суспільстві. З першого дня приходу до влади представників Партії регіонів було окреслено спільну мету діяльності обласної ради та обласної державної адміністрації – щоденна копітка робота над поліпшенням життєвого рівня людей, над відновленням у них втраченої за останні роки довіри до органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади. Представники Партії регіонів у владі всіх рівнів розуміли, що лише злагодженість у діях, відкритість нашої політики зможуть дати потужний поштовх розквіту Поліського краю, повернуть людям впевненість у завтрашньому дні. Тому завдання перед депутатами фракції стояло чітке і зрозуміле: робити все можливе для того, аби часи політичних протистоянь, образ, звинувачень, які панували у залі засідань обласної ради впродовж останніх років, безповоротно залишилися у минулому.
Партія регіонів отримала 42 депутатських мандати в обласній раді – це гарний результат, який свідчить про високу довіру виборців. Але всі ми розуміли: для ефективної роботи потрібно шукати однодумців серед колег із інших політичних сил. Ми мали об’єднатися навколо спільних цінностей і навчитися чути один одного. Вважаю, що нам це вдалося. Авторитет голови обласної ради Йосипа Запаловського, його великий життєвий досвід та досвід роботи на відповідальних державних посадах, поміркованість, уміння слухати і розуміти депутатів, незалежно від їх політичних уподобань, додали нам шансів на успіх.
Представники Народної та Комуністичної партій, які разом з нами сформували більшість в обласній раді, – люди різних поглядів. Але нас об’єднує спільне бажання почати працювати на благо громади замість того, щоб вправлятися перед нею у своєму красномовстві – лаври Цицерона нам не потрібні. Це тільки з погляду сторонньої людини може видатися, ніби рішення на сесіях обласної ради приймаються більшістю голосів і без жодних дискусій. Дискусії ведуться. Навіть у межах своєї фракції ми нерідко маємо різні погляди, пропозиції щодо проектів рішень. Уважно слухаємо кожного. А після прийняття рішення виносимо питання на обговорення засідання трьох фракцій, де вже слухаємо думки, пропозиції колег, представників інших політичних сил і виробляємо спільний проект рішення. Отож у сесійну залу питання потрапляє вже після детального обговорення на засіданнях комісій, у фракціях.
Добрим знаком є те, що депутати фракції Чорнобильської партії прийняли рішення про приєднання до більшості в обласній раді. Нині обговорюється питання про об’єднання із «Сильною Україною». Чим не свідчення того, що наші конструктивізм, поміркованість, вміння слухати політичних опонентів і домовлятися заради інтересів громади, які притаманні представникам Партії регіонів, розуміють і розділяють все більше представників інших політичних сил? Це і є наша велика перемога – вміти організувати людей, яким громада довірила представляти у владі свої інтереси, на ефективну роботу, без політичних протистоянь та образ.
Щодо конкретних справ депутатів-регіоналів, то окреслю лише загальні тенденції. Після обговорення на засіданні фракції було прийнято рішення про те, що доцільніше кошти фракції не розпорошувати, а спрямувати на вирішення найбільш соціально значимих проблем. Так, було вирішено 300 тисяч гривень спрямувати на реконструкцію котельні Романівської центральної районної лікарні й 96 тисяч – на гарантійне обслуговування ангіограма та придбання медичного обладнання для відділення фізіотерапії обласної клінічної лікарні. Зазначу, що підтримка медичної та освітянської галузей - пріоритет для депутатів фракції Партії регіонів. Цей рік, напевне, став рекордним з придбання нового медичного обладнання, ремонту та реконструкції приміщень медичних закладів, заміні систем опалення.
І, що дуже важливо, консолідована робота обласної державної адміністрації та обласної ради стала взірцем для районних рад і райдержадміністрацій. Сьогодні ми можемо сміливо говорити про те, що у кожній районній, міській раді саме депутати-регіонали є тією консолідуючою силою, яка допомагає налагодити ефективну роботу на благо інтересів громади, об’єднати представників усіх політичних сил на вирішення болючих проблем суспільства.
Голова обласної ради Йосип Запаловський є заступником керівника обласного осередку Партії регіонів. Проте найвищою оцінкою своєї роботи на посаді голови обласної ради вважає те, що «своїм» його вважають не лише однопартійці.
– На моє переконання, до складу депутатського корпусу нинішнього скликання увійшли дуже багато активних, розумних, відповідальних людей. Це стосується усіх фракцій. Я поважаю право кожного на свою думку і готовий вислухати кожну конструктивну пропозицію, не важливо, представником якої політичної сили вона озвучена. Ми маємо чимало прикладів, коли представники опозиційних фракцій висловлювали слушні пропозиції, за які голосувала більшість.
Так було під час обговорення питання щодо надання в оренду мисливських угідь – питання для громади дуже болючого. Пропозиція обмежити термін оренди від представника «Батьківщини» була не просто підтримана, а проголосована більшістю. Розуміючи, що питання надзвичайно непросте, ми навіть вирішили накласти мораторій на надання в оренду мисливських угідь і провести інвентаризацію того, як використовуються ті з них, які вже виділені в оренду, чи не створюють орендарі незручностей місцевим жителям. Це далеко не єдиний випадок, коли конструктивна пропозиція підтримується.
І тут як спікер можу сказати лише одне: я пишаюсь тим, що фракція Партії регіонів в обласній раді виконує консолідуючу функцію. Її підтримка допомагає організовувати ефективну роботу депутатів, гідно, без образ і популізму, вирішувати болючі для громади проблеми. Я вдячний голові облдержадміністрації Сергію Рижуку за увагу до роботи органів місцевого самоврядування. Спільними зусиллями ми змогли вирішити багато проблем, які не вирішувались десятиліттями. Як приклад – передача Хресто-Воздвиженської церкви релігійній громаді. Для житомирян це справді історична подія, суспільну значимість якої важко переоцінити. Цьому рішенню передувала колосальна робота з вивчення архівних матеріалів, документів, зустрічі з представниками духовенства, віруючими. Причому, з самого початку разом із Сергієм Миколайовичем, депутатами, за активної участі члена Компартії Валентина Острожинського, який очолив робочу комісію з цього питання, ми докладали немалих зусиль, аби всі процеси навколо церкви були максимально публічними, а громада була активним їх учасником. І таких прикладів немало.
Головний успіх депутатів фракції Партії регіонів в обласній раді, на мій погляд, – у тому, що нам вдалося переконати депутатів, що час популізму минув, громада вимагає ефективної роботи, конструктивізму і вміння слухати один одного.
Мені приємно, що все більше депутатів усвідомлюють, що люди чекають від них не гарних слів, а вирішення нагальних, особливо болючих проблем громади. Але коли у сесійній залі навіть найпоказовіші позитивні зрушення, підтверджені статистичними даними, загальноукраїнськими рейтингами, називають провалом, це викликає щонайменше подив. Мені шкода, що частина моїх колег продовжують жити у світі, де панують політичний популізм і протистояння, котре тільки загострює проблеми, але ніяк не сприяє їх вирішенню.
Одного року не всім вистачило, аби зрозуміти, що життя рухається вперед, і лише об’єднавши зусилля представників різних політичних сил, можна зробити його кращим для своїх виборців, тим самим підтвердивши, що під час голосування вони не помилилися з вибором.
Тетяна КОЗЛОВА

Переглядів: 798 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100